Mikołaj Rey wyruszył na poszukiwania śląskich maszketów. "Genialna rzecz"

Źródło: Dzień Dobry TVN
W poszukiwaniu śląskich maszketów
W poszukiwaniu śląskich maszketów
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Konno przez świat
Konno przez świat
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Połączył podróże z treningami
Połączył podróże z treningami
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Rowerem przez Afrykę
Rowerem przez Afrykę
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Od 7 lat na piechotę przez świat
Od 7 lat na piechotę przez świat
Mikołaj Rey wybrał się na Śląsk w poszukiwaniu maszketów, czyli słodyczy. Szczególnie zaintrygowały go makrony, ale spróbował też krepli, czyli pączków. Jakie smaki królują właśnie w tej części Polski?

Mikołaj Rey na Śląsku

W śląskich przysmakach i kulturze Mikołaj Rey zakochał się już dawno, ale teraz postanowił przybliżyć widzom Dzień Dobry TVN tajemnice niesamowitych słodkości właśnie z tego regionu Polski. Wśród nich były makrony, które można kupić przede wszystkim na odpustach.

- To są takie bieda ciastka. Jak kiedyś nie było na Śląsku nic słodkiego, to mamy dla swoich dzieci robiły takie bieda ciastka - powiedziała jedna z mieszkanek.

Jak zrobić śląskie ciastka?

Do przygotowania makronów potrzebne są następujące składniki: cukier, wiórki kokosowe, białka i trochę oleju. Do białka dodajemy cukier, podgrzewamy w 60 st. C i mieszamy, a następnie dorzucamy wiórki kokosowe. Następnie wkładamy je do piekarnika.

- Zjem wszystkie. Makrony cudowne, genialna rzecz w takiej wersji tradycyjnej. Są chrupkie, cieplutkie i w dodatku funkcjonalne, bo taka żywność może być długo konserwowana - powiedział Mikołaj Rey zajadając się wypiekami.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Tomasz Brzoza, Mikołaj Rey

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana