Lekkostrawne dania na nowy rok. Daj odpocząć brzuchowi z przepisami Matteo Brunettiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Coś pysznego i lekkiego dla każdego
Coś pysznego i lekkiego dla każdego
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował dania lekkostrawne, w sam raz po świętach. Jak dać odpocząć swojemu brzuchowi? Poznaj przepisy na makaron z tuńczykiem, ziemniaczaną zapiekankę, sałatkę "z ziemi włoskiej do polskiej" oraz na canneloni.

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 360 g makaronu rigatoni,
    • 700 g passaty pomidorowej,
      • łyżka koncentratu pomidorowego,
        • świeże chili,
          • 2 łyżki kaparów,
            • 2 łyżki sosu sojowego,
              • 2 anchois,
                • 3 ząbki czosnku,
                  • szalotka,
                    • 3-4 garście oliwek,
                      • 40 g orzechów laskowych,
                        • świeża natka pietruszki,
                          • świeży rozmaryn,
                            • 280 g filetów z tuńczyka w oliwie.

                              Sposób przygotowania:

                              Posiekaj drobno szalotkę, czosnek i natkę pietruszki. Na dużą patelnię nalej dużą ilość oliwy z oliwek. Dodaj do niej szalotkę, czosnek, chili krojone na pół, gałązkę rozmarynu, anchois, sos sojowy, kapary i oliwki. Smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj tuńczyka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut mieszając. Dodaj passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 25 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotuj makaron w gorącej wodzie aż będzie al dente. Odcedź go i dodaj go do sosu na patelni. Wymieszaj całość. Posyp połową drobno siekanej natki pietruszki, wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki, skórką z cytryny i siekanymi orzechami laskowymi.

                              Zapiekanka ziemniaczana

                              Składniki:

                              • 400 g ziemniaków,
                                • 350 g wody,
                                  • 210 g mąki,
                                    • 120 g parmezanu,
                                      • łyżka soli,
                                        • 50 g oliwy z oliwek,
                                          • świeży rozmaryn.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Zetrzyj parmezan. Zetrzyj na grubej tarce obrane ziemniaki. W misce wymieszaj ziemniaki z wodą, parmezanem, solą, oliwą z oliwek i drobno siekany rozmaryn. Na blachę połóż papier do pieczenia. Wlej masę do blachy, posyp startym parmezanem i dodaj trochę oliwy. Wstaw do piekarnika na 200° C na 45 minut. Wyciągnij i buon appetito!

                                            Sałatka z ziemi włoskiej do polskiej
                                            Sałatka z ziemi włoskiej do polskiej
                                            Sałatka z ziemi włoskiej do polskiej
                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                            Sałatka z ziemi włoskiej do polskiej

                                            Składniki:

                                            • roszponka,
                                              • mix sałat,
                                                • sałata rzymska,
                                                  • świeża natka pietruszki,
                                                    • świeża bazylia,
                                                      • świeża mięta,
                                                        • pomidorki koktajlowe,
                                                          • 600 g piersi z kurczaka ekologicznego,
                                                            • 300 g mini mozzarelli (kulki),
                                                              • oliwki,
                                                                • kapary,
                                                                  • krem z octu balsamicznego,
                                                                    • 100 g winogron zielonych,
                                                                      • 100 g winogron ciemnych,
                                                                        • 1-2 ciabatty,
                                                                          • oregano suszone,
                                                                            • orzechy włoskie.

                                                                              Składniki na panierkę:

                                                                              • 2 jajka,
                                                                                • mąka,
                                                                                  • panko.

                                                                                    Składniki na marynarę:

                                                                                    • oliwa z oliwek,
                                                                                      • łyżka musztardy,
                                                                                        • cytryna,
                                                                                          • pomarańcza,
                                                                                            • łyżka miodu,
                                                                                              • sól, pieprz.
                                                                                                Sałatka z ziemi polskiej do włoskiej
                                                                                                Sałatka z ziemi polskiej do włoskiej
                                                                                                Sałatka z ziemi polskiej do włoskiej
                                                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Zetrzyj skórkę z cytrusów i odłóż. Wyciśnij z nich sok. Do słoika daj sok z cytrusów, dużą ilość oliwy z oliwek, musztardę, miód, sól, pieprz i wymieszaj mocno. Zbalansuj potem smak dowolnie według swojego gustu. Pierś z kurczaka rozkrój wszerz i otwórz jak motylka. Rozbij ubijaczką, aby był równomierna. Obtocz w mące, potem w rozbitym jajku, a potem w panierce panko. Smaż na oliwie aż będzie dobrze przyrumieniona z obu stron.

                                                                                                Pokrój kurczaka w szerokie paski i odłóż. Ciabattę pokrój w kostkę i smaż na oliwie na tej samej patelni, co kurczak. Gdy będzie przyrumieniony, na koniec posyp go trochę suszonym oregano. Sałatę rzymską pokrój na pół, po długości. Przypraw ją solą, pieprzem, oliwą i grilluj na patelni grillowej aż się przyrumieni z jednej strony.

                                                                                                Do miski dodaj roszponkę, mix sałat, pomidorki pokrojone na pół, mini mozzarelle, oliwki, kapary, liście mięty, liście bazylii, winogrono pokrojone na pół. Wymieszaj całość. Polej marynatą i znowu wymieszaj. Podawaj na talerzu – połóż na sałatce kurczaka, prażony chleb i orzechy włoskie. Polej odrobinką kremu z octu balsamicznego.

                                                                                                Grzanki
                                                                                                Grzanki
                                                                                                Grzanki
                                                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                Cannelloni

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 15 szt. cannelloni,
                                                                                                  • 750 g ricotty,
                                                                                                    • 250 g cukru pudru,
                                                                                                      • 50 g pistacji,
                                                                                                        • 3 łyżki miodu,
                                                                                                          • wiórki kokosowe,
                                                                                                            • 1 l oleju roślinnego.
                                                                                                              Cannelloni
                                                                                                              Cannelloni
                                                                                                              Cannelloni
                                                                                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Rozgrzej olej w rondelku aż osiągnie 170° C. Smaż w nim cannoli, aż się przyrumienią. Wymieszaj ricottę z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego. Posiekaj pistacje.

                                                                                                              Nafaszeruj smażone cannelloni kremem z ricotty. Za pomocą pędzelka posmaruj canneloni miodem i obtocz je we wiórkach kokosowych. Posyp na brzegach pistacjami i… buon appetito!

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                              Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana