Gęś pieczona - przepis krok po kroku
Składniki na gęś pieczoną:
- 1 cała gęś,
- sól,
- kminek, gałka muszkatołowa, kolendra mielona, ziele angielskie,
- olej,
- jabłka, gruszki, śliwki,
- 4 cebule,
- imbir.
Sposób przygotowania gęsi pieczonej:
Gęś nacieramy miksowanymi przyprawami i sporą ilością soli. Odstawiamy najlepiej na noc. Na drugi dzień ręcznikiem papierowym osuszamy mięso, cebulę kroimy w grube plastry. Układamy na blaszce, na cebule układamy gęś, środek jej wypełniamy owocami wymieszanymi z imbirem. Pieczemy na początku w temp. 220 stopni około 40 minut, później zmniejszamy temp. do 180 stopni, podlewamy rosołem i pieczemy dalej, przez około 3,5 godziny.
Rozgrzewający rosół z gęsi z imbirem, suszone śliwki i kładzionymi śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki na rosół z gęsi:
- 2 uda z gęsi,
- włoszczyzna,
- pieprz czarny ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 2 pęczki natki,
- 2 pęczki koperku,
- 2 doniczki lubczyku,
- cebula,
- świeży imbir.
Sposób przygotowania rosołu z gęsi:
Cebulę przyrumieniamy na patelni suchej na mocno złoty kolor. Mięso zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy ok. godziny i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze godzinę albo dłużej, będzie smakować lepiej. Kiedy tylko rosół będzie gotowy, odcedzamy. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, przeznaczamy część do kolejnego dania.
Pozostałe składniki:
- 400 g mąki,
- 250 g pieczonej dyni,
- jajko,
- sól,
- śliwki wędzone bez pestki.
Mąkę łączymy ze zmiksowaną dynią, jajkiem i solą. Ciasto o lekkiej konsystencji umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy na gotującą wodę cienkie lane kluski. Śliwki przesmażamy na patelni z jabłkiem, kawałkami mięsa. Podajemy zalane rosołem z lanymi kluskami.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Cienkie drożdżowe z trzema serami, półgęskiem i gęsi trochę - przepis krok po kroku
Składniki na cienkie drożdżowe z gęsiną:
- 900 g mąki,
- 500 ml wody,
- 15 g drożdży,
- 25 g soli.
Składniki na farsz:
- 600 g sera mascarpone,
- 3-4 łyżki miód,
- rozmaryn świeży,
- 4 gruszki,
- 400 g mozzarella w zalewie,
- 250 g ser pleśniowy typu lazur,
- kilka plasterków półgęski,
- 1 udko z gęsi gotowane z rosołu.
Sposób przygotowania cienkiego drożdżowego z gęsiną:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mascarpone łączymy z posiekanym rozmarynem i miodem do smaku. Podrośnięte ciasto smarujemy doprawionym serem mascarpone i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni, pieczemy około 10 minut, do momentu, aż brzegi nam się podrumienią. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy porwaną na kawałki mozzarellę, układamy gruszki, kawałki gęsi z rosołu, posypujemy resztą mozzarelli, jeszcze plasterki półgęska, ser pleśniowy. Raz jeszcze wkładamy do piekarnika, czas około 7 minut.
Rogal Marcina - przepis krok po kroku
Składniki na rogala Marcina:
- 500 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 100 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 35 g drożdży,
- 60 g masła.
Składniki na farsz rogala Marcina:
- 500 g maku,
- 250 g migdałów,
- 250 g orzechów włoskich,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- masa marcepanowa,
- olejek migdałowy,
- cukier puder.
Sposób przygotowania rogala Marcina:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, czyli rozczyn z ciepłego mleka drożdży 2-3 łyżek mąki i łyki cukru. Ubijamy żółtka i jajko z pozostałym cukrem. Następnie wszystko razem łączymy, dodajemy pozostałą ilość mąki, rozpuszczone masło i koniecznie szczyptę soli. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy, na 2/3 układamy plastry masła składamy na trzy, ponownie rozwałkowujemy i raz jeszcze. Technika jest zbliżona do robienia ciasta francuskiego. Rozwałkowane ciasto na koniec kroimy w trójkąty, wykładamy farsz z białego maku, zwijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 18 minut.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
- Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem
- Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan