Materiał promocyjny

Zdrowe warzywa z zamrażarki? To dobry sposób na wzbogacenie swoich dań zimą

Inspiracje na sobotnie gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj zdrowe dania z mrożonymi warzywami. Dzięki nim wzbogacisz swoją dietę i unikniesz niedoborów. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował pyszne i zdrowe posiłki, które można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy na pieczonego łososia z warzywami, śniadanie we włoskim stylu i kotlet szwajcarski z warzywami.

Pieczony łosoś z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia.

    Składniki na glazurę:

    • łyżka brązowego cukru,
      • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
        • łyżka miodu,
          • ząbek czosnku,
            • łyżka sosu sojowego.

              Składniki na sos:

              • 100 ml śmietany kremówki,
                • pęczek koperku,
                  • skórka otarta z jednej cytryny,
                    • 2 łyżki ikry z łososia,
                      • 2 opakowania Warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA.

                        Sposób przygotowania:

                        Rozgrzać piekarnik do 200ºC, jeśli masz w piekarniku opcję pary, to ustaw na ten tryb.

                        Wszystkie składniki na glazurę wymieszaj ze sobą. Łososia pokrój na 4 kawałki i dokładnie obtocz w glazurze. Łososia ułóż na blaszce do pieczenia razem z warzywami do piekarnika kalafior, fasola, marchew i piecz przez 10 minut. W tym czasie lekko podgrzej w rondelku śmietanę z drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny i ikrą z łososia.

                        Łososia podawaj z warzywami i sosem.

                        Śniadanie we włoskim stylu

                        Śniadanie we włoskim stylu
                        Śniadanie we włoskim stylu
                        Śniadanie we włoskim stylu
                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                        Składniki:

                        • 6 jajek,
                          • mały pęczek koperku,
                            • mały pęczek natki pietruszki,
                              • 0,5 łyżeczki soli,
                                • 0,5 łyżeczki pieprzu,
                                  • masło do smażenia,
                                    • 50 g wędzonego boczku,
                                      • 50 ml oliwy z oliwek,
                                        • łyżka masła,
                                          • mała cebula,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • opakowanie Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTA,
                                                • sól i pieprz,
                                                  • 50 g tartego parmezanu.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    W dużej misce wymieszaj jajka z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wylej masę jajeczną i usmaż z jednej strony, smaż przez 3 minuty. Nałóż duży talerz, obróć i dosmaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż, aby nie wystygł.

                                                    Na tej samej patelni na oliwie i maśle podsmaż pokrojony boczek. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dorzuć opakowanie Warzywa na patelnię Italian mix FRoSTA i razem całość podsmaż. Pozwól żeby wszystko przez chwilę się podsmażyło. Przypraw solą i pieprzem.

                                                    Fritattę pokrój w 0,5 cm paski. Warzywa nałóż na talerze, na górę nałóż pokrojoną fritattę.

                                                    Całość posyp tartym parmezanem.

                                                    Kotlet szwajcarski z warzywami

                                                    Kotlet szwajcarski z warzywami
                                                    Kotlet szwajcarski z warzywami
                                                    Kotlet szwajcarski z warzywami
                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                    Składniki:

                                                    • 4 kotlety schabowe (około 150 g sztuka),
                                                      • sól i pieprz,
                                                        • 8 plasterków sera,
                                                          • 4 plasterki szynki,
                                                            • mąka pszenna,
                                                              • jajko,
                                                                • bułka tarta,
                                                                  • klarowane masło do smażenia,
                                                                    • 2 opakowania Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
                                                                      • oliwa z oliwek,
                                                                        • paczka kiełków brokuła.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Kotlety natnij na środku, ale nie do końca, tak, aby można było je rozłożyć. Rozbij tłuczkiem na płasko. Przypraw solą i pieprzem. Na połówce kotleta ułóż plasterek sera, na nim plasterek szynki, na koniec ponownie plasterek sera. Przykryj drugą połówką mięsa, obtocz w mące, w rozbełtanym jajku, obtocz w bułce i usmaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym na złoto-brązowy kolor.

                                                                          Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA podsmaż na patelni.

                                                                          Schabowe podawaj z warzywami oraz kiełkami brokuła.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana