Sałatka z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois - przepis Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia włoska inspiruje, kusząc swoją prostotą i smakiem najlepszych produktów. Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Sałatka z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g fasolki szparagowej
    • 4 średniej wielkości ziemniaki
      • 20 kaparów
        • 20 oliwek bez pestek
          • 4 filety anchois
            • ząbek czosnku
              • pęczek pietruszki
                • pęczek mięty
                  • oliwa z oliwek
                    • sok z cytryny
                      • sól i pieprz

                        Sposób przygotowania włoskiej sałatki z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois

                        Usuń końcówki z fasolki szparagowej i dokładnie umyj ją w zimnej wodzie, a następnie włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Gdy fasolka szparagowa będzie al dente, należy ją odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

                        W tym samym czasie co zieloną fasolkę, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w osobnym garnku. Ziemniaki muszą być dokładnie umyte i ugotowane ze skórką. Gotowe ziemniaki odcedź, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz, pokrój na niezbyt małe kawałki i umieść w salaterce razem z zieloną fasolką, oliwkami i kaparami.

                        Dodaj sól, pieprz, sok cytryny i oliwę z oliwek.

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło: Cristina Catese

                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana