Makaron z tuńczykiem
Składniki:
- 360 g makaronu rigatoni,
- 700 g passaty pomidorowej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- świeże chili,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 anchois,
- 3 ząbki czosnku,
- szalotka,
- 3-4 garście oliwek,
- 40 g orzechów laskowych,
- świeża natka pietruszki,
- świeży rozmaryn,
- 280 g filetów z tuńczyka w oliwie.
Sposób przygotowania:
Posiekaj drobno szalotkę, czosnek i natkę pietruszki. Na dużą patelnię nalej dużą ilość oliwy z oliwek. Dodaj do niej szalotkę, czosnek, chili krojone na pół, gałązkę rozmarynu, anchois, sos sojowy, kapary i oliwki. Smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj tuńczyka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut mieszając. Dodaj passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 25 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotuj makaron w gorącej wodzie aż będzie al dente. Odcedź go i dodaj go do sosu na patelni. Wymieszaj całość. Posyp połową drobno siekanej natki pietruszki, wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki, skórką z cytryny i siekanymi orzechami laskowymi.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 350 g wody,
- 210 g mąki,
- 120 g parmezanu,
- łyżka soli,
- 50 g oliwy z oliwek,
- świeży rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj parmezan. Zetrzyj na grubej tarce obrane ziemniaki. W misce wymieszaj ziemniaki z wodą, parmezanem, solą, oliwą z oliwek i drobno siekany rozmaryn. Na blachę połóż papier do pieczenia. Wlej masę do blachy, posyp startym parmezanem i dodaj trochę oliwy. Wstaw do piekarnika na 200° C na 45 minut. Wyciągnij i buon appetito!
Sałatka z ziemi włoskiej do polskiej
Składniki:
- roszponka,
- mix sałat,
- sałata rzymska,
- świeża natka pietruszki,
- świeża bazylia,
- świeża mięta,
- pomidorki koktajlowe,
- 600 g piersi z kurczaka ekologicznego,
- 300 g mini mozzarelli (kulki),
- oliwki,
- kapary,
- krem z octu balsamicznego,
- 100 g winogron zielonych,
- 100 g winogron ciemnych,
- 1-2 ciabatty,
- oregano suszone,
- orzechy włoskie.
Składniki na panierkę:
- 2 jajka,
- mąka,
- panko.
Składniki na marynarę:
- oliwa z oliwek,
- łyżka musztardy,
- cytryna,
- pomarańcza,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj skórkę z cytrusów i odłóż. Wyciśnij z nich sok. Do słoika daj sok z cytrusów, dużą ilość oliwy z oliwek, musztardę, miód, sól, pieprz i wymieszaj mocno. Zbalansuj potem smak dowolnie według swojego gustu. Pierś z kurczaka rozkrój wszerz i otwórz jak motylka. Rozbij ubijaczką, aby był równomierna. Obtocz w mące, potem w rozbitym jajku, a potem w panierce panko. Smaż na oliwie aż będzie dobrze przyrumieniona z obu stron.
Pokrój kurczaka w szerokie paski i odłóż. Ciabattę pokrój w kostkę i smaż na oliwie na tej samej patelni, co kurczak. Gdy będzie przyrumieniony, na koniec posyp go trochę suszonym oregano. Sałatę rzymską pokrój na pół, po długości. Przypraw ją solą, pieprzem, oliwą i grilluj na patelni grillowej aż się przyrumieni z jednej strony.
Do miski dodaj roszponkę, mix sałat, pomidorki pokrojone na pół, mini mozzarelle, oliwki, kapary, liście mięty, liście bazylii, winogrono pokrojone na pół. Wymieszaj całość. Polej marynatą i znowu wymieszaj. Podawaj na talerzu – połóż na sałatce kurczaka, prażony chleb i orzechy włoskie. Polej odrobinką kremu z octu balsamicznego.
Cannelloni
Składniki:
- 15 szt. cannelloni,
- 750 g ricotty,
- 250 g cukru pudru,
- 50 g pistacji,
- 3 łyżki miodu,
- wiórki kokosowe,
- 1 l oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej w rondelku aż osiągnie 170° C. Smaż w nim cannoli, aż się przyrumienią. Wymieszaj ricottę z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego. Posiekaj pistacje.
Nafaszeruj smażone cannelloni kremem z ricotty. Za pomocą pędzelka posmaruj canneloni miodem i obtocz je we wiórkach kokosowych. Posyp na brzegach pistacjami i… buon appetito!
Zobacz także:
- Dowiedz się, które produkty można stosować na diecie lekkostrawnej i jakie można przyrządzić z nich potrawy
- Kuchnia na wzdęcia. Przepisy, które pozwolą uniknąć wzdęć
- Lekka, poświąteczna kuchnia Cristiny Catese. Przepisy na smoothie, sałatki i roladki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN