Imbir to przyprawa, która bardzo szeroko wykorzystywana jest w krajach azjatyckich. Najczęściej kojarzy się z ciasteczkami, piwem czy lekarstwem na przeziębienie. W Polsce popularny jest imbir suszony, sproszkowany, który najlepiej nadaje się do ciast, herbatników czy pieczonych jabłek.

Surowy imbir zawsze trzeba obrać (zeskrobać skórkę), wtedy dodaje on pikantności potrawom z owoców morza czy wieprzowiny. Nie powinno się stosować go wymiennie z suszonym imbirem. Komponuje się doskonale z zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i gałką muszkatołową. Choć imbir znany jest ze swych leczniczych właściwości, spożywany powinien być z umiarem i nie przez wszystkich.

Imbir - właściwości niezwykłej przyprawy

Warto zastanowić się nad tym, jakie właściwości ma imbir , który przecież nie tak rzadko gości w naszej kuchni. Przede wszystkim ułatwia trawienie, poprzez pobudzenie wydzielania śliny i soku żołądkowego. Dodatkowo leczy wzdęcia, działa żółciopędnie i rozkurczowo, a przy okazji łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom. Z tego powodu zalecany jest np. podczas przyjmowania chemioterapii lub jako lekarstwo na chorobę lokomocyjną. Imbir wzmaga apetyt i chroni przed zakrzepicą, dlatego osoby z podwyższonym cholesterolem powinny włączyć go do swojego jadłospisu. Właściwości imbiru to także działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odkażające, odświeżające. Możemy podawać imbir na przeziębienie, na migrenę, na gardło. Przyprawa usprawnia krążenie krwi, rozgrzewa, zwiększa koncentrację, przynosi ulgę w bólu stawów. Imbir pomoże na mdłości w ciąży, zadziała moczopędnie zmniejszając obrzęki. Trzeba jednak uważać przy problemach z nadciśnieniem, które jest szczególnie niebezpieczne w ciąży. Przyszłe mamy muszą stosować imbir z umiarem i ostrożnością. 

Zobacz film: Imbir - leczy, rozgrzewa i odchudza. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak stosować imbir, jak go jeść?

Imbir jest przyprawą o bardzo szerokim zastosowaniu. Mielony imbir nadaje się do słodkich wypieków, potraw z ryżu i jajek. Świeży imbir jest idealnym dodatkiem do wieprzowiny, drobiu, marynat, sosów, dipów i zup. Jak jeszcze możemy wykorzystać przyprawę? Na przeziębienia oraz problemy z żołądkiem doskonałym lekarstwem jest herbata z imbirem. Wystarczy, że dodamy imbir do herbaty i mamy gotowy preparat na katar, dolegliwości żołądkowe, a także na kaca. Jak zrobić herbatę z imbirem na jesienną pluchę? Najlepiej zaopatrzyć się w świeży korzeń imbiru, z którego odkrawamy mały kawałek i starannie go obieramy, a następnie kruszymy np. w moździerzu. Możemy też pokroić go na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W rondelku zagotowujemy wodę i dorzucamy do niej pokruszony imbir, a następnie torebkę z herbatą i gotujemy jeszcze chwilę. Oczywiście możemy również wrzucić do herbaty kilka plasterków imbiru, ale prawdopodobnie nie zadziała on z taką mocą, jak oczekujemy. Innym sposobem na przyrządzenie herbaty z imbirem jest zalanie go nieco przestudzoną herbatą i trzymanie pod przykryciem, aby olejki eteryczne nie wyparowały.

Wiele osób stosuje także imbir na odchudzanie, ponieważ przyprawa ta wpływa na przyspieszenie metabolizmu, co pomaga zredukować ilość tkanki tłuszczowej zgromadzonej w najbardziej newralgicznych miejscach (talia, brzuch czy uda). W jaki sposób wykorzystać imbir w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej? Najczęściej polecanym sposobem jest woda z imbirem lub woda z imbirem i cytryną. Metody na przygotowanie napoju są dwie: możemy plastry imbiru zalać wodą i gotować 15-20 minut (proporcje: 15 g przyprawy, 250 ml wody) lub rozdrobniony imbir zalać ostudzoną wodą i potrzymać pod przykryciem. Napój możemy dosłodzić miodem i dodać sok z cytryny. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak naszej mikstury, ale wzmocnimy działanie odchudzające (cytryna zwiększa metabolizm i ma działanie detoksykujące). Zaleca się picie wody z imbirem przez kilka miesięcy po około 1 litrze na dobę. Imbir możemy też podawać dzieciom, aby wzmocnić ich odporność, zwalczać infekcje, a w szczególności katar i kaszel. Doskonale do tego celu nadaje się syrop z imbiru . Przygotowanie preparatu jest bardzo proste. Potrzebujemy:

· 300 g korzenia imbiru,

· 120 g miodu,

· 3 cytryny,

· 2 szklanki gorącej wody.

Korzeń obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu, następnie dodajemy miód i mieszamy aż powstanie gęsty syrop. Pod koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn i mieszamy. Syrop przecedzamy.

Skutki uboczne spożywania imbiru - przeciwwskazania

Choć imbir jest niezwykle korzystny dla zdrowia, jego nadmierne spożycie może zaszkodzić. Praktykujący zielarze sugerują, że odpowiednią dawką są 4 g imbiru na dzień. Przyjmowany w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko krwawienia, a to za sprawą warfaryny, którą przyprawa zawiera. Z tego samego powodu zaleca się bardzo ostrożne stosowanie imbiru przez ciężarne. Imbir nie jest wskazany dla osób z nieuregulowanym i nieleczonym nadciśnieniem, hemofilią, małopłytkowością, niewydolnością wątroby. Skutki uboczne spożywania imbiru są rzadko spotykane, niemniej możliwe. Musimy liczyć się z wystąpieniem biegunki, zgagi czy podrażnień jamy ustnej.

Jak przechowywać imbir? Świeży imbir należy przechowywać w chłodnym miejscu , najlepiej lodówce. Wcześniej należy go zawinąć w papierowy ręcznik i plastikową torbę. Tak zabezpieczony powinien zachować świeżość przez wiele tygodni.

Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0