Pieczony łosoś z warzywami
Składniki:
- 600 g filetu z łososia.
Składniki na glazurę:
- łyżka brązowego cukru,
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- łyżka miodu,
- ząbek czosnku,
- łyżka sosu sojowego.
Składniki na sos:
- 100 ml śmietany kremówki,
- pęczek koperku,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 2 łyżki ikry z łososia,
- 2 opakowania Warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC, jeśli masz w piekarniku opcję pary, to ustaw na ten tryb.
Wszystkie składniki na glazurę wymieszaj ze sobą. Łososia pokrój na 4 kawałki i dokładnie obtocz w glazurze. Łososia ułóż na blaszce do pieczenia razem z warzywami do piekarnika kalafior, fasola, marchew i piecz przez 10 minut. W tym czasie lekko podgrzej w rondelku śmietanę z drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny i ikrą z łososia.
Łososia podawaj z warzywami i sosem.
Śniadanie we włoskim stylu
Składniki:
- 6 jajek,
- mały pęczek koperku,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- masło do smażenia,
- 50 g wędzonego boczku,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- opakowanie Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTA,
- sól i pieprz,
- 50 g tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj jajka z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wylej masę jajeczną i usmaż z jednej strony, smaż przez 3 minuty. Nałóż duży talerz, obróć i dosmaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż, aby nie wystygł.
Na tej samej patelni na oliwie i maśle podsmaż pokrojony boczek. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dorzuć opakowanie Warzywa na patelnię Italian mix FRoSTA i razem całość podsmaż. Pozwól żeby wszystko przez chwilę się podsmażyło. Przypraw solą i pieprzem.
Fritattę pokrój w 0,5 cm paski. Warzywa nałóż na talerze, na górę nałóż pokrojoną fritattę.
Całość posyp tartym parmezanem.
Kotlet szwajcarski z warzywami
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (około 150 g sztuka),
- sól i pieprz,
- 8 plasterków sera,
- 4 plasterki szynki,
- mąka pszenna,
- jajko,
- bułka tarta,
- klarowane masło do smażenia,
- 2 opakowania Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
- oliwa z oliwek,
- paczka kiełków brokuła.
Sposób przygotowania:
Kotlety natnij na środku, ale nie do końca, tak, aby można było je rozłożyć. Rozbij tłuczkiem na płasko. Przypraw solą i pieprzem. Na połówce kotleta ułóż plasterek sera, na nim plasterek szynki, na koniec ponownie plasterek sera. Przykryj drugą połówką mięsa, obtocz w mące, w rozbełtanym jajku, obtocz w bułce i usmaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym na złoto-brązowy kolor.
Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA podsmaż na patelni.
Schabowe podawaj z warzywami oraz kiełkami brokuła.
Zobacz także:
- Przepis na kotlet paryski
- Makaron z warzywami z sosem, po chińsku, z kurczakiem. Prosty przepis na makaron z warzywami
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN