Mikołaj Rey na plantacji nowalijek: "Chrupiące, smaczne, ekologiczne"

Dzeiń Dobry TVN
Mikołaj Rey odwiedził ekologiczną uprawę nowalijek. Został oprowadzony po plantacji szpinaku i szklarniach z sałatą oraz ziołami. W jakich warunkach rosną i są zbierane zielone warzywa, które stanowią zdrowy element wiosennego menu?

Ekologiczne nowalijki

– W Kosowie w województwie łódzkim tkwi prawdziwe źródło eliksiru młodości. Oto cudowne zioła i baby warzywa. Chrupiące, smaczne, ekologiczne – powiedział Mikołaj Rey, podziwiając uprawy Renaty i Piotra Wychowałków, którzy przejęli gospodarstwo po rodzicach. Od 1995 roku są producentami nowalijek – mają szpinak, sałaty, koperki, szczypior i rzodkiewkę.

Uprawa roślin w szklarniach

Państwo Wychowałek mają też 5 hektarów szklarni. Na czterech hektarach rośnie sałata, a na jednym - zioła. Warunki w szklarniach są optymalne dla roślin. Zapewnienie im prawidłowej temperatury, nasłonecznienia i wilgotności pozwala na całoroczną uprawę. Sałata w szklarni od wysiania do zbioru rośnie przez sześć tygodni.

Więcej informacji o tym ekologicznym gospodarstwie znajdziecie w materiale.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Zdrowe dania dla karmiących piersią: szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami i sałatka ze szparagami

Wiosenne dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości