Pączki z twarogiem, wiśniami i miodem
Składniki na pączki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 400-500 ml mleka OSM Łowicz,
- 120 g drożdży, 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 14 żółtek,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 50 ml spirytusu,
- szczypta soli,
- 6 kostek smalcu do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu OSM Łowicz,
- 80 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- wiśnie mrożone.
Dodatkowo:
- 250 g twarogu OSM Łowicz,
- 300 g cukru pudru,
- sok z wiśni,
- sok z cytryny,
- wiśnie mrożone,
- miód.
Sposób przygotowania:
Wszystko zaczynamy od przygotowania rozczynu. Ale najpierw mąkę podgrzewamy w temp. 50 stopni w piekarniku. Z 2-3 łyżek cukru oraz podobnej ilości mąki przygotowujemy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Podrośnięty rozczyn dodajemy do kogla mogla. Mieszamy i powoli dodajemy mąkę, następnie dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło, oraz sól i spirytus, ten ostatni zapewni nam, że ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia. Ciasto o delikatnej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia. A my w tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wiśnie rozmrażamy i wysypujemy na sitko. Odcedzamy nadmiar soku.
Podrośnięte ciasto dzielimy na porcje około 50 g na każdy kładziemy łyżeczkę twarogu i 2-3 wiśnie odsączone. Sklejamy, turlamy i odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki będą lekkie i puszyste jak poduszka, smażymy na rozgrzanym smalcu, koniecznie na złoty kolor.
Usmażone pączki smarujemy miodem, posypujemy kruszonym twarogiem, wiśniami i polewamy lukrem z soku wiśniowego, cukru pudru i soku z cytryny.
Wiązanka róż karnawałowych
Składniki:
- 900 g mąki pszennej, lekko podgrzanej,
- 100 g masła,
- 20 żółtek,
- 250 ml kwaśnej śmietany,
- 200 g cukru pudru,
- 50 ml spirytusu,
- olejek rumowy,
- białko,
- 300 g sera mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- konfitura z ucieranej róży,
- świeże płatki róż,
- mrożone lub świeże maliny,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus i kilka kropel olejku rumowego. Następnie dodajemy mąki. Partiami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy zawinięte w folię spożywczą na około 40 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na cienki arkusz. Za pomocą okrągłych foremek do wycinania o 3 wielkościach wycinamy kółka. Nacinamy od brzegów i sklejamy po trzy, smarując białkiem w środku, dla lepszego sklejenia. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Ser mascarpone łączymy z utartą różą. Wyciskamy na wierzch każdego ciastka, układamy na wierzch malinę i płatki róż. Posypujemy cukrem pudrem.
Bajgle domowe i śledź na pożegnanie karnawału
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki,
- 200 ml mleka OSM Łowicz,
- 150 ml wody,
- 200 ml oleju,
- 100 g drożdży, 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- czarnuszka,
- papryka pieczona,
- natka pietruszki,
- koper,
- cebula, olej do smażenia.
Pozostałe składniki:
- 400 g śledzia marynowanego w occie,
- 300 g serka mascarpone OSM Łowicz,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- ogórek kiszony,
- szczypiorek,
- miód.
Sposób przygotowania:
Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, w trakcie dodajemy paprykę pieczoną pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor cebulkę oraz posiekaną natkę i koperek. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy bajgle czyli bułki z dziurką. Układamy na papierze pergaminowym, odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch bajgli smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy suto czarnuszką.
Ser mascarpone łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i miodem. Bajgle przekrawamy, smarujemy serem z chrzanem, układamy śledzia, plastry ogórka, delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także:
- Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?
- Przepis na banalnie proste pączki bez wyrastania. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
- Jak zrobić domowy serek mascarpone?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News