W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowują podpłomyki z jakiem sadzonym i łososiem, domową zupę instant z suszonymi pomidorami i kuskusem, penne z pesto z natki pietruszki, orzechów włoskich i oleju rzepakowego, a także pikantne skrzydełka.
Śniadanie - podpłomyki z jajkiem sadzonym, łososiem wędzonym, białym serkiem, marynowaną czerwoną cebulą i koprem
Składniki:
- 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista),
- szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 150 ml gorącej wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- mąka do podsypywania,
- oliwa do posmarowania,
- 4 jajka,
- 100 g łososia wędzonego,
- biały serek do smarowania pieczywa,
- koperek.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 st. C. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.
Obiad - domowa zupa instant z suszonymi pomidorami, kuskusem, mlekiem w proszku, natką i czosnkiem
Składniki:
- szklanka drobnego kuskusu,
- pół szklanki mielonych suszonych pomidorów (nie z oleju),
- 3 grzyby suszone, zmielone,
- 1/4 szklanki mleka w proszku,
- łyżka suszonego lubczyku,
- łyżka suszonej natki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do dużego słoika, wstrząsnąć i bardzo dokładnie wymieszać. Aby przygotować gorący kubek, wystarczy odmierzyć 4 łyżki mieszanki, zalać je szklanką wrzątku i odczekać 5 minut.
Obiad - penne z pesto z natki pietruszki, orzechów włoskich i oleju rzepakowego
Składniki:
- 300 g makaronu penne,
- pęczek natki pietruszki, bazylii lub rukoli,
- garść orzechów włoskich,
- ½ szklanki oliwy,
- 4 łyżki wody,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- płaska łyżeczka cukru lub miodu,
- 80 g twardego sera żółtego.
Przygotowanie:
Natkę myjemy, siekamy, wrzucamy do blendera. Dodajemy orzechy, oliwę, wodę, czosnek, sól, pieprz i cukier (lub miód) oraz połowę startego sera. Blendujemy krótko, by pesto miało wyraźne grudki. Makaron gotujemy minutę, dwie krócej, niż jest to napisane na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy pesto oraz ulubione dodatki, następnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami, posypujemy pozostałym startym serem.
Kolacja - pikantne skrzydełka
Składniki:
- 2 kg skrzydełek,
- litr wody,
- łyżka sosu tabasko,
- łyżka cukru brązowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka papryki wędzonej,
- łyżka chili,
- łyżka kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżki soli,
- 2-3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy wodą i moczymy ok. 1,5 godziny. Wszystkie składniki oprócz skrzydełek miksujemy na gładki proszek. Skrzydełka odsączamy z wody, obtaczamy w przyprawie i pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 st. C.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Skrzydełka z kurczaka – przygotowanie, marynata, dodatki
- Sos pesto z bazylii – dodatek do makaronu i spaghetti
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz, Michał Rusinek
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN