Jak przygotować karpia idealnego? Przepisy Beaty Kartowicz

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sprawdzone sposoby na karpia
Sprawdzone sposoby na karpia
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Karp to jeden z symboli nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Jak go przyrządzić, by był idealny? Jak oczyścić rybę i usunąć ości? Swoje sposoby na odpowiednie przygotowanie karpia prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Sprawdź przepisy na karpia w śmietanie, nietuzinkowe połączenie, jakim jest karp z bakaliami i piernikiem, a także chruściki z karpia. Które z tych dań przygotujesz w tym roku na Wigilię?

Karp w śmietanie

Karp w śmietanie
Karp w śmietanie
Karp w śmietanie
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • karp o wadze ok. 2 kg,
    • sól,
      • mąka,
        • masło klarowane do smażenia,
          • cebula,
            • śmietanka 30%.

              Przygotowanie:

              Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.

              Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posypać pokrojoną w piórka cebulą i zalać słodką śmietaną. Przykryć i zapiec w piekarniku (20-25 minut, temp. 180-200 st. C).

              Karp jest najlepszy, gdy podczas pieczenia utworzy się gęsty sos śmietanowo-cebulowy.

              Chruścik z karpia

              Chruściki z karpia
              Chruściki z karpia
              Chruściki z karpia
              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

              Przygotowanie:

              Kawałki ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy w paski o szerokości 2,5 cm. W każdym pasku - mniej więcej na środku - robimy niewielkie nacięcie na wylot i przekładamy przez nie jeden koniec ryby, dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych chruścików.

              Tak przygotowane kawałki karpia solimy i posypujemy pieprzem. Cebulę siekamy w tzw. piórka. Na dno naczynia wykładamy część posiekanej cebuli, na nią kładziemy kawałki karpia, a na wierzch ryby pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka. Osuszamy karpia ręcznikiem papierowym i przyprawiamy. Panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.

              Chruściki z karpia
              Chruściki z karpia
              Chruściki z karpia
              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

              Karp z bakaliami i piernikiem

              Karp z bakaliami i piernikiem
              Karp z bakaliami i piernikiem
              Karp z bakaliami i piernikiem
              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

              Składniki:

              • kilogram filetów z karpia,
                • 100 g masła klarowanego,
                  • duża cebula duża i ząbek czosnku,
                    • 3-4 pierniki bez lukru,
                      • 50 g rodzynek,
                        • 50 g płatków migdałowych,
                          • sok i skórka otarta z pomarańczy,
                            • miód do smaku,
                              • ziele angielskie i liść laurowy,
                                • sól, pieprz, goździki,
                                  • 5 łyżek mąki pszennej do panierowania karpia.

                                    Przygotowanie:

                                    Filety z karpia kroimy na porcje, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle klarowanym. Na osobnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy wcześniej namoczone i odsączone rodzynki, skórkę z pomarańczy, płatki migdałowe, kilka goździków, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy sokiem z pomarańczy, odrobiną wywaru rybnego lub warzywnego. Na koniec dodajemy utarte pierniczki do smaku  

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                    Źródło: Beata Kartowicz

                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana