Na świętego Marcina najlepsza gęsina, czyli przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Na świętego Marcina najlepsza gęsina, czyli przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Anita Walczewska/East News
Amerykanie mają swojego indyka na Święto Dziękczynienia, my mamy gęsinę na świętego Marcina. W wielu polskich domach pieczenie gęsi w całości na 11 listopada to ważna kulinarna tradycja. Dla tych nieco mniej związanych z tradycją gęś może okazać się po prostu przepysznym rarytasem. Aby tak się stało także w naszym programie, w kuchni Dzień Dobry TVN spotkamy się z Sebastianem Olmą. Sprawdź przepisy.

Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną

Składniki:

  • Gęsie uda x 4 szt.
  • Sól, pieprz, tarty czosnek i majeranek po 2 duże łyżki
  • Olej do smażenia
  • Rydze x 300g
  • Cebula szalotka x 5 szt.
  • Orzechy laskowe prażone x 100g
  • Tymianek x 1 mały pęczek
  • Bulion z gęsi x 1l
  • Prażone gruszki x 3 szt.

Sposób wykonania:

Gęsie uda dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, tartym czosnkiem i majerankiem. Odstaw na około 30 minut.

Na patelni podsmaż rydze, połówki cebuli szalotki, orzechy laskowe i kilka łodyg tymianku. Po około 15 minutach rydze podlej bulionem z gęsi i dodaj żurawinę. Bulion odparuj o połowę objętości i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj gęsie udka i piecz około 1,5h -2h w temp. 175 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy uda są miękkie.

Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i ustaw piekarnik na funkcję pieczenia z grillem tak, aby skórka była lekko chrupiąca. Wyjmij gęsie uda, ułóż na półmisku razem z grzybami i dodaj podsmażone wcześniej kawałki gruszek.

Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
Źródło: Anita Walczewska/East News

Pieczona gęś z jabłkami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Składniki:

  • Gęś w całości x 1 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek x 1 główka
  • Majeranek x 1 łyżka

Sposób wykonania:

Gęś dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Do środka gęsi włóż pokrojone w kostkę jabłka z majerankiem i zawiń sznurkiem tak, aby nie wyleciały, gęś natrzyj masłem i posyp solą. Wstaw do piekarnika na 2,5 – 3h do temp. 175 st. C. Co jakiś czas podlewaj tłuszczem, jaki się wytopił podczas pieczenia.

Kluski śląskie

Składniki:

  • Ziemniaki x 1 kg
  • Mąka ziemniaczana x 300g

Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i pozostaw na sicie, aby lekko wyschły. Następnie zgnieć i dodając mąkę ziemniaczaną wyrób zwartą i gęstą masę. Kluski porcjuj według gramatury 20g na kluskę lub jedną dużą łyżkę, kluski ugotuj w posolonej wodzi, a następnie odcedź.

Czerwona kapusta

Składniki:

  • Czerwona kapusta x 1 szt.
  • Liść laurowy x 5 szt.
  • Ziele angielskie x 5 szt.
  • Cynamon kora x 2 szt.
  • Anyż x 5 szt.
  • Cukier brązowy x 100g
  • Ocet winny czerwony x 150 ml
  • Rodzynki suszone x 50g
  • Żurawina suszona x 50g
  • Daktyle suszone x 50g

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę poszatkuj na cienkie plastry, przełóż do garnka, dodając liść laurowy, ziele angielskie, cynamon i anyż. Zalej zimną wodą i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka, odcedź ją na metalowym sitku i znów przełóż do garnka, dodając cukier i czerwony ocet winny. Duś kapustę w garnku jeszcze około 20 minut, dodając pod koniec suszone owoce.

Pieczona gęś z jabłkami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Pieczona gęś z jabłkami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Pieczona gęś z jabłkami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Źródło: Anita Walczewska/East News

Rozgrzewający bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą

Składniki:

  • Wywar z gęsi:
  • Korpus gęsi, skrzydełka i szyja z jednej gęsi
  • Włoszczyzna x 1 pęczek
  • Liść laurowy x 5 szt.
  • Ziele angielskie x 5 szt.

Sposób wykonania:

Korpusy, skrzydełka i szuję zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 1 h na wolnym ogniu, zbierając co jakiś czas nadmiar tłuszczu.

Bulion

Składniki:

  • Wywar z gęsi x 1,5 l
  • Czerwone chili x 2 szt.
  • Tarty świeży imbir x 2 łyżki
  • Czosnek x 2 ząbki
  • Anyż x 2 szt.
  • Cebula dymka x 4 szt.
  • Olej sezamowy x 15 ml
  • Sos sojowy jasny x 50 ml

Do wykończenia dania :

  • Boczniaki x 70g
  • Ugotowane jajko na miękko x 4 szt.
  • Kiełki fasoli x 50g
  • Świeża kolendra x 20g
  • Cebula dymka x 1 szt.
  • Czerwone chili – 1 łyżka
  • Sezam jasny x 2 łyżki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki bulionu umieść w dużym garnku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Bulion przelej do miski i dodaj na wierzch ugotowane jajko, kiełki fasoli, kolendrę, dymkę, smażone boczniaki, chili i prażony sezam.

Rozgrzewający bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą
Rozgrzewający bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą
Rozgrzewający bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości