Jakub Reszka przygotował zdrową przyprawę gyros bez konserwantów, kebab z mięsem, niezwykle oryginalny kebab dla osób, które nie jedzą mięsa oraz dip z palonego czosnku.
Domowa przyprawa gyros
Składniki:
- 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki mielonej,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki całej kolendry,
- 1.5 łyżęczki papryczki chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, nie dodawaj),
- 1,5 łyżeczki suszonej cebuli,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- 0,5 łyżeczju białej gorczycy,
- 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej,
- 1/4 łyżeczki cynamony,
- 2 całe goździki,
- 2 zierenka pieprzu czarnego,
- zierenko ziela angielskiego,
- sól i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Kolendrę, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie dokładnie rozetrzyj w moździerzu, a następnie dodaj pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę razem rozcieraj. Całość dopraw solą oraz cukrem, w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom smakowym.
Mięso na kebab
Składniki:
- przyprawa gyros (przepis powyżej),
- 1,5 kg udek tybowanych ze skórą,
- kilogram piersi z kurczaka ze skórą,
- sok z jednej cytryny (bez pestek),
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 2 czerwone cebule,
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki.
Przygotowanie:
Do miski dodaj przyprawę gyros, sok z cytryny oraz olej, dokładnie wymieszaj, a następnie natrzyj mięso dokładnie z każdej strony. Odstaw, najlepiej na całą noc (minimum na 3h). Dolną część stojaka wyłóż folią aluminiową i zacznij nakłuwać mięso, przekładając raz tłustszą część raz chudszą. Następnie obsyp z wierzchu słodką papryką wędzoną, a naastępnie nabij obraną czerwoną cebulę. Owiń folią aluminiową. Piecz przez 35 min w temperaturze 180 stopni góra/dół, a następnie zdejmij folię i piecz w temperaturze 250 stopni około 10 min (termoobieg).
Szarpany Jackfruits
Składniki:
- 900 g owocu chlebowca (po odsączeniu),
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu Teriyaki,
- sok z jednej cytryny,
- 500 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka tymianku,
- 0,5 łyżeczki kuminu,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Owoc chlebowca odcedź i opłucz. Odkrój twardszą część i ją pokrój. Włóknistą część rozdziel w palcach. Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Rozłóż zamarynowanego chlebowca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 30-40 minut.
Dip z palonego czosnku
Składniki:
- główka czosnku,
- 300 g gęstego jogurtu greckiego,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- sok z 1/4 cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Piecz przez około godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciśnij czosnek z łupinek, rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Zobacz także:
- Domowy kebab w picie z kurczakiem, wołowiną i na ostro z przepisów Andrzeja Polana
- Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis Jaśka Kuronia
- Turecki kebab z mięsa mielonego według przepisu Macieja Regulskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News