Ekologiczne nowalijki
– W Kosowie w województwie łódzkim tkwi prawdziwe źródło eliksiru młodości. Oto cudowne zioła i baby warzywa. Chrupiące, smaczne, ekologiczne – powiedział Mikołaj Rey, podziwiając uprawy Renaty i Piotra Wychowałków, którzy przejęli gospodarstwo po rodzicach. Od 1995 roku są producentami nowalijek – mają szpinak, sałaty, koperki, szczypior i rzodkiewkę.
Uprawa roślin w szklarniach
Państwo Wychowałek mają też 5 hektarów szklarni. Na czterech hektarach rośnie sałata, a na jednym - zioła. Warunki w szklarniach są optymalne dla roślin. Zapewnienie im prawidłowej temperatury, nasłonecznienia i wilgotności pozwala na całoroczną uprawę. Sałata w szklarni od wysiania do zbioru rośnie przez sześć tygodni.
Więcej informacji o tym ekologicznym gospodarstwie znajdziecie w materiale.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Wiosenne dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Reporter: Łukasz Kowalski