gęsina

    gęsina

    Z okazji Narodowego Święta Niepodległości w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na gęsinę i rogale zaprezentowali szef kuchni - Tomasz Purol i Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie - Paweł Mieszała. Smacznego!

    Październik to sezon na rydze. Grzyby są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Spróbować ich postanowił nasz smakosz Mikołaj Rey. W jakich regionach Polski najłatwiej znaleźć rydze? Jak je rozpoznać i z czym przyrządzić? I dlaczego nie powinno się ich myć w wodzie?

    Gęsi tuczą się tuż przed odlotem do Afryki. Dlatego na św. Marcina i po św. Marcinie polecamy jeść gęś. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey zachwalał gęsinię, jej zalety i specyfikę. Polska jest przecież największym producentem gęsiny w Europie! Dlaczego w dziewiętnastym wieku podkuwano gęsi?

    Tym razem w Krakowie, w Warszawie oraz Łodzi, krytyk kulinarny Maciej Nowak szukał najlepszej restauracji w naszym kraju. W każdej z nich kosztował wołowinę. Jak smakowała?

    Nasz kulinarny podróżnik odwiedził festiwal gęsiny, który odbywał się w dniach 11- 13 listopada w Przysiekach koło Torunia. - Mięso gęsi jest bardzo zdrowe, a jej tłuszcz jest jednym z najzdrowszych tłuszczy zwierzęcych - wyjaśnia krytyk kulinarny. Jakie potrawy można przygotować z gęsi?