Sałatka z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois - przepis
Składniki na 4 porcje:
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 20 kaparów
- 20 oliwek bez pestek
- 4 filety anchois
- ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek mięty
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania włoskiej sałatki z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois
Usuń końcówki z fasolki szparagowej i dokładnie umyj ją w zimnej wodzie, a następnie włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Gdy fasolka szparagowa będzie al dente, należy ją odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
W tym samym czasie co zieloną fasolkę, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w osobnym garnku. Ziemniaki muszą być dokładnie umyte i ugotowane ze skórką. Gotowe ziemniaki odcedź, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz, pokrój na niezbyt małe kawałki i umieść w salaterce razem z zieloną fasolką, oliwkami i kaparami.
Dodaj sól, pieprz, sok cytryny i oliwę z oliwek.
Zobacz także:
- Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese
- Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese
- Włoskie lato na talerzu u Cristiny Catese, czyli koktajl z krewetkami, bruschetta z kremową pieczoną papryką i ciasto czekoladowe z malinami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: