Tłusty czwartek to jedna z najchętniej kultywowanych w naszym kraju tradycji. Trudno jest znaleźć osobę, która by w tym dniu nie zjadła chociaż jednej słodkości. Szczególnie chętnie jedzone są wówczas faworki (chrusty), pączki czy tak zwane róże karnawałowe. W naszym studiu o historii tej pysznej tradycji opowiedział dziennikarz Paweł Loroch.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników.
Jaja kurze drożeją, a przez to coraz więcej osób szuka sposobów, jak można zaoszczędzić. Mrożenie jajek chociaż możliwe, to nie jest takie proste. Aby zrobić to właściwie i się nie zatruć, trzeba przestrzegać kilku zasad.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Herbata i kanapki to śniadaniowy klasyk większości Polaków. Proste w wykonaniu, mało czasochłonne - to najbardziej pożądane cechy posiłku serwowanego o poranku. Kuba Tomaszczyk postanowił na przepisy z lekkim twistem.
Zimowa aura sprzyja aktywności na świeżym powietrzu - szczególnie na górskich stokach pojawiło się wielu narciarzy. Zwiększony wysiłek fizyczny wymaga jednak odpowiedniej diety. Co zatem zjeść na śniadanie, żeby móc się oddać sportowemu szaleństwu? W Karpaczu swoje pomysły na wyjątkowe dania zdradził Piotr Kucharski.
Czy przysmak przyjmie się w Polsce?
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Ciasto na rurki z kremem można przygotować samodzielnie w domu, nawet nie posiadając odpowiednich foremek do pieczenia. Słodki wypiek na pewno spodoba się wszystkim domownikom i będzie smaczną niespodzianką dla gości. Jaki krem wybrać do wypełnienia upieczonych rurek? Poznaj przepisy na rurki z kremem budyniowym, czekoladowym i mascarpone oraz na wersję z bitą śmietaną.
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiła się aktorka Aleksandra Szwed. Na liście jej pasji znajduje się również gotowanie. Z naszymi widzami podzieliła się swoimi pełnymi ziół przepisami na chili-oil noodles, makaron z pesto, tapenadę, ziołowe masło, oliwę i sos czosnkowy.
Nikt nie zwraca na nią uwagi, a jest wyznacznikiem smaku.
Tłusty czwartek tuż-tuż! Dla tych, którzy są na diecie wyłącznie roślinnej, mamy z tej okazji przepis na wegańskie pączki. W takim wydaniu są doskonałym przykład na to, że kuchnia bez produktów zwierzęcych może być naprawdę smaczna i pełna ukochanych przez Polaków deserów.
Romantyczna kolacja to dla wielu par najlepszy sposób na wspólne spędzenie święta zakochanych.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sylwia Garska-Chmarycz, uczestniczka 9. edycji programu "MasterChef" i miłośniczka kuchni kaszubskiej, odwiedziła zakład przetwórni ryb, gdzie nauczyła się szybko "rozbierać" makrelę. Swoją wiedzą podzieliła się w Dzień Dobry TVN. - Ta ryba jest bardzo wdzięczna w obieraniu - podkreśliła.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Gruzińskie chaczapuri to bez wątpienia jedna z najpyszniejszych potraw Kaukazu. Chrupiący drożdżowy placek z serowym nadzieniem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się, jak zrobić gruzińskie chaczapuri? Sprawdź.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Cristiny Catese.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Na początku wypiekano je bez nadzienia. Dziś w środku rogalika można znaleźć najrozmaitsze dodatki - od słodkich po wytrawne. Ciasto też powstaje na różne sposoby. Z okazji Dnia Rogalika polecamy nietypowe przepisy na ten wypiek.