Mikołaj Rey na Śląsku
W śląskich przysmakach i kulturze Mikołaj Rey zakochał się już dawno, ale teraz postanowił przybliżyć widzom Dzień Dobry TVN tajemnice niesamowitych słodkości właśnie z tego regionu Polski. Wśród nich były makrony, które można kupić przede wszystkim na odpustach.
- To są takie bieda ciastka. Jak kiedyś nie było na Śląsku nic słodkiego, to mamy dla swoich dzieci robiły takie bieda ciastka - powiedziała jedna z mieszkanek.
Jak zrobić śląskie ciastka?
Do przygotowania makronów potrzebne są następujące składniki: cukier, wiórki kokosowe, białka i trochę oleju. Do białka dodajemy cukier, podgrzewamy w 60 st. C i mieszamy, a następnie dorzucamy wiórki kokosowe. Następnie wkładamy je do piekarnika.
- Zjem wszystkie. Makrony cudowne, genialna rzecz w takiej wersji tradycyjnej. Są chrupkie, cieplutkie i w dodatku funkcjonalne, bo taka żywność może być długo konserwowana - powiedział Mikołaj Rey zajadając się wypiekami.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Mikołaj Rey na plantacji nowalijek: "Chrupiące, smaczne, ekologiczne"
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Tomasz Brzoza, Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN