Sałatka ziemniaczana z krafterkami i ziołowym aioli
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę 1,5 x 1,5 cm,
- 250 g Krafterek JBB Bałdyga pokrojonych w 1,5 cm kawałki,
- duża czerwona cebula posiekana w piórka,
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w półplastry,
- 4 jajka na twardo pokrojone,
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku,
- żółtko,
- 1/2 szklanki oleju,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj osoloną wodę, dodaj mrożony groszek i gotuj minutę. Przełóż do zimnej wody, po wystygnięciu zostaw na sicie. Wszystkie składniki sałatki umieść w misie, dodaj groszek. Przygotuj aioli – za pomocą rózgi ucieraj żółtko wraz z sokiem z cytryny. Kiedy żółtko zacznie zmieniać barwę na jaśniejszą, dodawaj powoli olej nie przestając pracować rózgą. Kiedy masa będzie miała konsystencję majonezu, dodaj sól, pieprz, czosnek i zioła. Dobrze wymieszaj. Dodaj aioli do składników sałatki i dobrze wymieszaj.
Camembert z warkoczami serowymi z szynką Zawiszy
Składniki:
- krążek sera camembert o jak największej średnicy np. 12 – 15 cm,
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczka posiekanego tymianku,
- 2 okręgi z ciasta francuskiego o średnicy o 5 cm większej niż camembert,
- kilkanaście plasterków Szynki Zawiszy JBB Bałdyga,
- kilkanaście plastrów żółtego sera.
Przygotowanie:
Pośrodku pierwszego okręgu ciasta francuskiego połóż camembert. Pośrodku sera wytnij okrągłą dziurę i zdejmij wierzchnią warstwę, wyjmij trochę sera. W powstałą lukę włóż mieszaninę miodu, czosnku i tymianku. Delikatnie wymieszaj i połóż wierzchnią warstwę (skórkę) z powrotem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Na wolnej powierzchni ciasta francuskiego ułóż najpierw szynkę, a następnie żółty ser. Całość zaklej drugim okręgiem z ciasta francuskiego. Ponacinaj zewnętrzną część, tę z serem i szynką, równolegle co 2 cm, od środka na zewnątrz. Złap palcami powstałe paski i skręć, aby otrzymać warkocze. Zapiekaj przez 10–15 minut w 200 st. C.
Cobb salad z krakowską suchą - ulubiona sałatka bohaterów "Przyjaciół"
Składniki:
- główka pokrojonej sałaty lodowej,
- 10 pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych,
- 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki,
- kilkanaście plasterków krakowskiej suchej JBB Bałdyga pokrojonej w paski,
- upieczona i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka,
- 30 g startego sera typu parmezan,
- czerwona cebula pokrojona w kostkę,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki startego oregano,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałaty wyłóż do miski. Krakowską suchą możesz wyłożyć na 2–3 minuty na suchą rozgrzaną patelnię, aby uzyskać dodatkową chrupkość. Wymieszaj pozostałe składniki, aby utworzyć dressing. Połącz całość. Przepis oparty jest o preferencje Jennifer Aniston.
Zobacz także:
- Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis Sebastiana Olmy
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
- Birmańska sałatka z pomidorów - przepis Szymona Czerwińskiego
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News