Przyczyn wzdęć może być bardzo wiele. Co je wzmaga?
- produkty mleczne
- owoce i słodycze
- produkty z dużą zawartością błonnika, skrobi i laktozy
- smażone - zaleca się duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze
- kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka)
- strączkowe
- połykanie powietrza podczas zbyt szybkiego jedzenia
- nadmierne spożycie alkoholu
- podjadanie wieczorne i nocne
- wyrzucamy cebulę i czosnek
- wyrzucamy podroby, wędliny i wszystko co wędzone
Zobacz też: Ból w dole brzucha w ciąży – jakie są jego przyczyny? >>>
GULASZ Z SELERA Z POMIDORAMI CHERRY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ PRZYPRAW I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
- 1 duży seler pokrojony w kostkę i obrany ze skóry
- 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 1 por pokrojony w cienkie plasterki
- 500 g pomidorów koktajlowych
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu z jarzyn
- szczypta kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego mielonego
- szczypta przyprawy garam masala
- szczypta imbiru w przyprawie
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
Do podania:
- zielona pietruszka lub kolendra
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
W dużym rondlu podgrzej masło klarowane i zeszklij por. Dodaj warzywa, żurawinę przyprawy, bulion i duś pod przykryciem. Dodaj pod koniec duszenia passatę pomidorową. Na koniec dopraw do smaku i dodaj świeże zioła. Podawaj z komosą ryżową.
Zobacz też: Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie >>>
DELIKATNA ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
- 1 cukinia pokrojona w talarki
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 łyżki kaszy jaglanej płukanej w ciepłej wodzie
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1 puszka pomidorów krojonych
- szczypta papryki wędzonej
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmaż wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszce i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Zobacz też: Niezwykły imbir - wskazania i przeciwwskazania do stosowania >>>
ZUPA RYBNA Z CHRZANEM I KOLENDRĄ
- 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
- 1 tarta marchewka
- 1 tarta pietruszka
- kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
- biała część pora pokrojonego w talarki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki chrzanu
- 12 łyżki siekanej kolendry
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.
PIECZONY KOPER WŁOSKI Z IMBIREM, CYTRYNĄ I ŁOSOSIEM
Składniki:
- 4 kawałki łososia bez skóry każdy po 200g
- 2 duże fenkuły
- 100 ml białęgo wina
- 20 dag masła
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- skórka i sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojonego na mniejsze kawałki fenkuła. Dodaj wino i chwilę odparuj alkohol - około 5 minut. Przełóż na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego, dodaj wszystkie przyprawy, ułóż łososia i dodaj oliwę z oliwek. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny i zapiekaj całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN