Wieniec róż z jabłkami - przepis
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 200 ml lekko ciepłego mleka,
- 400 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- ekologiczna cytryna,
- 2 jajka,
- 120 g miękkiego masła.
Składniki na nadzienie:
- 3 jabłka,
- łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 kostki masła (stopione),
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania ciasta wieniec róż z jabłkami
Zaczynamy od ciasta drożdżowego, a właściwie od zaczynu - do dużej miski wkruszamy drożdże (w temperaturze pokojowej), dodajemy cukier i wlewamy mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie na powierzchni zaczynu powinny pojawić się bąbelki, a gdy tak się stanie dosypujemy mąkę, sól, ścieramy skórkę z cytryny, wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy na później) oraz dodajemy pokrojone w kostkę mięciutkie masło. Wszystko mieszamy początkowo łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania ręcznego. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Chowamy je z powrotem do miski, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie - na tarce o grubych oczkach ścieramy umyte jabłka ze skórką, mieszamy z budyniem, cukrem, masłem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, krótko zagniatamy, po czym rozwałkujemy na dość duży prostokąt.
Ciasto smarujemy pozostałym białkiem (jeżeli starczy warto posmarować białkiem ciasto jeszcze z wierzchu przed samym pieczeniem), układamy na nim równą warstwę jabłek, po czym zwijamy po dłuższym boku w ciasny rulon. Rulon kroimy w plastry o grubości ok.5-6cm i ustawiamy je na sztorc w przygotowanej dużej tortownicy.
Odstawiamy do ostatniego wyrastania na ok. 25 minut, po czym pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut.
Zobacz także:
- Prosty przepis na ciasto wiewiórkę - idealne na jesienne wieczory
- Pyszne ciasto z jabłkami i galaretką - szybkie przepisy
- Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News