Wypasione ptysie Bartka Boratyna. Skuś się na pyszne karnawałowe słodkości

Wypasione ptysie Bartka Boratyna. Skuś się na pyszne karnawałowe słodkości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ptysie na wypasie
Ptysie na wypasie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dopóki trwa karnawał, warto go celebrować, jedząc różne słodkości. Zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Bartka Boratyna nowoczesne i oryginalne przepisy na ptysie sprawdzą się zarówno podczas przyjęcia, jak i zwykłego deseru. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite ciasto ptysiowe, krem Patissiere, a także słony karmel do polania ciastek.

Ciasto ptysiowe

Składniki:

  • 500 ml mleka,
    • 500 ml wody,
      • 450 g masła,
        • 550 g mąki pszennej,
          • 15 g soli,
            • 16 jajek.

              Przygotowanie:

              Do rondelka wlewamy wodę, mleko oraz dodajemy masło i sól, następnie zagotowujemy. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i na małym ogniu energicznie mieszamy do połączenia składników. Ciasto mieszamy na ogniu ok. 2-3 min. Po tym procesie przekładamy do misy robota kuchennego i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego ciasta dodajemy pojedyńczo jajka i mieszamy końcówką typu łopata do wyrobienia pięknego, lśniącego ciasta. Gotowe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor, około pół godziny.

              Ptysie klasyczne
              Ptysie klasyczne
              Ptysie klasyczne
              Źródło: Ola Skowron/East News

              Wierzch nowoczesnych ptysi

              Składniki:

              • 100 g masła,
                • 120 g cukru,
                  • 80 g mąki,
                    • 50 g maki migdałowej.

                      Przygotowanie:

                      Z podanych powyżej składników zagniatamy "ciasto kruche", które następnie schładzamy w lodówce ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i układamy na cieście ptysiowym przed upieczeniem. Do tego ciasta możemy dodawać barwniki w różnym kolorze.

                      Ptysie nowoczesne z malinami
                      Ptysie nowoczesne z malinami
                      Ptysie nowoczesne z malinami
                      Źródło: Ola Skowron/East News

                      Krem Patissiere do ptysiów

                      Składniki:

                      • 890 ml mleka,
                        • 176 g cukru,
                          • 76 g skrobi kukurydzianej,
                            • 8 żółtek,
                              • laska wanilii,
                                • 10 g żelatyny,
                                  • 200 g masła.

                                    Dodatkowo:

                                    • pasta pistacjowa,
                                      • krem czekoladowy ,
                                        • krem z orzechów laskowych,
                                          • 2 tabliczki białej czekolady,
                                            • pulpa z mango,
                                              • marakuja w puszce lub świeża,
                                                • maliny mrożone.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą i hartujemy odrobiną gorącego mleka. To bardzo ważny proces w przygotowaniu kremu. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy zahartowane żółtka i gotujemy krem na ogniu około 3 min. Po ściągnięciu z ognia dodajemy do kremu żelatynę moczoną w zimnej wodzie oraz masło. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia. Dodatkowo do kremów dodajemy pastę pistacjową, krem czekoladowy, pastę z orzechów laskowych, puree z mango, puree z marakui, białą czekoladę.

                                                  Ptysie z figą
                                                  Ptysie z figą
                                                  Ptysie z figą
                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                  Słony karmel do ptysiów

                                                  Składniki:

                                                  • 200 g cukru,
                                                    • 150 ml śmietanki 30%,
                                                      • 50 g masła,
                                                        • sól do smaku.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Na patelni rozpuszczamy cukier i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy do niego ciepłą śmietankę 30%, a po połączeniu się składników również masło. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól do smaku.

                                                          Ptysie ze słonym karmelem
                                                          Ptysie ze słonym karmelem
                                                          Ptysie ze słonym karmelem
                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Regina Łukasiewicz

                                                          Źródło: Bartek Boratyn

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości