Świąteczna sałatka z dresingiem makowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 filety drobiowe
- 200 g brukselki
- 1 szalotka
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- Dresing:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka maku plus porcja do posypania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania świątecznej sałatki z dresingiem makowym
- Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Brukselkę pokroić na połówki, przyprawi i upiec razem z kurczakiem. W tym czasie posiekać orzechy włoskie, cebulę w piórka i wymieszać wszystko w misce.
- Wymieszać wszystkie składniki na dresing.
- Upieczonego kurczaka podzielić widelcami na podłużne włókna i razem z brukselką dodać do miski z cebulą i orzechami. Wymieszać wszystko, dodać dresing, ponownie wymieszać. Przed podaniem posypać makiem.
Zobacz także:
- Świąteczna sałatka z kurczakiem z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić. Zobacz nagranie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: