Dania z jednej blaszki Kasi Bukowskiej: pancake dla tłumu i kurczak po hawajsku

Źródło: Dzień Dobry TVN
Cały obiad z jednej blachy
Cały obiad z jednej blachy
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy z jednej blaszki. Popularne dania jednogarnkowe można także zrobić w piekarniku. Poznaj jej przepisy na posiłki, które można zrobić w jednym naczyniu, czyli angielskie śniadanie z piekarnika, pancake dla tłumu, rybę z frytkami i sosem koperkowym oraz kurczaka po hawajsku.

Angielskie śniadanie z piekarnika

Składniki:

  • 5 kiełbasek dobrej jakości (np. frankfurterki albo biała kiełbasa),
    • 5-10 plasterków wędzonego surowego boczku,
      • czerwona cebulka,
        • 5 pomidorów lub 10-15 pomidorków koktajlowych,
          • ząbek czosnku,
            • 10 pieczarek (białych lub brązowych),
              • 5 grubych kromek chleba na zakwasie,
                • 5 jajek,
                  • oliwa,
                    • natka pietruszki,
                      • sól i świeżo mielony pieprz.

                        Sposób przygotowania:

                        Na dużej blasze lekko posmarowanej oliwą układamy kiełbaski i plasterki boczku. Brak papieru do pieczenia jest zabiegiem celowym - dzięki temu wszystkie składniki ładniej się przypieką, jednak jeśli zależy nam na łatwiejszym sprzątaniu oczywiście blachę można wyścielić papierem. Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15 minut.

                        W tym czasie przygotowujemy warzywa - w dużej misce mieszamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, przekrojone na pół pomidory, posiekany drobno czosnek, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz oliwę (około 2 łyżek), sól i pieprz. Warzywa obtoczone w przyprawach również układamy na blasze i pieczemy kolejne 10-15 minut. Teraz czas na chleb i jajka.

                        Miąższ w każdej kromce chleba uciskamy, aż powstanie zagłębienie, do którego damy radę wbić jajko. Tak przygotowane porcje układamy między warzywami na blasze, przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również ominąć ten krok i jajka wbić bezpośrednio na blachę, a chleb np. stostować. Pieczemy kolejne 8-10 minut, wyjmujemy z pieca, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

                        Angielskie śniadanie z piekarnika
                        Angielskie śniadanie z piekarnika
                        Angielskie śniadanie z piekarnika
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Pancake dla tłumu

                        Składniki:

                        • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
                          • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
                            • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                              • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
                                • łyżeczka soli,
                                  • 3,5 szklanki maślanki,
                                    • 4 jajka,
                                      • 0,25 szklanki miodu lub syropu klonowego,
                                        • 1/3 szklanki stopionego masła.

                                          Dodatki:

                                          • świeże owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, banany itd.,
                                            • czekolada,
                                              • masło orzechowe,
                                                • kremowy serek śmietankowy,
                                                  • orzechy.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie mieszamy maślankę, jajka, płynny miód lub syrop klonowy i stopione, ostudzone masło. Następnie mieszamy składniki suche i mokre, ale bardzo krótko i niezbyt dokładnie, nieduże grudki mąki mogą pozostać niewymieszane. Zbyt długie ucieranie masy sprawi, że naleśnik będzie ciężki i zbity.

                                                    Masę pozostawiamy na kilka minut, a w tym czasie dużą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i szykujemy wybrane dodatki. Ciasto, które odpoczęło kilka minut wylewamy na blachę, wyrównujemy, a następnie dekorujemy wybranymi dodatkami - każdą ćwiartkę inaczej. Propozycje? Masło orzechowe i banan, truskawki i czekolada, maliny i pistacje, borówki i kremowy serek śmietankowy.

                                                    Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 260 st. C i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 220 st. C. Pieczemy około 15 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na chwilkę, po czym kroimy w kwadraty i podajemy z dodatkowym miodem, syropem klonowym, polewą z serka śmietankowego, świeżymi owocami, dżemem.

                                                    Pancake dla tłumu
                                                    Pancake dla tłumu
                                                    Pancake dla tłumu
                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                    Ryba z frytkami i sosem koperkowym

                                                    Składniki:

                                                    • 4 porcje białej, zwartej ryby np.polędwicy z dorsza lub halibuta,
                                                      • cytryna ekologiczna,
                                                        • 1/3 szklanki maślanki,
                                                          • pęczek koperku,
                                                            • 4 duże ziemniaki,
                                                              • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                • 3 ząbki czosnku,
                                                                  • 1/3 szklanki mąki,
                                                                    • duże jajko,
                                                                      • szklanka panko (ewentualnie bułki tartej),
                                                                        • szklanka jogurtu greckiego,
                                                                          • sól i świeżo mielony pieprz.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Rybę układamy w naczyniu, ścieramy na nią skórkę z połowy cytryny, posypujemy solą i pieprzem, nacieramy, a następnie zalewamy maślanką i posypujemy posiekanymi łodyżkami koperku (natkę zostawiamy do sosu). Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, ale równie dobrze możemy zamarynować rybę wieczór wcześniej.

                                                                            W tym czasie zajmujemy się frytkami - ziemniaki myjemy albo obieramy i kroimy wzdłuż na pół, połówki na ćwiartki, a później w ósemki. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Układamy na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez około 25 minut.

                                                                            Wyjmujemy rybę z marynaty, dajemy je lekko ścieknąć z ryby i przechodzimy do panierowania. Najpierw porcje obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, następnie w przyprawionym solą i pieprzem roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce panko. Podpieczone ziemniaki przesuwamy lekko na brzegi blachy, a w powstałym miejscu układamy rybę. Delikatnie skrapiamy oliwą i ponownie wszystko wstawiamy do pieca, tym razem na około 15-20 minut (w zależności od grubości fileta).

                                                                            W międzyczasie możemy przygotować sos jogurtowy - jogurt grecki mieszamy z ostatnim ząbkiem czosnku (przecisnąć przez praskę), posiekanym koperkiem, skórką otartą z reszty cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

                                                                            Ryba z frytkami i sosem koperkowym
                                                                            Ryba z frytkami i sosem koperkowym
                                                                            Ryba z frytkami i sosem koperkowym
                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                            Kurczak po hawajsku

                                                                            Składniki na sos:

                                                                            • 2-3 plastry świeżego ananasa,
                                                                              • 3 łyżki sosu sojowego,
                                                                                • 5 łyżek keczupu,
                                                                                  • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                                                    • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                                                      • łyżka mąki ziemniaczanej,
                                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                                          • łyżka startego imbiru,
                                                                                            • 1/4 - 1/2 papryczki chili,
                                                                                              • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli.

                                                                                                Pozostałe składniki:

                                                                                                • 1 kg piersi kurczaka lub indyka,
                                                                                                  • żółta i czerwona papryka,
                                                                                                    • czerwona cebula,
                                                                                                      • świeży ananas,
                                                                                                        • natka kolendry.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          W dużej misce blendujemy ze sobą (przy pomocy blendera ręcznego) wszystkie składniki sosu. Podany w składnikach ananas pochodzi z całego ananasa, którego użyjemy w dalszej części przepisu.

                                                                                                          Do gładkiego sosu w misce dodajemy teraz pokrojone w równej wielkości kostkę - pierś kurczaka, żółtą i czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Wszystko dokładnie pokrywamy sosem, wykładamy na lekko posmarowaną olejem blaszkę i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na około 10 minut.

                                                                                                          Po tym czasie dokładamy również pokrojonego w kostkę ananasa i pieczemy kolejne 10 minut (jeżeli chcemy, by warzywa lekko się skarmelizowały włączamy opcję grill). Podajemy posypane natką kolendry. Wspaniale smakuje z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym).

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                          Źródło: Kasia Bukowska

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana