Ciasto ptysiowe
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 500 ml wody,
- 450 g masła,
- 550 g mąki pszennej,
- 15 g soli,
- 16 jajek.
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, mleko oraz dodajemy masło i sól, następnie zagotowujemy. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i na małym ogniu energicznie mieszamy do połączenia składników. Ciasto mieszamy na ogniu ok. 2-3 min. Po tym procesie przekładamy do misy robota kuchennego i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego ciasta dodajemy pojedyńczo jajka i mieszamy końcówką typu łopata do wyrobienia pięknego, lśniącego ciasta. Gotowe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor, około pół godziny.
Wierzch nowoczesnych ptysi
Składniki:
- 100 g masła,
- 120 g cukru,
- 80 g mąki,
- 50 g maki migdałowej.
Przygotowanie:
Z podanych powyżej składników zagniatamy "ciasto kruche", które następnie schładzamy w lodówce ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i układamy na cieście ptysiowym przed upieczeniem. Do tego ciasta możemy dodawać barwniki w różnym kolorze.
Krem Patissiere do ptysiów
Składniki:
- 890 ml mleka,
- 176 g cukru,
- 76 g skrobi kukurydzianej,
- 8 żółtek,
- laska wanilii,
- 10 g żelatyny,
- 200 g masła.
Dodatkowo:
- pasta pistacjowa,
- krem czekoladowy ,
- krem z orzechów laskowych,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- pulpa z mango,
- marakuja w puszce lub świeża,
- maliny mrożone.
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą i hartujemy odrobiną gorącego mleka. To bardzo ważny proces w przygotowaniu kremu. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy zahartowane żółtka i gotujemy krem na ogniu około 3 min. Po ściągnięciu z ognia dodajemy do kremu żelatynę moczoną w zimnej wodzie oraz masło. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia. Dodatkowo do kremów dodajemy pastę pistacjową, krem czekoladowy, pastę z orzechów laskowych, puree z mango, puree z marakui, białą czekoladę.
Słony karmel do ptysiów
Składniki:
- 200 g cukru,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy cukier i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy do niego ciepłą śmietankę 30%, a po połączeniu się składników również masło. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól do smaku.
Zobacz także:
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie, które zachwycą największych smakoszy
- Karnawałowe ptysie na słodko i słono - przepisy Katarzyny Bosackiej
- Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis Bartka Boratyna
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News