Bisque z krewetek
Jeden z uczestników postawił na klasykę kuchni francuskiej, a mianowicie bisque z krewetek. Bogactwo smaków skorupiaków, z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika francuskich potraw.
Autor przepisu: Tomasz Marczewski
Składniki:
- 100 g boczku,
- 100 g masła,
- 150 ml crème fresche,
- 500 ml wina białego,
- sześć krewetek,
- trzy łodygi selera naciowego,
- sześć szparagów,
- marchewka,
- cebula,
- dwie łyżki przecieru pomidorowego,
- trzy dowolne grzyby,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Uwaga, można używać innych dodatków poza szparagami i grzybami. Wszystko wedle uznania.
Sposób wykonania:
Krewetki obrabiamy; ściągamy pancerze wraz z główkami, a następnie przesmażamy na oleju. Wyciągamy skorupiaki, usuwamy przewody pokarmowe i odstawiamy. Do wcześniej odłożonych skorupek dodajemy seler, cebulę, marchewkę i cebulę. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w duże kawałki. Całość smażymy, a po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, a następnie dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo zalewamy winem i redukujemy, do momentu osiągnięcia sosu. Przecedzamy wszystko przez sito i zbieramy płyn.
Przesmażamy na patelni drobno pokrojony boczek. Dodajemy szparagi oraz grzyby, które wcześniej pokroiliśmy w średnie kawałki. Całość smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie dorzucamy na patelnię krewetki. W trakcie smażenia wlewamy przecedzony płyn. Na koniec wlewamy śmietanę i masło, zagęszczamy sos, energicznie mieszając.
Podanie:
Danie podajemy w głębokim talerzu.
Rustykalne tarty z camembertem i sosem szparagowym
Aromatyczny camembert i sos szparagowy… to musi się udać! Rustykalne tarty sprawdzą się doskonale podczas romantycznej kolacji we dwoje. Zachęcamy do wypróbowania receptury od jednego z uczestników "MasterChefa".
Autor przepisu: Kamil Zych
Składniki:
- 150 g mąki,
- 275 g masła,
- 100 g kurek,
- 200 g szpinaku,
- 100 ml białego wina,
- cztery czerwone cebule,
- dwie łodygi selera,
- pęczek szparagów,
- cztery pieczarki,
- biała cebula,
- marchewka,
- gałązki tymianku,
- cytryna
- ser camembert,
- ocet,
- pieprz czarny, liść laurowy, cukier i sól.
Sposób wykonania:
Łączymy 150 g mąki, 75 g masła z odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki. Czerwone cebule kroimy w płaty. Jedną z nich gotujemy w wodzie z octem (proporcja pół na pół), szczyptą soli i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odcedzamy. Resztę cebuli wrzucamy do garnka, dodajemy 50 g masła, sól, cukier i gałązki tymianku. Całość ustawiamy na małym ogniu i karmelizujemy ok. 45 minut. Nie zapominamy o mieszaniu, aby całość się nie przypaliła.
Oddzielamy główki szparagów, przecinamy je na pół wzdłuż główki i przesmażamy na średnim ogniu z odrobiną soli i oleju. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok. Pozostałą część szparagów dzielimy na kilka części i smażymy w garnku z dodatkiem pokrojonej marchewki, selera, cebuli (kawałki zbliżone do szparagów) oraz liśćmi laurowymi. Dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy zielone warzywa, a następnie blendujemy z dodatkiem płynu. Konsystencja ma przypominać rzadki sos. W międzyczasie blanszujemy szpinak, odcedzamy go i odciskamy. Blendujemy z masłem oraz łączymy z sosem szparagowym. W kolejnym kroku kroimy kilka pieczarek i kurek w plasterki, a następnie smażymy na małej patelni do uzyskania ładnego koloru. Usmażone grzyby odkładamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce układamy skarmelizowaną cebulę, a następnie wycięty krążek sera camembert. Całość przykrywamy dyskiem z przygotowanego wcześniej ciasta (grubość ok. 4 mm). Wszystko pieczemy przez 15 minut, a następnie obracamy tarty cebulą do góry. Na wierzch sypiemy pokruszonego camemberta, podsmażone kurki i zapiekamy kolejne 10 minut.
Podanie:
Danie podajemy z piklowaną czerwoną cebulą, smażonymi grzybkami, sosem oraz szparagami. Smacznego!
Oglądaj program "MasterChef" już w następną niedzielę
Rywalizacja staje się coraz bardziej zacięta. Nic dziwnego, w końcu finał "MasterChefa" już niebawem. Show emitowane jest co niedzielę, o godzinie 20:00 na antenie TVN. Wszystkie poprzednie odcinki dostępne są na platformie Player.pl w doskonałej jakości.
Czytaj także:
- Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem
- "Masterchef": Przepisy prosto z amerykańskiego street foodu
- Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ AlexPro9500