Materiał promocyjny

Pyszne pomidory zimą? To możliwe! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Pomidor w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy pomidory zimą mogą smakować jak w lecie? Wszystko zależy od tego, jaką odmianę wybierzemy. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z aromatycznych pomidorów malinowych odmiany Tatemaru Muchoo, które smakują jak te zrywane latem w domowym ogródku. Poznaj jego przepisy na klasyczną pomidorową ze smażoną ciecierzycą, sałatkę z pomidorów, steki drobiowe z odświeżającą salsą i brioszki z pomidorami. 

Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
    • 2 litry rosołu,
      • sól i pieprz.

        Prażona ciecierzyca:

        • puszka ciecierzycy,
          • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
            • szczypta mielonego kminu,
              • 2 ząbki czosnku,
                • oliwa z oliwek.

                  Sposób przygotowania:

                  Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kawałki i podgotować w dużym rondlu, aż się zredukują o połowę. Dodać rosół i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.

                  Ciecierzycę odsączyć, przepłukać i lekko osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie obtoczyć we wcześniej wymieszanych przyprawach, posiekanym czosnku i oliwie z oliwek. Ciecierzycę podsmażyć na dużej patelni przez kilka minut.

                  Zupę podawać z aromatyczną ciecierzycą.

                  Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
                  Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
                  Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                  Sałatka z pomidorów

                  Składniki:

                  • 1 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
                    • mała cebula,
                      • 100 ml dobrego owocowego octu,
                        • papryczka chili,
                          • duża garść mieszanych ziół: bazylia, pietruszka, kolendra,
                            • oliwa z oliwek,
                              • 4 kromki czerstwego jasnego chleba na zakwasie,
                                • 4 ząbki czosnku,
                                  • sól i pieprz.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Pomidory pokroić na duże kawałki, przełożyć do miski. Pokroić cebulę w piórka i zalać octem. Odstawić na 20 minut do zamarynowania, odcedzić na sicie. Dodać posiekane zioła i papryczkę chili. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek.

                                    Chleb porwać na nieregularne kawałki, skropić obficie oliwą z oliwek i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami.

                                    Sałatka z pomidorów
                                    Sałatka z pomidorów
                                    Sałatka z pomidorów
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                    Steki drobiowe z odświeżającą salsą

                                    Składniki:

                                    • 2 filety drobiowe,
                                      • sól i pieprz,
                                        • oliwa z oliwek,
                                          • 2 szalotki,
                                            • 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
                                              • 10 czarnych oliwek,
                                                • 2 łyżki kaparów razem z zalewą,
                                                  • sól i pieprz,
                                                    • 3-4 ząbki czosnku,
                                                      • gałązki świeżego tymianku,
                                                        • 2 łyżki masła.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mięso przyprawić solą i pieprzem. Rozbić tłuczkiem na duże kotlety.

                                                          Na dużej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną w kostkę szalotkę. Przyprawić solą i pieprzem. Jak się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Przez chwilę podsmażyć i dodać pomidory pokrojone w dużą kostkę. Smażyć na dużym ogniu. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec podlać odrobiną wody z kaparów. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przełożyć do miski.

                                                          Na tej samej patelni ponownie rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć kotlety z obu stron. W trakcie na patelnię dodać masło, czosnek oraz tymianek. Kotlety "wykąpać w sosie". Mięso podawać z salsą u góry.

                                                          Brioszki z pomidorami

                                                          Składniki:

                                                          • 10 g drożdży
                                                            • 40 g cukru
                                                              • 250 ml mleka
                                                                • 3 żółtka
                                                                  • 450-500 g mąki pszennej
                                                                    • szczypta soli
                                                                      • około 150 g miękkiego masła
                                                                        • białko

                                                                          Składniki na farsz:

                                                                          • 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
                                                                            • mozarella.
                                                                              • 80 g dojrzewającego sera np. parmezanu.
                                                                                • jajka do podania.
                                                                                  • pęczek koperku.
                                                                                    • pęczek natki pietruszki.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodaj żółtka, wymieszać. Dodaj mąkę i sól. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodaj mąki). Następnie wtłocz masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min.

                                                                                      Z wyrośniętego ciasta uformuj 9 bułek. Zostaw na 5 minut, aby ciasto się rozluźniło, a następnie rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Nałóż na środek każdego placka centymetrowy plaster pomidora. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i porwanymi kawałkami mozazrelli oraz posyp tartym serem. Rozgrzej piec do 210 ºC. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.

                                                                                      Takie wytrawne drożdżówki możesz podawać z sadzonym jajkiem i ziołami.

                                                                                      Brioszki z pomidorami
                                                                                      Brioszki z pomidorami
                                                                                      Brioszki z pomidorami
                                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana