Świąteczne przyjęcie dla przyjaciół. Co warto na nie przygotować?

Szykujemy przyjęcie świąteczne dla przyjaciół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń, Aneta Kuroń Sylwia Garska-Chmarycz przygotowali menu na świąteczne przyjęcie dla przyjaciół. Co powinno się w nim znaleźć? Sprawdź propozycje i przepisy kucharzy.
Karp pieczony
Karp pieczony
Karp pieczony
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Karp pieczony - przepis krok po kroku

Składniki:

  • sportowy karp (około 1,5 kg)
    • 1 kg pieczarek
      • 5 cebul
        • ząbek czosnku
          • pół kostki masła
            • jajko
              • 2 łyżka kaszy manny
                • szklanka cydru
                  • sól
                    • pieprz
                      • nać pietruszki
                        • pół cytryny

                          Sposób przygotowania:

                          1. Karpia oczyść z łusek, płetw, skrzeli i wszystkiego tego, co ci się nie podoba,
                            1. Obłóż całego karpia krążkami cebuli, do środka też włóż cebulę, przykryj folia i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia wszystko wyrzuć! Oprócz karpia i umyj drania. Natrzyj solą pieprzem i odstaw na czas przygotowania farszu.
                              1. Pieczarki podziel na większe i mniejsze. Większe pokrój w drobną kosteczkę na patelni rozpuść 1 łyżkę masła wrzuć cebulę i czosnek oraz pokrojone pieczarki (nie dodawaj soli teraz, bo będzie ciapa). Po upieczeniu przerzuć do miski upieczone pieczarki 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, posiekaną nać pietruszki sól i pieprz. Wymieszaj.
                                1. Karpia skórę ponacinaj, wetrzyj w nacięcia masło z solą o pieprzem, a farsz włóż do karpia dosłownie, gdzie się tylko da, reszta masła wysmaruj brytfannę i w to połóż karpia, obok ułóż mniejsze osolone pieczarki i skropione cytryną.
                                  1. Zacznij piec w temperaturze 180 (opcja góra-dół, termoobieg) przez około godzinę, w trakcie pieczenia podlewaj cydrem

                                    Uszka z grzybami i orzechami - przepis krok po kroku

                                    Składniki:

                                    • 0,5 kg mąki
                                      • opakowanie orzechów włoskich
                                        • pęczek świeżej pietruszki
                                          • 500 g pieczarek

                                            Sposób przygotowania:

                                            1. Do mąki wlej gorącą wodę, wyrabiaj ciasto jak na pierogi. Małą szklaneczką wycinaj krążki o średnicy 2 cm.
                                              1. Farsz – pokrojone pieczarki podsmaż na maśle, posiekaj orzechy dość drobno, po czym dodaj do pieczarek. Następnie posiekaj pietruszkę i dodaj do farszu. Przypraw odpowiednio solą i pieprzem.
                                                1. Uszka faszeruj farszem.

                                                  Śledź w oleju - przepis krok po kroku

                                                  Składniki:

                                                  • 5 świeżych śledzi bałtyckich (dużych)
                                                    • 2 cebule
                                                      • 2 laski rabarbaru
                                                        • 40 ml octu
                                                          • 5 łyżek cukru
                                                            • Sól, pieprz
                                                              • Kilka goździków
                                                                • Mix przypraw korzennych
                                                                  • Olej rzepakowy
                                                                    • 2 ziemniaki białe
                                                                      • 2 ziemniaki fioletowe
                                                                        • 1 batat
                                                                          • 3 jaja
                                                                            • 3 łyżki mąki pszennej

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Śledzie oczyść, ściągnij skórę i wyfiletuj. Przygotuj zalewę octową: 2 szklanki wody, 1 łyżka soli, 40 ml octu – to przygotuj. Filety ze śledzia ułóż w słoiku, zalej zimną zalewą octową i pozostaw tam na mniej więcej 24 godziny.
                                                                                1. Po tym czasie wyciągnij śledzie ze słoika, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu. Następnie ułóż pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę, dopraw delikatnie pieprzem i odrobiną przypraw korzennych (nie zapomnij o goździkach!).
                                                                                  1. Ułóż cienką warstwę bardzo drobno posiekanego rabarbaru. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec wszystko zalej olejem rzepakowym tak, aby nic nie wystawało. Placki ziemniaczane: Każdy rodzaj ziemniaka zetrzyj na tym samym oczku, oczywiście osobno.
                                                                                    1. Do każdego rodzaju ziemniaka dodaj po jednym całym jajku i łyżce mąki. Zetrzyj 1 cebulę, podziel ją na 3 części i dodaj do startych ziemniaków.
                                                                                      1. Placki smaż na bardzo gorącym oleju, będą mega chrupiące.
                                                                                        Makaron wigilijny
                                                                                        Makaron wigilijny
                                                                                        Makaron wigilijny
                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                        Makaron wigilijny - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 250 g makaronu wstążkowego
                                                                                          • 100 g maku
                                                                                            • 100 g bakalii
                                                                                              • 150 ml mleka
                                                                                                • 50 g miodu

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. W pierwszej kolejności parzymy w gorącym mleku przez 1 godzinę dwukrotnie zmielony mak.
                                                                                                    1. Makaron gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
                                                                                                      1. Łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
                                                                                                        Sałatka śledziowo-ziemniaczana
                                                                                                        Sałatka śledziowo-ziemniaczana
                                                                                                        Sałatka śledziowo-ziemniaczana
                                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                        Sałatka śledziowo-ziemniaczana - przepis krok po kroku

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 600 g śledzia typu matjas lub ala matjas, odsączonego i pokrojonego w romby 1,5x1,5 cm
                                                                                                          • 1/2 kg ziemniaków w mundurkach obranych i pokrojonych w grubą kostkę (2x2 cm)
                                                                                                            • 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
                                                                                                              • duża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
                                                                                                                • czubata łyżka musztardy (preferuję francuską z całą gorczycą)
                                                                                                                  • 150 g jogurtu lub majonezu
                                                                                                                    • 4 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w ćwiartki
                                                                                                                      • sól, grubo mielony czarny pieprz
                                                                                                                        • solidny pęczek koperku, posiekany
                                                                                                                          • słoiczek kaparów

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            1. Przygotuj dressing: połącz jogurt z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Możesz odrobinę dokwasić octem lub cytryną.
                                                                                                                              1. W misce delikatnie wymieszaj ziemniaki, śledzie, cebulę i ogórki. Dodaj sos.
                                                                                                                                1. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
                                                                                                                                  1. Na każdą porcję ułóż pokrojone jajko, a całość posyp koperkiem

                                                                                                                                    Pasztet z ciecierzycy - przepis krok po kroku

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie odlewaj wody)
                                                                                                                                      • 3 łyżki oleju
                                                                                                                                        • 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                          • łyżka kuminu w ziarnach
                                                                                                                                            • 2 cebule pokrojone w piórka
                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
                                                                                                                                                  • 2 duże marchewki starte
                                                                                                                                                    • 1/2 selera korzeniowego startego
                                                                                                                                                      • 2 pietruszki
                                                                                                                                                        • 3 łyżki koncentratu pomidrowego
                                                                                                                                                          • łyżka mielonych ziaren kolendry (ewentualnie pieprzu ziołowego)
                                                                                                                                                            • czubata łyżka tahini
                                                                                                                                                              • płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
                                                                                                                                                                  • 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
                                                                                                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
                                                                                                                                                                        1. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia.
                                                                                                                                                                          1. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.
                                                                                                                                                                            1. W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”)
                                                                                                                                                                              1. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
                                                                                                                                                                                1. Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania cieciorki.
                                                                                                                                                                                  1. Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania cieciorki, aby ulżyć blenderowi.
                                                                                                                                                                                    1. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek.
                                                                                                                                                                                      1. Piecz około godziny.
                                                                                                                                                                                        1. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

                                                                                                                                                                                          Zupa grzybowa z łazankami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                          • 100 g suszonych podgrzybków
                                                                                                                                                                                            • łyżka masła i łyżka oleju
                                                                                                                                                                                              • 2 duże cebule
                                                                                                                                                                                                • 8 liści laurowych
                                                                                                                                                                                                  • 8 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                    • płaska łyżka suszonego tymianku
                                                                                                                                                                                                      • pęczek włoszczyzny (obrany i starty na tarce)
                                                                                                                                                                                                        • łyżeczka mielonego kminku lub pieprzu ziołowego
                                                                                                                                                                                                          • 2 litry bulionu warzywnego
                                                                                                                                                                                                            • 150 g łazanek
                                                                                                                                                                                                              • łyżka soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                  1. Grzyby namocz lub namocz i zagotuj w wodzie (nie wylewamy wody)
                                                                                                                                                                                                                    1. W garnku rozgrzej olej oraz masło. Dodaj cebulkę i smaż na małym ogniu do momentu zeszklenia.
                                                                                                                                                                                                                      1. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek, smaż przez kolejne 2 – 3 minuty.
                                                                                                                                                                                                                        1. Grzyby odsącz, posiekaj w paski, a następnie dodaj do pozostałych składników i smaż kilka minut.
                                                                                                                                                                                                                          1. Dorzuć włoszczyznę oraz pieprz ziołowy/kminek i zalej całość bulionem oraz przepuszczoną przez gazę wodą z moczenia grzybów.
                                                                                                                                                                                                                            1. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym gazie przez 45-50 minut.
                                                                                                                                                                                                                              1. Zdejmij z gazu i zblenduj blenderem na gładką masę – możesz wyjąć kilka grzybków do ozdoby.
                                                                                                                                                                                                                                1. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie śmietaną.
                                                                                                                                                                                                                                  1. Ugotuj łazanki ardente i dodaj je do zupy 5-7 minut przed serwowaniem.

                                                                                                                                                                                                                                    Pasztet z mięsa (wieprzowo-drobiowy) - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                    • 300 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
                                                                                                                                                                                                                                      • 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
                                                                                                                                                                                                                                        • 700 g wieprzowiny np. łopatka lub szynka
                                                                                                                                                                                                                                          • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                            • Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                • Kilkanaście suszonych śliwek
                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka suszonego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                        • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                            • ½ łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 czubate łyżki tartej bułki
                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka pieprzu ziołowego

                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Wieprzowinę podziel na mniejsze części i razem z kurczakiem piecz do zrumienienia.
                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe gotuj do miękkości przez godzinę.
                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Upieczone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia.
                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek.
                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy (kiedy przestygnie) dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Przełóż do formy masę pasztetową. Uderz nią kilkukrotnie o stół lub podłogę, aby się ubiła.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jagielnik z sosem Toffi - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 120g herbatników
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 60 ml oleju kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200g orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 200 g kaszy jaglanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1000 ml napoju sojowego bez cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • aromat z wanilii 2 łyżeczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 175 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 60 ml oleju kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 budyń waniliowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 220 ml napoju sojowego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki na sos toffi:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 120 ml śmietany 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 120 g łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 g cukru demarara
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżeczka aromatu waniliowego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • W blenderze zmiksuj ciasteczka i dodaj rozpuszczony tłuszcz kososowy. Wymieszaj i wyłóż na spód formy (w formie możesz ułożyć papier do pieczenia przed).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 2h (może być cała noc)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kaszę jaglaną ugotuj w napoju sojowym i na koniec dodaj aromat waniliowy. Wystudź kaszę i gdy będzie ciepła – ale nie gorąca – dodaj do blendera razem z odsączonymi orzechami nerkowca. W miseczce zmiksuj cukier z budyniem i dodaj do masy, a następnie dodaj tłuszcz kokosowy i napój sojowy. Zblenduj na gładko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wyłóż na spód z ciasteczek. Piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut – góra, dół. Możesz wstawić do piekarnika miseczkę z wodą na pierwsze 30 minut pieczenia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • W rondlu rozpuść wszystkie składniki i na małym ogniu mieszaj, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Odstaw do wystudzenia - pamiętaj, że jeszcze zgęstnieje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Polej jagielnik obficie i wstaw do lodówki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sernik tradycyjny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sernik tradycyjny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sernik tradycyjny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 10 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 250 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Oddziel żółtka od białek. Masło zacznij ucierać w misce, aż zbieleje. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka oraz cukier i niezmiennie ucieraj. Następnie dodaj mąkę, ser i aromat waniliowy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy najpierw 1/3 ubitych jajek, potem kolejną 1/3 i na sam koniec delikatnie wmieszaj okrężnymi ruchami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Wysmaruj formę masłem i wylej masę sernikową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Piecz w piekarniku 170 stopni góra - dół, z miseczką wody na dnie piekarnika.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Piecz przez 75 minut i wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto 15 minut wewnątrz piekarnika. Udekoruj cukrem pudrem lub polewą z wiśni.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Piernik - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 330 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150 g drobnego cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki miodu – ja lubię wielokwiatowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 średnie jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 łyżki powideł śliwkowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki przyprawy do piernika
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki kakao w proszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Do przełożenia 150 ml powideł śliwkowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 czekolada ciemna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ¼ szklanki śmietanki kremówki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Orzechy włoskie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. W garnku umieść powidła, miód, kakao, przyprawę do piernika i masło. Rozpuść mieszając.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. W drugim garnku zmieszaj mleko i cukier. Podgrzewając mieszaj do rozpuszczenia cukru.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. W misce umieść mąkę i sodę. Zmieszaj a następnie dodaj słodkie mleko. Zmieszaj. Dodaj masę miodową – przestudzoną - do mąki i mieszaj, możesz na tym etapie wbić 2 jajka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Foremkę – kek sówkę – wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę piernikową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. W temperaturze 175 stopni piecz przez 50 - 60 minut. Sprawdź ciasto patyczkiem, jak będzie suchy, to wyłącz piekarnik.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie wyjmij z formy, przekrój na pół i posmaruj powidłami. Złóż, a następnie polej czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką. Udekoruj orzechami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz, Jan Kuroń, Aneta Kuroń

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczeska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości