Materiał promocyjny

Zdrowe warzywa z zamrażarki? To dobry sposób na wzbogacenie swoich dań zimą

Zdrowe warzywa z zamrażarki? To dobry sposób na wzbogacenie swoich dań zimą
Inspiracje na sobotnie gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj zdrowe dania z mrożonymi warzywami. Dzięki nim wzbogacisz swoją dietę i unikniesz niedoborów. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował pyszne i zdrowe posiłki, które można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy na pieczonego łososia z warzywami, śniadanie we włoskim stylu i kotlet szwajcarski z warzywami.

Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia.

Składniki na glazurę:

  • łyżka brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • łyżka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka sosu sojowego.

Składniki na sos:

  • 100 ml śmietany kremówki,
  • pęczek koperku,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 2 łyżki ikry z łososia,
  • 2 opakowania Warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC, jeśli masz w piekarniku opcję pary, to ustaw na ten tryb.

Wszystkie składniki na glazurę wymieszaj ze sobą. Łososia pokrój na 4 kawałki i dokładnie obtocz w glazurze. Łososia ułóż na blaszce do pieczenia razem z warzywami do piekarnika kalafior, fasola, marchew i piecz przez 10 minut. W tym czasie lekko podgrzej w rondelku śmietanę z drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny i ikrą z łososia.

Łososia podawaj z warzywami i sosem.

Śniadanie we włoskim stylu

Śniadanie we włoskim stylu
Śniadanie we włoskim stylu
Śniadanie we włoskim stylu
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 6 jajek,
  • mały pęczek koperku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • masło do smażenia,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opakowanie Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTA,
  • sól i pieprz,
  • 50 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj jajka z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wylej masę jajeczną i usmaż z jednej strony, smaż przez 3 minuty. Nałóż duży talerz, obróć i dosmaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż, aby nie wystygł.

Na tej samej patelni na oliwie i maśle podsmaż pokrojony boczek. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dorzuć opakowanie Warzywa na patelnię Italian mix FRoSTA i razem całość podsmaż. Pozwól żeby wszystko przez chwilę się podsmażyło. Przypraw solą i pieprzem.

Fritattę pokrój w 0,5 cm paski. Warzywa nałóż na talerze, na górę nałóż pokrojoną fritattę.

Całość posyp tartym parmezanem.

Kotlet szwajcarski z warzywami

Kotlet szwajcarski z warzywami
Kotlet szwajcarski z warzywami
Kotlet szwajcarski z warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (około 150 g sztuka),
  • sól i pieprz,
  • 8 plasterków sera,
  • 4 plasterki szynki,
  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • klarowane masło do smażenia,
  • 2 opakowania Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
  • oliwa z oliwek,
  • paczka kiełków brokuła.

Sposób przygotowania:

Kotlety natnij na środku, ale nie do końca, tak, aby można było je rozłożyć. Rozbij tłuczkiem na płasko. Przypraw solą i pieprzem. Na połówce kotleta ułóż plasterek sera, na nim plasterek szynki, na koniec ponownie plasterek sera. Przykryj drugą połówką mięsa, obtocz w mące, w rozbełtanym jajku, obtocz w bułce i usmaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym na złoto-brązowy kolor.

Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA podsmaż na patelni.

Schabowe podawaj z warzywami oraz kiełkami brokuła.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości