Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
Składniki:
- Gęsie uda x 4 szt.
- Sól, pieprz, tarty czosnek i majeranek po 2 duże łyżki
- Olej do smażenia
- Rydze x 300g
- Cebula szalotka x 5 szt.
- Orzechy laskowe prażone x 100g
- Tymianek x 1 mały pęczek
- Bulion z gęsi x 1l
- Prażone gruszki x 3 szt.
Sposób wykonania:
Gęsie uda dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, tartym czosnkiem i majerankiem. Odstaw na około 30 minut.
Na patelni podsmaż rydze, połówki cebuli szalotki, orzechy laskowe i kilka łodyg tymianku. Po około 15 minutach rydze podlej bulionem z gęsi i dodaj żurawinę. Bulion odparuj o połowę objętości i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj gęsie udka i piecz około 1,5h -2h w temp. 175 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy uda są miękkie.
Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i ustaw piekarnik na funkcję pieczenia z grillem tak, aby skórka była lekko chrupiąca. Wyjmij gęsie uda, ułóż na półmisku razem z grzybami i dodaj podsmażone wcześniej kawałki gruszek.
Pieczona gęś z jabłkami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Składniki:
- Gęś w całości x 1 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Czosnek x 1 główka
- Majeranek x 1 łyżka
Sposób wykonania:
Gęś dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Do środka gęsi włóż pokrojone w kostkę jabłka z majerankiem i zawiń sznurkiem tak, aby nie wyleciały, gęś natrzyj masłem i posyp solą. Wstaw do piekarnika na 2,5 – 3h do temp. 175 st. C. Co jakiś czas podlewaj tłuszczem, jaki się wytopił podczas pieczenia.
Kluski śląskie
Składniki:
- Ziemniaki x 1 kg
- Mąka ziemniaczana x 300g
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i pozostaw na sicie, aby lekko wyschły. Następnie zgnieć i dodając mąkę ziemniaczaną wyrób zwartą i gęstą masę. Kluski porcjuj według gramatury 20g na kluskę lub jedną dużą łyżkę, kluski ugotuj w posolonej wodzi, a następnie odcedź.
Czerwona kapusta
Składniki:
- Czerwona kapusta x 1 szt.
- Liść laurowy x 5 szt.
- Ziele angielskie x 5 szt.
- Cynamon kora x 2 szt.
- Anyż x 5 szt.
- Cukier brązowy x 100g
- Ocet winny czerwony x 150 ml
- Rodzynki suszone x 50g
- Żurawina suszona x 50g
- Daktyle suszone x 50g
Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę poszatkuj na cienkie plastry, przełóż do garnka, dodając liść laurowy, ziele angielskie, cynamon i anyż. Zalej zimną wodą i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka, odcedź ją na metalowym sitku i znów przełóż do garnka, dodając cukier i czerwony ocet winny. Duś kapustę w garnku jeszcze około 20 minut, dodając pod koniec suszone owoce.
Rozgrzewający bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą
Składniki:
- Wywar z gęsi:
- Korpus gęsi, skrzydełka i szyja z jednej gęsi
- Włoszczyzna x 1 pęczek
- Liść laurowy x 5 szt.
- Ziele angielskie x 5 szt.
Sposób wykonania:
Korpusy, skrzydełka i szuję zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 1 h na wolnym ogniu, zbierając co jakiś czas nadmiar tłuszczu.
Bulion
Składniki:
- Wywar z gęsi x 1,5 l
- Czerwone chili x 2 szt.
- Tarty świeży imbir x 2 łyżki
- Czosnek x 2 ząbki
- Anyż x 2 szt.
- Cebula dymka x 4 szt.
- Olej sezamowy x 15 ml
- Sos sojowy jasny x 50 ml
Do wykończenia dania :
- Boczniaki x 70g
- Ugotowane jajko na miękko x 4 szt.
- Kiełki fasoli x 50g
- Świeża kolendra x 20g
- Cebula dymka x 1 szt.
- Czerwone chili – 1 łyżka
- Sezam jasny x 2 łyżki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki bulionu umieść w dużym garnku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Bulion przelej do miski i dodaj na wierzch ugotowane jajko, kiełki fasoli, kolendrę, dymkę, smażone boczniaki, chili i prażony sezam.
Zobacz także:
- Przygotuj pyszny obiad na bogato w długi weekend z Bartkiem Boratynem
- Poznaj pyszne dania z kiełbaskami, które rozgrzeją w jesienne popołudnie
- Sprytne pomysły Jagny na obiady w 15 minut, które posmakują każdemu
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News