Angielskie śniadanie z piekarnika
Składniki:
- 5 kiełbasek dobrej jakości (np. frankfurterki albo biała kiełbasa),
- 5-10 plasterków wędzonego surowego boczku,
- czerwona cebulka,
- 5 pomidorów lub 10-15 pomidorków koktajlowych,
- ząbek czosnku,
- 10 pieczarek (białych lub brązowych),
- 5 grubych kromek chleba na zakwasie,
- 5 jajek,
- oliwa,
- natka pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Na dużej blasze lekko posmarowanej oliwą układamy kiełbaski i plasterki boczku. Brak papieru do pieczenia jest zabiegiem celowym - dzięki temu wszystkie składniki ładniej się przypieką, jednak jeśli zależy nam na łatwiejszym sprzątaniu oczywiście blachę można wyścielić papierem. Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa - w dużej misce mieszamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, przekrojone na pół pomidory, posiekany drobno czosnek, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz oliwę (około 2 łyżek), sól i pieprz. Warzywa obtoczone w przyprawach również układamy na blasze i pieczemy kolejne 10-15 minut. Teraz czas na chleb i jajka.
Miąższ w każdej kromce chleba uciskamy, aż powstanie zagłębienie, do którego damy radę wbić jajko. Tak przygotowane porcje układamy między warzywami na blasze, przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również ominąć ten krok i jajka wbić bezpośrednio na blachę, a chleb np. stostować. Pieczemy kolejne 8-10 minut, wyjmujemy z pieca, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Pancake dla tłumu
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- 3,5 szklanki maślanki,
- 4 jajka,
- 0,25 szklanki miodu lub syropu klonowego,
- 1/3 szklanki stopionego masła.
Dodatki:
- świeże owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, banany itd.,
- czekolada,
- masło orzechowe,
- kremowy serek śmietankowy,
- orzechy.
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie mieszamy maślankę, jajka, płynny miód lub syrop klonowy i stopione, ostudzone masło. Następnie mieszamy składniki suche i mokre, ale bardzo krótko i niezbyt dokładnie, nieduże grudki mąki mogą pozostać niewymieszane. Zbyt długie ucieranie masy sprawi, że naleśnik będzie ciężki i zbity.
Masę pozostawiamy na kilka minut, a w tym czasie dużą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i szykujemy wybrane dodatki. Ciasto, które odpoczęło kilka minut wylewamy na blachę, wyrównujemy, a następnie dekorujemy wybranymi dodatkami - każdą ćwiartkę inaczej. Propozycje? Masło orzechowe i banan, truskawki i czekolada, maliny i pistacje, borówki i kremowy serek śmietankowy.
Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 260 st. C i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 220 st. C. Pieczemy około 15 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na chwilkę, po czym kroimy w kwadraty i podajemy z dodatkowym miodem, syropem klonowym, polewą z serka śmietankowego, świeżymi owocami, dżemem.
Ryba z frytkami i sosem koperkowym
Składniki:
- 4 porcje białej, zwartej ryby np.polędwicy z dorsza lub halibuta,
- cytryna ekologiczna,
- 1/3 szklanki maślanki,
- pęczek koperku,
- 4 duże ziemniaki,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki mąki,
- duże jajko,
- szklanka panko (ewentualnie bułki tartej),
- szklanka jogurtu greckiego,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Rybę układamy w naczyniu, ścieramy na nią skórkę z połowy cytryny, posypujemy solą i pieprzem, nacieramy, a następnie zalewamy maślanką i posypujemy posiekanymi łodyżkami koperku (natkę zostawiamy do sosu). Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, ale równie dobrze możemy zamarynować rybę wieczór wcześniej.
W tym czasie zajmujemy się frytkami - ziemniaki myjemy albo obieramy i kroimy wzdłuż na pół, połówki na ćwiartki, a później w ósemki. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Układamy na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez około 25 minut.
Wyjmujemy rybę z marynaty, dajemy je lekko ścieknąć z ryby i przechodzimy do panierowania. Najpierw porcje obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, następnie w przyprawionym solą i pieprzem roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce panko. Podpieczone ziemniaki przesuwamy lekko na brzegi blachy, a w powstałym miejscu układamy rybę. Delikatnie skrapiamy oliwą i ponownie wszystko wstawiamy do pieca, tym razem na około 15-20 minut (w zależności od grubości fileta).
W międzyczasie możemy przygotować sos jogurtowy - jogurt grecki mieszamy z ostatnim ząbkiem czosnku (przecisnąć przez praskę), posiekanym koperkiem, skórką otartą z reszty cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
Kurczak po hawajsku
Składniki na sos:
- 2-3 plastry świeżego ananasa,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 5 łyżek keczupu,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka startego imbiru,
- 1/4 - 1/2 papryczki chili,
- 1/4 - 1/2 łyżeczki soli.
Pozostałe składniki:
- 1 kg piersi kurczaka lub indyka,
- żółta i czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- świeży ananas,
- natka kolendry.
Sposób przygotowania:
W dużej misce blendujemy ze sobą (przy pomocy blendera ręcznego) wszystkie składniki sosu. Podany w składnikach ananas pochodzi z całego ananasa, którego użyjemy w dalszej części przepisu.
Do gładkiego sosu w misce dodajemy teraz pokrojone w równej wielkości kostkę - pierś kurczaka, żółtą i czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Wszystko dokładnie pokrywamy sosem, wykładamy na lekko posmarowaną olejem blaszkę i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na około 10 minut.
Po tym czasie dokładamy również pokrojonego w kostkę ananasa i pieczemy kolejne 10 minut (jeżeli chcemy, by warzywa lekko się skarmelizowały włączamy opcję grill). Podajemy posypane natką kolendry. Wspaniale smakuje z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym).
Zobacz także:
- Pyszne dania jednogarnkowe na obiad. Szybkie przepisy Patryka Galewskiego
- Jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News