Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN, zielona sałatka z kozim serem
Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Wielkanoc nie może się obyć bez sałatek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić zieloną sałatkę z serem kozim? Sprawdź pyszny przepis.

Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy

  • 4 zielone szparagi
    • 2-3 duże białe szparagi
      • ½ brokuła
        • 3 dymki
          • 2 okrągłe cukinie
            • 1 szklanka łuskanego groszku
              • 1/2 szklanki groszku cukrowego
                • 400 g sera koziego twarogowego
                  • 100 ml oliwy z oliwek
                    • 1 łyżka świeżej mięty
                      • 1-2 łyżki świeżej bazylii
                        • sól i pieprz do smaku

                          Zielona sałatka z serem kozim - sposób wykonania

                          1. Obieramy warzywa. Cukinie kroimy w kosteczkę, szparagi (białe obieramy jak ziemniaki) na około 3 cm kawałki, a brokuł na mniejsze różyczki.
                            1. Gotujemy około 3 minuty szparagi, brokuł i cukinie. Następnie blanszujemy.
                              1. To samo robimy z groszkiem cukrowym i łuskanym groszkiem.
                                1. Ugotowane warzywa wrzucamy do jednej miski. Dodajemy świeżo posiekaną dymkę i pokruszony ser kozi.
                                  1. W miseczce mieszamy oliwę z posiekanymi ziołami (miętą i bazylią). Doprawiamy solą i pieprzem.
                                    1. Zalewamy sałatkę oliwą i dobrze mieszamy.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości