Sałatka jarzynowa - jak stała się tradycją?
Jak podaje definicja, sałatka jarzynowa to popularna w Polsce potrawa z gotowanych jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem jajek na twardo, zielonego groszku, ogórków kiszonych z majonezem, musztardą i pieprzem. W zależności od preferencji i potrzeb trafiają do niej również inne składniki, o które niekiedy toczą się spory.
Niektóre źródła podają, że jej pierwowzorem jest francuska sałatka macédoine z pokrojonych w równą kostkę warzyw i owoców, która pojawiła się w XVIII wieku. Gdy później ewoluowała, trafiły do niej kolejne składniki: zielona fasola, rzepa, ziemniak, kalafior. W takiej postaci sałatka jarzynowa przywędrowała do naszego kraju, a Polacy oczywiście również musieli dodać coś od siebie. Powstały jej kolejne wersje. I tak do grona składników jarzynowej dołączyły m.in. marchew, seler, kalarepa, rzepa, zielony groszek. Po II wojnie światowej produkty ograniczono do warzyw korzeniowych.
Wschodnia wersja sałatki jarzynowej
Inne źródła twierdzą, że sałatka jarzynowa pochodzi z Rosji, a autorem pierwszego na nią przepisu był Lucien Oliver - moskiewski restaurator. W przepisie na "Salade russe" lub "Salade Olivier" znalazły się ozory, kapary, sałata, pikle i sos (jego receptura do dziś jest nieznana). Wraz z rosyjskimi imigrantami sałatka przybyła do Europy pod koniec XIX w. Przepis zaczął ewoluować, głównie za sprawą realiów i i dostępności produktów w poszczególnych krajach. Obecnie sałatka rosyjska, zwana też Olivier, tak naprawdę jest wschodnią odmianą dobrze nam znanej, tradycyjnej sałatki warzywnej. Główną różnicę stanowi jeden składnik - mięsny dodatek, np. kiełbasa lub szynka.
W Polsce obecnie ile domów tyle wersji jarzynowej. Nie ma jedynego, słusznego przepisu. Różnią się ilością dodanego majonezu, musztardy, przypraw, grubością składników czy też obecnością niektórych w ogóle. W sałatce jarzynowej ląduje też często cebula, kukurydza, jabłka, a nawet szynka. W śląskiej wersji o nazwie szałot dodawany jest również śledź, boczek i słonina. Pozostałe kombinacje nie mają regionalnego pochodzenia - są efektem potrzeb i ludzkiej fantazji w kuchni.
Jak zrobić sałatkę jarzynową? Najlepsze przepisy i wskazówki
- Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem. Poznaj przepis Darii Ładochy
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić
- Ile może stać sałatka jarzynowa po świętach? Sprawdź, jak długo można ją jeść
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images