W czym tkwi sekret idealnego bigosu? Poznaj sposoby szefa kuchni

Ale bigos!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedni jedzą go w wigilię, inni w czasie świąt i w karnawale. Jedno jest pewne - bigosu nie może zabraknąć. Robert Sowa to szef kuchni, który jak nikt inny zna się na tym daniu. Jak według niego zrobić najlepszy bigos? Kilka sprawdzonych sposobów zdradził widzom Dzień Dobry TVN.

Bigos - danie na święta czy karnawał?

Historia polskiego ma bigosu ma już ładnych kilkaset lat. Tradycyjny jednogarnkowiec gotowany jest przede wszystkim w okresie zimowym na specjalne okazje. Skąd pochodzi ta potrawa?

- Wszyscy myślą, że to polskie danie. Kiedy słyszymy, że podłącza się Litwa, Łotwa i Ukraina to mówimy, że to oni podszyli się pod nas. Mówi się też, że bigos wywodzi się z kuchni niemieckiej - wskazywał Robert Sowa.

- Każdy przyjmuje swoją wersję, ale dla mnie na wigilię dania z kapustą to pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem i kapusta z grzybami. Po świętach, kiedy zostanie nam trochę boczku itd., robimy bigos. To danie, powiedziałbym, karnawałowe - dodał szef kuchni.

Przepis Roberta Sowy na bigos idealny

Gość Dzień Dobry TVN nie ma wątpliwości, że prawdziwy bigos musi być tłusty, kwaśny i robiony na dobrym mięsie. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, należy doglądać go przez kilka dni.

- Dla mnie dobry i polski bigos ma w sobie 70 proc. kwaśnej kapusty, 30 słodkiej. Bigos ma być kwaśny. Do tego cebula, ząbek czosnku, kawałek aromatycznej kiełbasy suchej, np. myśliwska albo jałowcowa. Bigos ma być też tłusty - tłumaczył Robert Sowa.

- Bigos przygotowujemy 3 dni, podlewając go rosołem, ewentualnie czerwonym winem. Dorzucamy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Niektórzy też dodają jałowiec - wymieniał.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Oskar Netkowski

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana