Jak zrobić najlepsze pierogi? Oto triki członkiń koła gospodyń wiejskich

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierogi od Klimontowianek
Pierogi od Klimontowianek
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Pierogi z kapustą i grzybami to przysmak serwowany podczas świąt Bożego Narodzenia. Co zrobić, aby smakowały w tym roku lepiej niż zwykle? Odpowiedzi na to pytanie szukał Mikołaj Rey. W tym celu wybrał się z wizytą do Klimontowianek.

Jak zrobić najlepsze pierogi z kapustą i grzybami?

W wielu domach spośród wigilijnych dań, jedno cieszy się szczególnym powodzeniem - są to pierogi z kapustą i grzybami. Dzięki małym trikom przysmak ten może być smaczniejszy jak nigdy wcześniej. Kilka z nich zdradziły Mikołajowi Reyowi panie z koła gospodyń wiejskich w Klimontowie na Wyżynie Sandomierskiej.

- Kapusta na farsz pochodzi z naszych ogródków, same ją ukisiłyśmy. Grzyby też zbierałyśmy same - mówiła pani Joanna, która również dostarczyła koleżankom przepis na ciasto. Sama nauczyła się go od mamy, a teraz przekazuje go kolejnym pokoleniom.

- Ciasto pierogowe powinno być cienkie, powinniśmy czuć farsz, a nie ciasto - wyjawiła inna z gospodyń.

Dania wigilijne - pierogi z kapustą i grzybami

Kapusta kiszona powinna być wcześniej ugotowana, a następnie posiekana, by się nie ciągnęła przy gryzieniu. - Do farszu dolałyśmy wodę z grzybów, w której się moczyły - dodała klimontowska gospodyni.

A idealny czas gotowania? Klimontowianki mówią, że pierogi wychodzą najlepiej gotowane 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Maria Czarniecka

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: screen/Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana