Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw. Poznaj niebanalne przepisy Kasi Bukowskiej na ostre dania

Dzisiaj kuchnia na ostro!
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw z Kasią Bukowską. Poznaj jej przepisy na śniadaniowy bowl z chrupiącym jajkiem w chili, chilli sin carne, dorsza z sosem pieprzowym i rozgrzewające babeczki czekoladowe z pieprzem cayenne i orzechami.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Śniadaniowy bowl z chrupiącym jajkiem w chili

Śniadaniowy bowl z chrupiącym jajkiem w chili
Śniadaniowy bowl z chrupiącym jajkiem w chili
Śniadaniowy bowl z chrupiącym jajkiem w chili
Źródło: Michał Woźniak

Składniki:

  • szklanka ryżu,
    • dojrzałe awokado,
      • 1/2 cytryny,
        • 2 ogórki,
          • garść natki kolendry lub pietruszki,
            • 2 łyżki sezamu,
              • łyżka oleju chili (crispy chili oil) lub łyżka oleju sezamowego,
                • łyżeczka płatków chili,
                  • 2 duże jajka,
                    • świeża papryczka do podania (opcjonalnie).
                      • sól

                        Przygotowanie:

                        Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, solimy (około 1/2 -1 łyżeczki), przykrywamy, a gdy woda zawrze, gotujemy (bez podnoszenia pokrywki!) na niedużym ogniu przez 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, wyjmujemy łyżką na deskę do krojenia i kroimy w cienkie plasterki. By nie ściemniało, możemy je lekko skropić sokiem z cytryny. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, siekamy natkę, na suchej patelni prażymy sezam i zdejmujemy do miseczki.

                        Na tej samej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy olej chili. Pilnujemy, by ogień nie był zbyt duży i by chili się nie przypaliło. Na gorący tłuszcz wybijamy jajka, lekko solimy i smażymy cierpliwie, aż białko się zetnie, żółtko pozostanie płynne, a brzegi zrobią się chrupiące. W tym czasie układamy ryż w miskach, przybieramy awokado i ogórkiem. Usmażone jajka przekładamy do dwóch miseczek, polewamy resztą oleju z patelni, posypujemy natką i sezamem.

                        Chilli sin carne

                        Chilli sin carne
                        Chilli sin carne
                        Chilli sin carne
                        Źródło: Michał Woźniak

                        Składniki:

                        • duża cebula,
                          • 3 łyżki oleju,
                            • 4 ząbki czosnku,
                              • 1/2 - 1 łyżeczka płatków chili,
                                • łyżeczka kuminu,
                                  • łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej),
                                    • 1/2 łyżeczki cynamonu,
                                      • 2 liście laurowe,
                                        • puszka krojonych pomidorów (400g),
                                          • słoik passaty pomidorowej (700g),
                                            • 2 bataty,
                                              • 2 puszki fasoli (czarnej, białej lub czerwonej),
                                                • łyżka świeżego lub marynowanego jalapeno,
                                                  • mała kwaśna śmietana 18%,
                                                    • garść natki kolendry,
                                                      • garść tartego sera cheddar,
                                                        • sól i cukier.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie przysmażamy ją w dużym garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni. Cebula będzie smaczniejsza i ładniej się usmaży, gdy posypiemy ją łyżeczką soli i łyżeczką cukru, a następnie usmażymy na średnim ogniu na złoto.

                                                          Następnie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy pół minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy wszystkie przyprawy (ilość ostrych przypraw należy koniecznie dostosować do własnych upodobań i możliwości), smażymy na niedużym ogniu, by przyprawy oddały swój aromat. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę oraz obrane i pokrojone w niedużą kostkę bataty oraz odsączoną z zalewy fasolę. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem.

                                                          Garnek lub patelnię przykrywamy, a całość gotujemy na niedużym ogniu, aż bataty zmiękną, około 30 minut. Podajemy solo albo z ugotowanym ryżem lub komosą ryżową, dodatkowym jalapeno, kleksem kwaśnej śmietany, natką kolendry i tartym cheddarem.

                                                          Dorsz z sosem pieprzowym

                                                          Dorsz z sosem pieprzowym
                                                          Dorsz z sosem pieprzowym
                                                          Dorsz z sosem pieprzowym
                                                          Źródło: Michał Woźniak

                                                          Składniki:

                                                          • 4 polędwice z dorsza,
                                                            • 50 g masła,
                                                              • szalotka,
                                                                • 1/2 - 1 łyżeczka kolorowego, ziarnistego pieprzu,
                                                                  • łyżeczka mąki,
                                                                    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
                                                                      • 2-3 łyżki zielonego, marynowanego pieprzu,
                                                                        • 1/2 szklanki śmietany 30%,
                                                                          • sól, cukier, sok z cytryny.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Polędwice z dorsza osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gotujemy na parze (wystarczy kilka minut). W tym czasie przygotowujemy sos pieprzowy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i przysmażamy na niej posiekaną drobniutko szalotkę (posypaną lekko solą i cukrem) i roztłuczone w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu. Smażymy, aż cebulka będzie miękka i lekko złocista.

                                                                            Następnie dodajemy mąkę, chwilę ją prażymy, po czym ciągle mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki, stopniowo wlewamy wino. Dodajemy również zielony pieprz. Gotujemy chwilę, by wino lekko odparowało, a następnie dodajemy powoli śmietankę. Mieszamy, by uzyskać kremowy sos, doprawiamy do smaku solą, cukrem i cytryną.

                                                                            Na talerzu układamy kawałek soczystego dorsza i polewamy sosem pieprzowym. Świetnie pasuje tu np. zielona fasolka szparagowa i gotowane w całości małe ziemniaczki. 

                                                                            Rozgrzewające babeczki czekoladowe z pieprzem cayenne i orzechami

                                                                            Rozgrzewające babeczki czekoladowe z pieprzem cayenne i orzechami
                                                                            Rozgrzewające babeczki czekoladowe z pieprzem cayenne i orzechami
                                                                            Rozgrzewające babeczki czekoladowe z pieprzem cayenne i orzechami
                                                                            Źródło: Michał Woźniak

                                                                            Składniki na babeczki:

                                                                            • szklanka mąki,
                                                                              • 3 łyżki kakao,
                                                                                • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                                                                                  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                    • łyżeczka cynamonu,
                                                                                      • 1/3 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
                                                                                        • 1/4 łyżeczki soli,
                                                                                          • szklanka brązowego cukru,
                                                                                            • 120 g miękkiego masła,
                                                                                              • 2 jajka,
                                                                                                • 3/4 szklanki gorącej kawy.

                                                                                                  Dodatkowo:

                                                                                                  • 100 g czekolady deserowej (ok.50% kakao),
                                                                                                    • 100 g śmietany kremówki (30-36% tłuszczu),
                                                                                                      • szczypta cynamonu,
                                                                                                        • szczypta pieprzu cayenne,
                                                                                                          • 100 g orzechów pekan (ewentualnie włoskich).

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, blachę na muffinki wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, pieprz cayenne i sól. W drugiej misce ucieramy brązowy cukier z miękkim masłem, aż zrobią się jaśniejsze i puszyste, ok .2-3 minuty. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Na zmianę dodajemy po trochu suchych składników i gorącej kawy, aż uzyskamy gładką i lśniącą masę.

                                                                                                            Masą napełniamy przygotowane papilotki do mniej więcej 3/4 ich wysokości, po czym pieczemy przez około 13-15 minut. Gdy upieczone babeczki stygną, przygotowujemy ganache, czyli polewę czekoladową. Czekoladę siekamy i wrzucamy do miski, a w garnuszku podgrzewamy śmietankę z cynamonem i pieprzem. Gdy jest już bardzo ciepła, ale absolutnie nie wrząca, zdejmujemy ją z ognia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, po czym mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.

                                                                                                            Babeczki polewamy ciepłą polewą ,gdy już zupełnie ostygną. Wierzch dekorujemy orzechami. Dobra rada - wszystkie orzechy są smaczniejsze, gdy uprażymy je wcześniej. Można wykorzystać ciepły piekarnik, w którym pieką się babeczki i wstawić poniżej blaszkę z wysypanymi na nią orzechami. Piec, aż się zarumienią i zrobią bardziej chrupiące i pachnące.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                            Źródło: Kasia Bukowska

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana