Dania z jednej blaszki Kasi Bukowskiej: pancake dla tłumu i kurczak po hawajsku

Dania z jednej blaszki Kasi Bukowskiej: pancake dla tłumu i kurczak po hawajsku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cały obiad z jednej blachy
Cały obiad z jednej blachy
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy z jednej blaszki. Popularne dania jednogarnkowe można także zrobić w piekarniku. Poznaj jej przepisy na posiłki, które można zrobić w jednym naczyniu, czyli angielskie śniadanie z piekarnika, pancake dla tłumu, rybę z frytkami i sosem koperkowym oraz kurczaka po hawajsku.

Angielskie śniadanie z piekarnika

Składniki:

  • 5 kiełbasek dobrej jakości (np. frankfurterki albo biała kiełbasa),
  • 5-10 plasterków wędzonego surowego boczku,
  • czerwona cebulka,
  • 5 pomidorów lub 10-15 pomidorków koktajlowych,
  • ząbek czosnku,
  • 10 pieczarek (białych lub brązowych),
  • 5 grubych kromek chleba na zakwasie,
  • 5 jajek,
  • oliwa,
  • natka pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Na dużej blasze lekko posmarowanej oliwą układamy kiełbaski i plasterki boczku. Brak papieru do pieczenia jest zabiegiem celowym - dzięki temu wszystkie składniki ładniej się przypieką, jednak jeśli zależy nam na łatwiejszym sprzątaniu oczywiście blachę można wyścielić papierem. Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa - w dużej misce mieszamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, przekrojone na pół pomidory, posiekany drobno czosnek, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz oliwę (około 2 łyżek), sól i pieprz. Warzywa obtoczone w przyprawach również układamy na blasze i pieczemy kolejne 10-15 minut. Teraz czas na chleb i jajka.

Miąższ w każdej kromce chleba uciskamy, aż powstanie zagłębienie, do którego damy radę wbić jajko. Tak przygotowane porcje układamy między warzywami na blasze, przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również ominąć ten krok i jajka wbić bezpośrednio na blachę, a chleb np. stostować. Pieczemy kolejne 8-10 minut, wyjmujemy z pieca, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Angielskie śniadanie z piekarnika
Angielskie śniadanie z piekarnika
Angielskie śniadanie z piekarnika
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pancake dla tłumu

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • 3,5 szklanki maślanki,
  • 4 jajka,
  • 0,25 szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • 1/3 szklanki stopionego masła.

Dodatki:

  • świeże owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, banany itd.,
  • czekolada,
  • masło orzechowe,
  • kremowy serek śmietankowy,
  • orzechy.

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie mieszamy maślankę, jajka, płynny miód lub syrop klonowy i stopione, ostudzone masło. Następnie mieszamy składniki suche i mokre, ale bardzo krótko i niezbyt dokładnie, nieduże grudki mąki mogą pozostać niewymieszane. Zbyt długie ucieranie masy sprawi, że naleśnik będzie ciężki i zbity.

Masę pozostawiamy na kilka minut, a w tym czasie dużą blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i szykujemy wybrane dodatki. Ciasto, które odpoczęło kilka minut wylewamy na blachę, wyrównujemy, a następnie dekorujemy wybranymi dodatkami - każdą ćwiartkę inaczej. Propozycje? Masło orzechowe i banan, truskawki i czekolada, maliny i pistacje, borówki i kremowy serek śmietankowy.

Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 260 st. C i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 220 st. C. Pieczemy około 15 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na chwilkę, po czym kroimy w kwadraty i podajemy z dodatkowym miodem, syropem klonowym, polewą z serka śmietankowego, świeżymi owocami, dżemem.

Pancake dla tłumu
Pancake dla tłumu
Pancake dla tłumu
Źródło: Michał Woźniak/East News

Ryba z frytkami i sosem koperkowym

Składniki:

  • 4 porcje białej, zwartej ryby np.polędwicy z dorsza lub halibuta,
  • cytryna ekologiczna,
  • 1/3 szklanki maślanki,
  • pęczek koperku,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • duże jajko,
  • szklanka panko (ewentualnie bułki tartej),
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Rybę układamy w naczyniu, ścieramy na nią skórkę z połowy cytryny, posypujemy solą i pieprzem, nacieramy, a następnie zalewamy maślanką i posypujemy posiekanymi łodyżkami koperku (natkę zostawiamy do sosu). Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, ale równie dobrze możemy zamarynować rybę wieczór wcześniej.

W tym czasie zajmujemy się frytkami - ziemniaki myjemy albo obieramy i kroimy wzdłuż na pół, połówki na ćwiartki, a później w ósemki. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Układamy na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez około 25 minut.

Wyjmujemy rybę z marynaty, dajemy je lekko ścieknąć z ryby i przechodzimy do panierowania. Najpierw porcje obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, następnie w przyprawionym solą i pieprzem roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce panko. Podpieczone ziemniaki przesuwamy lekko na brzegi blachy, a w powstałym miejscu układamy rybę. Delikatnie skrapiamy oliwą i ponownie wszystko wstawiamy do pieca, tym razem na około 15-20 minut (w zależności od grubości fileta).

W międzyczasie możemy przygotować sos jogurtowy - jogurt grecki mieszamy z ostatnim ząbkiem czosnku (przecisnąć przez praskę), posiekanym koperkiem, skórką otartą z reszty cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Ryba z frytkami i sosem koperkowym
Ryba z frytkami i sosem koperkowym
Ryba z frytkami i sosem koperkowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kurczak po hawajsku

Składniki na sos:

  • 2-3 plastry świeżego ananasa,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek keczupu,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka startego imbiru,
  • 1/4 - 1/2 papryczki chili,
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli.

Pozostałe składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka lub indyka,
  • żółta i czerwona papryka,
  • czerwona cebula,
  • świeży ananas,
  • natka kolendry.

Sposób przygotowania:

W dużej misce blendujemy ze sobą (przy pomocy blendera ręcznego) wszystkie składniki sosu. Podany w składnikach ananas pochodzi z całego ananasa, którego użyjemy w dalszej części przepisu.

Do gładkiego sosu w misce dodajemy teraz pokrojone w równej wielkości kostkę - pierś kurczaka, żółtą i czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Wszystko dokładnie pokrywamy sosem, wykładamy na lekko posmarowaną olejem blaszkę i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na około 10 minut.

Po tym czasie dokładamy również pokrojonego w kostkę ananasa i pieczemy kolejne 10 minut (jeżeli chcemy, by warzywa lekko się skarmelizowały włączamy opcję grill). Podajemy posypane natką kolendry. Wspaniale smakuje z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości