Materiał promocyjny

Idealnie kremowe dania z serkiem mascarpone na koniec karnawału. Poznaj propozycje Andrzeja Polana

Idealnie kremowe dania z serkiem mascarpone na koniec karnawału. Poznaj propozycje Andrzeja Polana
Ostatkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karnawał powoli dobiera końca, a to oznacza, że jeszcze tylko przez kilka dni możemy cieszyć się pysznymi wypiekami związanymi z tym okresem. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z wykorzystaniem kremowego serka mascarpone z okolic Łowicza. Poznajcie jego przepisy na pączki z twarogiem, wiśniami i miodem; wiązankę róż karnawałowych i bajgle domowe ze śledziem.

Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem

Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 400-500 ml mleka OSM Łowicz,
  • 120 g drożdży, 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 14 żółtek,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 50 ml spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 6 kostek smalcu do smażenia.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu OSM Łowicz,
  • 80 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • wiśnie mrożone.

Dodatkowo:

  • 250 g twarogu OSM Łowicz,
  • 300 g cukru pudru,
  • sok z wiśni,
  • sok z cytryny,
  • wiśnie mrożone,
  • miód.

Sposób przygotowania:

Wszystko zaczynamy od przygotowania rozczynu. Ale najpierw mąkę podgrzewamy w temp. 50 stopni w piekarniku. Z 2-3 łyżek cukru oraz podobnej ilości mąki przygotowujemy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Podrośnięty rozczyn dodajemy do kogla mogla. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę, następnie dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło, oraz sól i spirytus, ten ostatni zapewni nam, że ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia. Ciasto o delikatnej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia. A my w tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.

Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wiśnie rozmrażamy i wysypujemy na sitko. Odcedzamy nadmiar soku.

Podrośnięte ciasto dzielimy na porcje około 50 g na każdy kładziemy łyżeczkę twarogu i 2-3 wiśnie odsączone. Sklejamy, turlamy i odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki będą lekkie i puszyste jak poduszka, smażymy na rozgrzanym smalcu, koniecznie na złoty kolor.

Usmażone pączki smarujemy miodem, posypujemy kruszonym twarogiem, wiśniami i polewamy lukrem z soku wiśniowego, cukru pudru i soku z cytryny.

Wiązanka róż karnawałowych

Wiązanka róż karnawałowych
Wiązanka róż karnawałowych
Wiązanka róż karnawałowych
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej, lekko podgrzanej,
  • 100 g masła,
  • 20 żółtek,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 ml spirytusu,
  • olejek rumowy,
  • białko,
  • 300 g sera mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • konfitura z ucieranej róży,
  • świeże płatki róż,
  • mrożone lub świeże maliny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus i kilka kropel olejku rumowego. Następnie dodajemy mąki. Partiami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy zawinięte w folię spożywczą na około 40 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki arkusz. Za pomocą okrągłych foremek do wycinania o 3 wielkościach wycinamy kółka. Nacinamy od brzegów i sklejamy po trzy, smarując białkiem w środku, dla lepszego sklejenia. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

Ser mascarpone łączymy z utartą różą. Wyciskamy na wierzch każdego ciastka, układamy na wierzch malinę i płatki róż. Posypujemy cukrem pudrem.

Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału

Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki,
  • 200 ml mleka OSM Łowicz,
  • 150 ml wody,
  • 200 ml oleju,
  • 100 g drożdży, 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • czarnuszka,
  • papryka pieczona,
  • natka pietruszki,
  • koper,
  • cebula, olej do smażenia.

Pozostałe składniki:

  • 400 g śledzia marynowanego w occie,
  • 300 g serka mascarpone OSM Łowicz,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • ogórek kiszony,
  • szczypiorek,
  • miód.
Bajgle
Bajgle
Bajgle
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, w trakcie dodajemy paprykę pieczoną pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor cebulkę oraz posiekaną natkę i koperek. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy bajgle czyli bułki z dziurką. Układamy na papierze pergaminowym, odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch bajgli smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy suto czarnuszką.

Ser mascarpone łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i miodem. Bajgle przekrawamy, smarujemy serem z chrzanem, układamy śledzia, plastry ogórka, delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości