Domowy koncentrat pomidorowy z jesiennych pomidorów z przepisu Macieja Regulskiego

Kobieta trzymająca w dłoniach pomidory w różnych rozmiarach.
Co zrobić, by pomidory szybciej się zarumieniły?
Źródło: Mint Images/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN jesienne warzywa w wykonaniu Macieja Regulskiego - zwycięzcy 10. edycji MasterChefa. Sprawdź, jak przygotować pyszny domowy koncentrat pomidorowy. To nie tylko zdrowa alternatywa, ale i oszczędność dla portfela.

Koncentrat pomidorowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • parę pomidorów na gałązce
  • parę ząbków czosnku obranych z łupinek
  • parę łyżek oliwy
  • świeża bazylia
  • sól

Sposób przygotowania domowego koncentratu pomidorowego

  1. Pomidory nacinamy w krzyżyk na dole i blanszujemy w gorącej wodzie przez minutę po czym przekładamy je do zimnej wody. Tym sposobem możemy je łatwo obrać.
  2. Wycinamy twardą, zieloną część u góry. Kroimy w dużą kostkę.
  3. Do dużego garnka wlewamy parę łyżek oliwy i dodajemy parę ząbków czosnku na 5 pomidorów około 2-3 ząbki. Smażymy je na niskim ogniu po 2-3 minutach dodajemy pomidory i smażymy je.
  4. Gdy puszczą odrobinę wody dodajemy do garnka gałązki z pomidorów, które możemy spożyć przed włożeniem.
  5. Gotujemy tak na niskim ogniu aż większość wody wyparuje. Wtedy dodajemy świeża bazylie, czekamy aż zmięknie i całość blendujemy na gładką masę.
  6. Możemy dla pewności przepuścić całość przez sitko by mieć pewność, że nie mamy jakiś małych kawałków czosnku. Wtedy przekładamy masę do słoika i zabezpieczamy przed zepsuciem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości