Materiał promocyjny

Idealnie kremowe dania z serkiem mascarpone na koniec karnawału. Poznaj propozycje Andrzeja Polana

Ostatkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karnawał powoli dobiera końca, a to oznacza, że jeszcze tylko przez kilka dni możemy cieszyć się pysznymi wypiekami związanymi z tym okresem. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z wykorzystaniem kremowego serka mascarpone z okolic Łowicza. Poznajcie jego przepisy na pączki z twarogiem, wiśniami i miodem; wiązankę róż karnawałowych i bajgle domowe ze śledziem.

Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem

Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej,
    • 400-500 ml mleka OSM Łowicz,
      • 120 g drożdży, 150 g masła,
        • 150 g cukru,
          • 14 żółtek,
            • 2 opakowania cukru wanilinowego,
              • 50 ml spirytusu,
                • szczypta soli,
                  • 6 kostek smalcu do smażenia.

                    Składniki na nadzienie:

                    • 500 g twarogu OSM Łowicz,
                      • 80 g cukru,
                        • opakowanie cukru wanilinowego,
                          • wiśnie mrożone.

                            Dodatkowo:

                            • 250 g twarogu OSM Łowicz,
                              • 300 g cukru pudru,
                                • sok z wiśni,
                                  • sok z cytryny,
                                    • wiśnie mrożone,
                                      • miód.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Wszystko zaczynamy od przygotowania rozczynu. Ale najpierw mąkę podgrzewamy w temp. 50 stopni w piekarniku. Z 2-3 łyżek cukru oraz podobnej ilości mąki przygotowujemy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Podrośnięty rozczyn dodajemy do kogla mogla. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę, następnie dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło, oraz sól i spirytus, ten ostatni zapewni nam, że ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia. Ciasto o delikatnej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia. A my w tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.

                                        Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wiśnie rozmrażamy i wysypujemy na sitko. Odcedzamy nadmiar soku.

                                        Podrośnięte ciasto dzielimy na porcje około 50 g na każdy kładziemy łyżeczkę twarogu i 2-3 wiśnie odsączone. Sklejamy, turlamy i odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki będą lekkie i puszyste jak poduszka, smażymy na rozgrzanym smalcu, koniecznie na złoty kolor.

                                        Usmażone pączki smarujemy miodem, posypujemy kruszonym twarogiem, wiśniami i polewamy lukrem z soku wiśniowego, cukru pudru i soku z cytryny.

                                        Wiązanka róż karnawałowych

                                        Wiązanka róż karnawałowych
                                        Wiązanka róż karnawałowych
                                        Wiązanka róż karnawałowych
                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                        Składniki:

                                        • 900 g mąki pszennej, lekko podgrzanej,
                                          • 100 g masła,
                                            • 20 żółtek,
                                              • 250 ml kwaśnej śmietany,
                                                • 200 g cukru pudru,
                                                  • 50 ml spirytusu,
                                                    • olejek rumowy,
                                                      • białko,
                                                        • 300 g sera mascarpone,
                                                          • 50 g cukru pudru,
                                                            • konfitura z ucieranej róży,
                                                              • świeże płatki róż,
                                                                • mrożone lub świeże maliny,
                                                                  • cukier puder.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus i kilka kropel olejku rumowego. Następnie dodajemy mąki. Partiami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy zawinięte w folię spożywczą na około 40 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki arkusz. Za pomocą okrągłych foremek do wycinania o 3 wielkościach wycinamy kółka. Nacinamy od brzegów i sklejamy po trzy, smarując białkiem w środku, dla lepszego sklejenia. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

                                                                    Ser mascarpone łączymy z utartą różą. Wyciskamy na wierzch każdego ciastka, układamy na wierzch malinę i płatki róż. Posypujemy cukrem pudrem.

                                                                    Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału

                                                                    Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
                                                                    Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
                                                                    Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                    Składniki na ciasto drożdżowe:

                                                                    • 1 kg mąki,
                                                                      • 200 ml mleka OSM Łowicz,
                                                                        • 150 ml wody,
                                                                          • 200 ml oleju,
                                                                            • 100 g drożdży, 2 łyżki cukru,
                                                                              • 2 łyżki soli,
                                                                                • czarnuszka,
                                                                                  • papryka pieczona,
                                                                                    • natka pietruszki,
                                                                                      • koper,
                                                                                        • cebula, olej do smażenia.

                                                                                          Pozostałe składniki:

                                                                                          • 400 g śledzia marynowanego w occie,
                                                                                            • 300 g serka mascarpone OSM Łowicz,
                                                                                              • 2-3 łyżki chrzanu,
                                                                                                • ogórek kiszony,
                                                                                                  • szczypiorek,
                                                                                                    • miód.
                                                                                                      Bajgle
                                                                                                      Bajgle
                                                                                                      Bajgle
                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, w trakcie dodajemy paprykę pieczoną pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor cebulkę oraz posiekaną natkę i koperek. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy bajgle czyli bułki z dziurką. Układamy na papierze pergaminowym, odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch bajgli smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy suto czarnuszką.

                                                                                                      Ser mascarpone łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i miodem. Bajgle przekrawamy, smarujemy serem z chrzanem, układamy śledzia, plastry ogórka, delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana