Wieniec róż z jabłkami - pyszny deser, który zachwyci smakiem i wyglądem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała pyszne ciasta z najlepszym polskim owocem - jabłkiem. Poznaj jej prosty przepis krok po kroku na wieniec róż z jabłkami, który zachwyci wszystkich.

Wieniec róż z jabłkami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
    • 100 g cukru,
      • 200 ml lekko ciepłego mleka,
        • 400 g mąki pszennej,
          • 1/2 łyżeczki soli,
            • ekologiczna cytryna,
              • 2 jajka,
                • 120 g miękkiego masła.

                  Składniki na nadzienie:

                  • 3 jabłka,
                    • łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,
                      • 1/2 szklanki brązowego cukru,
                        • 1/4 kostki masła (stopione),
                          • 2 łyżeczki cynamonu.

                            Sposób przygotowania ciasta wieniec róż z jabłkami

                            Zaczynamy od ciasta drożdżowego, a właściwie od zaczynu - do dużej miski wkruszamy drożdże (w temperaturze pokojowej), dodajemy cukier i wlewamy mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie na powierzchni zaczynu powinny pojawić się bąbelki, a gdy tak się stanie dosypujemy mąkę, sól, ścieramy skórkę z cytryny, wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy na później) oraz dodajemy pokrojone w kostkę mięciutkie masło. Wszystko mieszamy początkowo łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania ręcznego. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Chowamy je z powrotem do miski, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

                            Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie - na tarce o grubych oczkach ścieramy umyte jabłka ze skórką, mieszamy z budyniem, cukrem, masłem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, krótko zagniatamy, po czym rozwałkujemy na dość duży prostokąt.

                            Ciasto smarujemy pozostałym białkiem (jeżeli starczy warto posmarować białkiem ciasto jeszcze z wierzchu przed samym pieczeniem), układamy na nim równą warstwę jabłek, po czym zwijamy po dłuższym boku w ciasny rulon. Rulon kroimy w plastry o grubości ok.5-6cm i ustawiamy je na sztorc w przygotowanej dużej tortownicy.

                            Odstawiamy do ostatniego wyrastania na ok. 25 minut, po czym pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut. 

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Kasia Bukowska

                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana