Gęsina na św. Marcina. Skąd wziął się ten zwyczaj i jakie dania przygotować?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na św. Marcina
Kuchnia na św. Marcina
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Skąd to powiedzenie się wzięło? Dlaczego w tym dniu zajadamy się tym rodzajem drobiu i jak go przygotować, aby zaskoczyć najbliższych? Poznaj krótką historię tej tradycji i najlepsze przepisy na gęś.

Skąd się wzięła gęsina na św. Marcina?

W staropolskiej kuchni gęsina występowała pod wieloma postaciami - nie tylko pieczona, ale także jako pasztet, wędzona. Znany był też smalec z tłuszczu tego ptaka. Jednak to na jesiennych stołach królowała najczęściej. Powodem jest cykl hodowli gęsi, który zaczyna się wczesną wiosną, a kończy... no właśnie - jesienią.

Akcja najlepsza gęsina na św. Marcina jest akcją promowaną przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. To stamtąd pochodzi 90% hodowanych w kraju gęsi. Jest także legenda związana ze świętym Marcinem, który ukrywając się przed przyjęciem biskupstwa schował się w budynku gospodarczym. W nim hodowano gęsi, a te głośnym gęganiem wydały kryjówkę świętego. Na cześć tych wydarzeń je się więc nie tylko rogale, ale również właśnie gęsinę.

Poznaj nasze przepisy na gęsinę - jak ją przygotować?

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: Teofila Siewko

Źródło: beszamel.se/podbaranem.com

Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana