Kuchnia na miarę Nobla - przepisy inspirowane ulubionymi daniami Wisławy Szymborskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie ma miarę Nagrody Nobla
Śniadanie ma miarę Nagrody Nobla
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy jesteś ciekawa, co jadła Wisława Szymborska? O jej żywieniowych nawykach poetki wiadomo raczej niewiele. Rąbka tajemnicy uchylił Michał Rusinek, który przy pomocy Katarzyny Bosackiej przygotowuje w naszej kuchni dania zainspirowane ulubionymi smakami noblistki. Sprawdź ich przepisy na śniadanie, obiad i kolację w stylu poetki.

W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowują podpłomyki z jakiem sadzonym i łososiem, domową zupę instant z suszonymi pomidorami i kuskusem, penne z pesto z natki pietruszki, orzechów włoskich i oleju rzepakowego, a także pikantne skrzydełka.

Śniadanie - podpłomyki z jajkiem sadzonym, łososiem wędzonym, białym serkiem, marynowaną czerwoną cebulą i koprem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista),
    • szczypta proszku do pieczenia,
      • szczypta soli,
        • 150 ml gorącej wody,
          • 3 łyżki oleju rzepakowego,
            • mąka do podsypywania,
              • oliwa do posmarowania,
                • 4 jajka,
                  • 100 g łososia wędzonego,
                    • biały serek do smarowania pieczywa,
                      • koperek.

                        Przygotowanie:

                        Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 st. C. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.

                        Podpłomyki z jajkiem sadzonym i łososiem wędzonym
                        Podpłomyki z jajkiem sadzonym i łososiem wędzonym
                        Podpłomyki z jajkiem sadzonym i łososiem wędzonym
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Obiad - domowa zupa instant z suszonymi pomidorami, kuskusem, mlekiem w proszku, natką i czosnkiem

                        Składniki:

                        • szklanka drobnego kuskusu,
                          • pół szklanki mielonych suszonych pomidorów (nie z oleju),
                            • 3 grzyby suszone, zmielone,
                              • 1/4 szklanki mleka w proszku,
                                • łyżka suszonego lubczyku,
                                  • łyżka suszonej natki,
                                    • łyżeczka czosnku granulowanego,
                                      • ½ łyżeczki soli,
                                        • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

                                          Przygotowanie:

                                          Wszystkie składniki wsypać do dużego słoika, wstrząsnąć i bardzo dokładnie wymieszać. Aby przygotować gorący kubek, wystarczy odmierzyć 4 łyżki mieszanki, zalać je szklanką wrzątku i odczekać 5 minut.

                                          Domowa zupa instant z suszonymi pomidorami
                                          Domowa zupa instant z suszonymi pomidorami
                                          Domowa zupa instant z suszonymi pomidorami
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Obiad - penne z pesto z natki pietruszki, orzechów włoskich i oleju rzepakowego

                                          Składniki:

                                          • 300 g makaronu penne,
                                            • pęczek natki pietruszki, bazylii lub rukoli,
                                              • garść orzechów włoskich,
                                                • ½ szklanki oliwy,
                                                  • 4 łyżki wody,
                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                      • sól i pieprz,
                                                        • płaska łyżeczka cukru lub miodu,
                                                          • 80 g twardego sera żółtego.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Natkę myjemy, siekamy, wrzucamy do blendera. Dodajemy orzechy, oliwę, wodę, czosnek, sól, pieprz i cukier (lub miód) oraz połowę startego sera. Blendujemy krótko, by pesto miało wyraźne grudki. Makaron gotujemy minutę, dwie krócej, niż jest to napisane na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy pesto oraz ulubione dodatki, następnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami, posypujemy pozostałym startym serem.

                                                            Penne z pesto z natki pietruszki
                                                            Penne z pesto z natki pietruszki
                                                            Penne z pesto z natki pietruszki
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Kolacja - pikantne skrzydełka

                                                            Składniki:

                                                            • 2 kg skrzydełek,
                                                              • litr wody,
                                                                • łyżka sosu tabasko,
                                                                  • łyżka cukru brązowego,
                                                                    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                      • 2 łyżki słodkiej papryki,
                                                                        • łyżka papryki wędzonej,
                                                                          • łyżka chili,
                                                                            • łyżka kminu rzymskiego,
                                                                              • 1,5 łyżki soli,
                                                                                • 2-3 ząbki czosnku.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Skrzydełka zalewamy wodą i moczymy ok. 1,5 godziny. Wszystkie składniki oprócz skrzydełek miksujemy na gładki proszek. Skrzydełka odsączamy z wody, obtaczamy w przyprawie i pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 st. C.

                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Beata Kartowicz, Michał Rusinek

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana