Jak zrobić pyszny domowy kebab? Poznaj przepisy Jakuba Reszki

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowy kebab
Domowy kebab
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kebab to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tureckiej. Wiele osób bardzo go lubi i wręcz nie może się oprzeć przed kosztowaniem jego kolejnych wersji. Ale czy można zrobić go samodzielnie w domu? Oczywiście. W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka zaprezentował przepisy na zdrowe i bardzo pyszne domowe kebaby oraz dodatki do nich.

Jakub Reszka przygotował zdrową przyprawę gyros bez konserwantów, kebab z mięsem, niezwykle oryginalny kebab dla osób, które nie jedzą mięsa oraz dip z palonego czosnku. 

Domowy kebab
Domowy kebab
Domowy kebab
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Domowa przyprawa gyros 

Składniki:

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
    • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki mielonej,
      • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
        • 1,5 łyżeczki całej kolendry,
          • 1.5 łyżęczki papryczki chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, nie dodawaj),
            • 1,5 łyżeczki suszonej cebuli,
              • łyżeczka rozmarynu,
                • łyżeczka majeranku,
                  • łyżeczka tymianku,
                    • 0,5 łyżeczju białej gorczycy,
                      • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej,
                        • 1/4 łyżeczki cynamony,
                          • 2 całe goździki,
                            • 2 zierenka pieprzu czarnego,
                              • zierenko ziela angielskiego,
                                • sól i cukier do smaku.

                                  Przygotowanie:

                                  Kolendrę, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie dokładnie rozetrzyj w moździerzu, a następnie dodaj pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę razem rozcieraj. Całość dopraw solą oraz cukrem, w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom smakowym.

                                  Mięso na kebab 

                                  Mięso na kebab 
                                  Mięso na kebab 
                                  Mięso na kebab 
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Składniki:

                                  • przyprawa gyros (przepis powyżej),
                                    • 1,5 kg udek tybowanych ze skórą,
                                      • kilogram piersi z kurczaka ze skórą,
                                        • sok z jednej cytryny (bez pestek),
                                          • 120 ml oleju rzepakowego,
                                            • 2 czerwone cebule,
                                              • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki.

                                                Przygotowanie:

                                                Do miski dodaj przyprawę gyros, sok z cytryny oraz olej, dokładnie wymieszaj, a następnie natrzyj mięso dokładnie z każdej strony. Odstaw, najlepiej na całą noc (minimum na 3h). Dolną część stojaka wyłóż folią aluminiową i zacznij nakłuwać mięso, przekładając raz tłustszą część raz chudszą. Następnie obsyp z wierzchu słodką papryką wędzoną, a naastępnie nabij obraną czerwoną cebulę. Owiń folią aluminiową. Piecz przez 35 min w temperaturze 180 stopni góra/dół, a następnie zdejmij folię i piecz w temperaturze 250 stopni około 10 min (termoobieg).

                                                Szarpany Jackfruits 

                                                Składniki:

                                                • 900 g owocu chlebowca (po odsączeniu),
                                                  • biała cebula,
                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                      • 4 łyżki ketchupu,
                                                        • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                          • 2 łyżki sosu Teriyaki,
                                                            • sok z jednej cytryny,
                                                              • 500 ml oleju rzepakowego,
                                                                • 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki,
                                                                  • łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                    • łyżeczka tymianku,
                                                                      • 0,5 łyżeczki kuminu,
                                                                        • 1/4 łyżeczki cynamonu,
                                                                          • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Owoc chlebowca odcedź i opłucz. Odkrój twardszą część i ją pokrój. Włóknistą część rozdziel w palcach. Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Rozłóż zamarynowanego chlebowca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 30-40 minut.

                                                                            Dip z palonego czosnku 

                                                                            Składniki:

                                                                            • główka czosnku,
                                                                              • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
                                                                                • 3 łyżki oliwy extra virgin,
                                                                                  • sok z 1/4 cytryny,
                                                                                    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Piecz przez około godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciśnij czosnek z łupinek, rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku wedle uznania.

                                                                                      Domowy kebab
                                                                                      Domowy kebab
                                                                                      Domowy kebab
                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                      Źródło: Jakub Reszka

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana