Materiał promocyjny

Pyszne pomidory zimą? To możliwe! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Pyszne pomidory zimą? To możliwe! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Pomidor w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy pomidory zimą mogą smakować jak w lecie? Wszystko zależy od tego, jaką odmianę wybierzemy. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z aromatycznych pomidorów malinowych odmiany Tatemaru Muchoo, które smakują jak te zrywane latem w domowym ogródku. Poznaj jego przepisy na klasyczną pomidorową ze smażoną ciecierzycą, sałatkę z pomidorów, steki drobiowe z odświeżającą salsą i brioszki z pomidorami. 

Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
  • 2 litry rosołu,
  • sól i pieprz.

Prażona ciecierzyca:

  • puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta mielonego kminu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kawałki i podgotować w dużym rondlu, aż się zredukują o połowę. Dodać rosół i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciecierzycę odsączyć, przepłukać i lekko osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie obtoczyć we wcześniej wymieszanych przyprawach, posiekanym czosnku i oliwie z oliwek. Ciecierzycę podsmażyć na dużej patelni przez kilka minut.

Zupę podawać z aromatyczną ciecierzycą.

Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Sałatka z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
  • mała cebula,
  • 100 ml dobrego owocowego octu,
  • papryczka chili,
  • duża garść mieszanych ziół: bazylia, pietruszka, kolendra,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 kromki czerstwego jasnego chleba na zakwasie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić na duże kawałki, przełożyć do miski. Pokroić cebulę w piórka i zalać octem. Odstawić na 20 minut do zamarynowania, odcedzić na sicie. Dodać posiekane zioła i papryczkę chili. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek.

Chleb porwać na nieregularne kawałki, skropić obficie oliwą z oliwek i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami.

Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Steki drobiowe z odświeżającą salsą

Składniki:

  • 2 filety drobiowe,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 szalotki,
  • 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki kaparów razem z zalewą,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • gałązki świeżego tymianku,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Mięso przyprawić solą i pieprzem. Rozbić tłuczkiem na duże kotlety.

Na dużej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną w kostkę szalotkę. Przyprawić solą i pieprzem. Jak się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Przez chwilę podsmażyć i dodać pomidory pokrojone w dużą kostkę. Smażyć na dużym ogniu. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec podlać odrobiną wody z kaparów. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przełożyć do miski.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć kotlety z obu stron. W trakcie na patelnię dodać masło, czosnek oraz tymianek. Kotlety "wykąpać w sosie". Mięso podawać z salsą u góry.

Brioszki z pomidorami

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 450-500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 150 g miękkiego masła
  • białko

Składniki na farsz:

  • 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
  • mozarella.
  • 80 g dojrzewającego sera np. parmezanu.
  • jajka do podania.
  • pęczek koperku.
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodaj żółtka, wymieszać. Dodaj mąkę i sól. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodaj mąki). Następnie wtłocz masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min.

Z wyrośniętego ciasta uformuj 9 bułek. Zostaw na 5 minut, aby ciasto się rozluźniło, a następnie rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Nałóż na środek każdego placka centymetrowy plaster pomidora. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i porwanymi kawałkami mozazrelli oraz posyp tartym serem. Rozgrzej piec do 210 ºC. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.

Takie wytrawne drożdżówki możesz podawać z sadzonym jajkiem i ziołami.

Brioszki z pomidorami
Brioszki z pomidorami
Brioszki z pomidorami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości