"MasterChef": Czas na francuskie smaki. W roli głównej krewetki i camembert

"MasterChef": Czas na francuskie smaki. W roli głównej krewetki i camembert
MasterChef S12e11
Eliminacje do półfinału programu "MasterChef" rozpoczęły się na dobre. W najnowszym odcinku kucharze wybrali się do Lyonu, drugiego największego miasta we Francji. Odwiedzili renomowane restauracje, a także ponownie poznali kunszt kulinarny jednego z wyjątkowych gości – Cyrila Bosvielewa, szefa kuchni w restauracji Institut Place Bellecour. Co z tego wyszło? Poznajcie przepisy, które pojawiły się w 11. odcinku. 

Bisque z krewetek

Jeden z uczestników postawił na klasykę kuchni francuskiej, a mianowicie bisque z krewetek. Bogactwo smaków skorupiaków, z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika francuskich potraw.

Autor przepisu: Tomasz Marczewski

Składniki:

  • 100 g boczku,
  • 100 g masła,
  • 150 ml crème fresche,
  • 500 ml wina białego,
  • sześć krewetek,
  • trzy łodygi selera naciowego,
  • sześć szparagów,
  • marchewka,
  • cebula,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • trzy dowolne grzyby,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Uwaga, można używać innych dodatków poza szparagami i grzybami. Wszystko wedle uznania.

Sposób wykonania:

Krewetki obrabiamy; ściągamy pancerze wraz z główkami, a następnie przesmażamy na oleju. Wyciągamy skorupiaki, usuwamy przewody pokarmowe i odstawiamy. Do wcześniej odłożonych skorupek dodajemy seler, cebulę, marchewkę i cebulę. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w duże kawałki. Całość smażymy, a po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, a następnie dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo zalewamy winem i redukujemy, do momentu osiągnięcia sosu. Przecedzamy wszystko przez sito i zbieramy płyn.

Przesmażamy na patelni drobno pokrojony boczek. Dodajemy szparagi oraz grzyby, które wcześniej pokroiliśmy w średnie kawałki. Całość smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie dorzucamy na patelnię krewetki. W trakcie smażenia wlewamy przecedzony płyn. Na koniec wlewamy śmietanę i masło, zagęszczamy sos, energicznie mieszając.

Podanie:

Danie podajemy w głębokim talerzu.

Rustykalne tarty z camembertem i sosem szparagowym

Aromatyczny camembert i sos szparagowy… to musi się udać! Rustykalne tarty sprawdzą się doskonale podczas romantycznej kolacji we dwoje. Zachęcamy do wypróbowania receptury od jednego z uczestników "MasterChefa".

Autor przepisu: Kamil Zych

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 275 g masła,
  • 100 g kurek,
  • 200 g szpinaku,
  • 100 ml białego wina,
  • cztery czerwone cebule,
  • dwie łodygi selera,
  • pęczek szparagów,
  • cztery pieczarki,
  • biała cebula,
  • marchewka,
  • gałązki tymianku,
  • cytryna
  • ser camembert,
  • ocet,
  • pieprz czarny, liść laurowy, cukier i sól.

Sposób wykonania:

Łączymy 150 g mąki, 75 g masła z odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki. Czerwone cebule kroimy w płaty. Jedną z nich gotujemy w wodzie z octem (proporcja pół na pół), szczyptą soli i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odcedzamy. Resztę cebuli wrzucamy do garnka, dodajemy 50 g masła, sól, cukier i gałązki tymianku. Całość ustawiamy na małym ogniu i karmelizujemy ok. 45 minut. Nie zapominamy o mieszaniu, aby całość się nie przypaliła.

Oddzielamy główki szparagów, przecinamy je na pół wzdłuż główki i przesmażamy na średnim ogniu z odrobiną soli i oleju. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok. Pozostałą część szparagów dzielimy na kilka części i smażymy w garnku z dodatkiem pokrojonej marchewki, selera, cebuli (kawałki zbliżone do szparagów) oraz liśćmi laurowymi. Dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 25 minut.

Po tym czasie wyjmujemy zielone warzywa, a następnie blendujemy z dodatkiem płynu. Konsystencja ma przypominać rzadki sos. W międzyczasie blanszujemy szpinak, odcedzamy go i odciskamy. Blendujemy z masłem oraz łączymy z sosem szparagowym. W kolejnym kroku kroimy kilka pieczarek i kurek w plasterki, a następnie smażymy na małej patelni do uzyskania ładnego koloru. Usmażone grzyby odkładamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce układamy skarmelizowaną cebulę, a następnie wycięty krążek sera camembert. Całość przykrywamy dyskiem z przygotowanego wcześniej ciasta (grubość ok. 4 mm). Wszystko pieczemy przez 15 minut, a następnie obracamy tarty cebulą do góry. Na wierzch sypiemy pokruszonego camemberta, podsmażone kurki i zapiekamy kolejne 10 minut.

Podanie:

Danie podajemy z piklowaną czerwoną cebulą, smażonymi grzybkami, sosem oraz szparagami. Smacznego!

Oglądaj program "MasterChef" już w następną niedzielę

Rywalizacja staje się coraz bardziej zacięta. Nic dziwnego, w końcu finał "MasterChefa" już niebawem. Show emitowane jest co niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN. Wszystkie poprzednie odcinki dostępne są na platformie Player.pl w doskonałej jakości.

Czytaj także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości