Sałatka z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois - przepis Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia włoska inspiruje, kusząc swoją prostotą i smakiem najlepszych produktów. Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Sałatka z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 20 kaparów
  • 20 oliwek bez pestek
  • 4 filety anchois
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek mięty
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania włoskiej sałatki z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois

Usuń końcówki z fasolki szparagowej i dokładnie umyj ją w zimnej wodzie, a następnie włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Gdy fasolka szparagowa będzie al dente, należy ją odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

W tym samym czasie co zieloną fasolkę, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w osobnym garnku. Ziemniaki muszą być dokładnie umyte i ugotowane ze skórką. Gotowe ziemniaki odcedź, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz, pokrój na niezbyt małe kawałki i umieść w salaterce razem z zieloną fasolką, oliwkami i kaparami.

Dodaj sól, pieprz, sok cytryny i oliwę z oliwek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości