Sprawdź przepisy na karpia w śmietanie, nietuzinkowe połączenie, jakim jest karp z bakaliami i piernikiem, a także chruściki z karpia. Które z tych dań przygotujesz w tym roku na Wigilię?
Karp w śmietanie
Składniki:
- karp o wadze ok. 2 kg,
- sól,
- mąka,
- masło klarowane do smażenia,
- cebula,
- śmietanka 30%.
Przygotowanie:
Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posypać pokrojoną w piórka cebulą i zalać słodką śmietaną. Przykryć i zapiec w piekarniku (20-25 minut, temp. 180-200 st. C).
Karp jest najlepszy, gdy podczas pieczenia utworzy się gęsty sos śmietanowo-cebulowy.
Chruścik z karpia
Przygotowanie:
Kawałki ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy w paski o szerokości 2,5 cm. W każdym pasku - mniej więcej na środku - robimy niewielkie nacięcie na wylot i przekładamy przez nie jeden koniec ryby, dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych chruścików.
Tak przygotowane kawałki karpia solimy i posypujemy pieprzem. Cebulę siekamy w tzw. piórka. Na dno naczynia wykładamy część posiekanej cebuli, na nią kładziemy kawałki karpia, a na wierzch ryby pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka. Osuszamy karpia ręcznikiem papierowym i przyprawiamy. Panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Karp z bakaliami i piernikiem
Składniki:
- kilogram filetów z karpia,
- 100 g masła klarowanego,
- duża cebula duża i ząbek czosnku,
- 3-4 pierniki bez lukru,
- 50 g rodzynek,
- 50 g płatków migdałowych,
- sok i skórka otarta z pomarańczy,
- miód do smaku,
- ziele angielskie i liść laurowy,
- sól, pieprz, goździki,
- 5 łyżek mąki pszennej do panierowania karpia.
Przygotowanie:
Filety z karpia kroimy na porcje, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle klarowanym. Na osobnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy wcześniej namoczone i odsączone rodzynki, skórkę z pomarańczy, płatki migdałowe, kilka goździków, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy sokiem z pomarańczy, odrobiną wywaru rybnego lub warzywnego. Na koniec dodajemy utarte pierniczki do smaku
Zobacz także:
- Karp pieczony. Propozycje podania w wielu odsłonach
- Ile zapłacimy za karpia w tegoroczne święta Bożego Narodzenia? Czy ceny znowu wzrosną?
- Karp nie tylko na święta. "Jest bardzo zdrowy, jego mięso pozwala wyczarować w kuchni wiele różnych specjałów"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News