Koncentrat pomidorowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- parę pomidorów na gałązce
- parę ząbków czosnku obranych z łupinek
- parę łyżek oliwy
- świeża bazylia
- sól
Sposób przygotowania domowego koncentratu pomidorowego
- Pomidory nacinamy w krzyżyk na dole i blanszujemy w gorącej wodzie przez minutę po czym przekładamy je do zimnej wody. Tym sposobem możemy je łatwo obrać.
- Wycinamy twardą, zieloną część u góry. Kroimy w dużą kostkę.
- Do dużego garnka wlewamy parę łyżek oliwy i dodajemy parę ząbków czosnku na 5 pomidorów około 2-3 ząbki. Smażymy je na niskim ogniu po 2-3 minutach dodajemy pomidory i smażymy je.
- Gdy puszczą odrobinę wody dodajemy do garnka gałązki z pomidorów, które możemy spożyć przed włożeniem.
- Gotujemy tak na niskim ogniu aż większość wody wyparuje. Wtedy dodajemy świeża bazylie, czekamy aż zmięknie i całość blendujemy na gładką masę.
- Możemy dla pewności przepuścić całość przez sitko by mieć pewność, że nie mamy jakiś małych kawałków czosnku. Wtedy przekładamy masę do słoika i zabezpieczamy przed zepsuciem.
Zobacz także:
- Wekowanie i pasteryzacja przetworów na sucho i mokro. Sprawdź, jak to zrobić
- Tyndalizacja, czyli jak skutecznie pasteryzować przetwory mięsne i nie tylko
- Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru. Jak ją stosować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/Getty Images
podziel się: