Klasyczna pomidorowa ze smażoną ciecierzycą
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
- 2 litry rosołu,
- sól i pieprz.
Prażona ciecierzyca:
- puszka ciecierzycy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta mielonego kminu,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kawałki i podgotować w dużym rondlu, aż się zredukują o połowę. Dodać rosół i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciecierzycę odsączyć, przepłukać i lekko osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie obtoczyć we wcześniej wymieszanych przyprawach, posiekanym czosnku i oliwie z oliwek. Ciecierzycę podsmażyć na dużej patelni przez kilka minut.
Zupę podawać z aromatyczną ciecierzycą.
Sałatka z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
- mała cebula,
- 100 ml dobrego owocowego octu,
- papryczka chili,
- duża garść mieszanych ziół: bazylia, pietruszka, kolendra,
- oliwa z oliwek,
- 4 kromki czerstwego jasnego chleba na zakwasie,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić na duże kawałki, przełożyć do miski. Pokroić cebulę w piórka i zalać octem. Odstawić na 20 minut do zamarynowania, odcedzić na sicie. Dodać posiekane zioła i papryczkę chili. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek.
Chleb porwać na nieregularne kawałki, skropić obficie oliwą z oliwek i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami.
Steki drobiowe z odświeżającą salsą
Składniki:
- 2 filety drobiowe,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 2 szalotki,
- 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
- 10 czarnych oliwek,
- 2 łyżki kaparów razem z zalewą,
- sól i pieprz,
- 3-4 ząbki czosnku,
- gałązki świeżego tymianku,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Rozbić tłuczkiem na duże kotlety.
Na dużej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną w kostkę szalotkę. Przyprawić solą i pieprzem. Jak się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Przez chwilę podsmażyć i dodać pomidory pokrojone w dużą kostkę. Smażyć na dużym ogniu. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec podlać odrobiną wody z kaparów. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć kotlety z obu stron. W trakcie na patelnię dodać masło, czosnek oraz tymianek. Kotlety "wykąpać w sosie". Mięso podawać z salsą u góry.
Brioszki z pomidorami
Składniki:
- 10 g drożdży
- 40 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 450-500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- około 150 g miękkiego masła
- białko
Składniki na farsz:
- 2 pomidory Jedyne Malinowe odmiana Tatemaru Muchoo,
- mozarella.
- 80 g dojrzewającego sera np. parmezanu.
- jajka do podania.
- pęczek koperku.
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodaj żółtka, wymieszać. Dodaj mąkę i sól. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodaj mąki). Następnie wtłocz masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 9 bułek. Zostaw na 5 minut, aby ciasto się rozluźniło, a następnie rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Nałóż na środek każdego placka centymetrowy plaster pomidora. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i porwanymi kawałkami mozazrelli oraz posyp tartym serem. Rozgrzej piec do 210 ºC. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.
Takie wytrawne drożdżówki możesz podawać z sadzonym jajkiem i ziołami.
Zobacz także:
- Zielone pomidory – co można z nich zrobić?
- Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego
- Domowy koncentrat pomidorowy z jesiennych pomidorów z przepisu Macieja Regulskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News