Wiadomość

Lekkostrawny obiad może kojarzyć się z posiłkiem suchym i pozbawionym wyrazu, ale czy naprawdę tak jest? Dania lekkostrawne mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a sposób ich przyrządzania wcale nie musi być nudny.

Dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, może być naszym świadomym wyborem lub może być przepisana przez lekarza czy dietetyka. Podstawową zasadą tej diety jest wykluczenie produktów tłustych, smażonych, ciężkostrawnych i wzdymających.

Dania lekkostrawne – kiedy przygotowywać?

Dietę lekkostrawną należy stosować w przypadku chorób przewodu pokarmowego, takich jak zapalenie śluzówki żołądka czy jelit, ale również w stanach gorączkowych, po zatruciach pokarmowych i w przebiegu wielu innych chorób. Jej zalecenia są jednak tak ogólne, że może być stosowana przez wszystkich . Lekkostrawne jedzenie przysłuży się każdemu!

Lekkostrawne jedzenie – od czego zacząć?

Gdy lekarz zaleca nam przejście na dietę łatwostrawną, zaczynamy się zastanawiać nad tym, co jest lekkostrawne . Następnie szukamy w Internecie pomysłów na lekkostrawne posiłki. Tymczasem dieta ta nie jest wcale skomplikowana. Przygotowując lekkostrawne jedzenie, należy pamiętać o kilku zasadach:

· Należy wykluczyć z diety jedzenie ostre, tłuste i długo zalegające w żołądku, wędzone, powodujące wzdęcia, a także zawierające duże ilości błonnika.

· Obróbka termiczna potraw ma przebiegać bez tłuszczu . Powinniśmy wybierać dania gotowane w wodzie i na parze, duszone i pieczone (bez dodatku tłuszczu).

· Dodawanie tłuszczu do potraw powinno nastąpić po ich przyrządzeniu.

· Posiłki powinny być spożywane regularnie (4–5 razy dziennie), a porcje nie mogą być zbyt duże.

Lekkostrawne śniadanie

Jeśli nie wiemy jak przygotować posiłki lekkostrawne na śniadanie , warto zapamiętać, jakie produkty można spożywać. Są to: pieczywo jasne, sucharki, bułki, płatki zbożowe rozgotowane i przecierane, jogurt, biały ser, mleko, masło, chude wędliny, jaja na miękko lub ścięte na parze, warzywa i owoce (dojrzałe, bez skóry i pestek). Jest to dość pokaźna lista, która pozwoli nam stworzyć samemu przepisy na lekkostrawne śniadanie.

Możemy więc przygotować: kanapkę z gotowanym jajkiem, jajecznicę „smażoną” na parze, mus owocowy.

Lekkostrawny obiad

Obiad lekkostrawny może opierać się na chudym mięsie, takim jak wołowina, cielęcina, drób lub mięso z królika. Jako dodatek mogą nam posłużyć gotowane ziemniaki, drobne kasze, ryż, drobne makarony i warzywa. Dania lekkostrawne na obiad to między innymi: zrobiony na słabym wywarze czysty barszcz, pulpety z mięsa drobiowego.

Potrawy lekkostrawne – przepisy na dania lekkostrawne obiadowe:

Selery naciowe duszone z mięsem

Ogonki liściowe selerów naciowych kroimy w kawałki o długości 10 cm, doprawiamy niewielką ilością soli i papryki słodkiej, następnie polewamy odrobiną wody, dodajemy pół łyżeczki oleju i dusimy do miękkości pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę chude, gotowane mięso. Pół łyżeczki mąki mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, łączymy z selerem i zagotowujemy. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub drobną kaszą (manną, kus-kus, krakowską, jęczmienną łamaną).

Potrawka cielęca z warzywami

Mięso kroimy, zalewamy niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 50 minut pod przykryciem. Warzywa – marchew, pietruszkę i seler – dodajemy do mięsa i gotujemy dalej, aż do miękkości. Mieszamy pół łyżki mąki z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, wlewamy je do odcedzonego wywaru z cielęciny, zagotowujemy, mieszając. Do sosu dodajemy pokrojone warzywa i doprawiamy do smaku. Gorące mięso zalewamy sosem, podajemy z ryżem i surówką.

Lekkostrawna kolacja

Lekkostrawne dania to nie tylko śniadania i obiady. Nie zapominajmy o kolacji, mimo że popularne powiedzenie mówi, aby oddać ją wrogowi. Potrawy lekkostrawne na kolację powinny być tworzone z podobnych składników jak te, z których komponujemy lekkostrawne śniadanie. Przykładowym posiłkiem mogą być leniwe pierogi.

Nie ma znaczenia, czy szukamy przepisów na dania lekkostrawne po operacji czy dania lekkostrawne dietetyczne, zarówno przepisy na obiady lekkostrawne , jak i na inne posiłki są takie same.

Aby w naszej diecie na stałe zagościło jedzenie lekkostrawne, nie tyle należy znać przepisy na takie dania, co wiedzieć, jakie produkty można spożywać . Tego typu dieta nadaje się również dla naszych pociech. Przy umiejętnym doborze produktów możemy bez trudu przyrządzić lekkostrawne przekąski i inne dania lekkostrawne dla dzieci.

Bibliografia:

1. Wieczorek-Chełmińska Z., Nowoczesna dietetyczna książka kucharska , Warszawa 2000.

2. Włodarek D. i in., Dietoterapia , Warszawa 2015.

Zobacz film: Lekkostrawna kuchnia strączkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0