Materiał promocyjny

W listopadzie gęsina gości na polskich stołach. Jak przygotować dania z gęsi? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Na świętego Marcina najlepsza gęsina
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dawniej gęsina królowała na stołach od listopada do Bożego Narodzenia. Tę starą polską tradycję promuje Województwo Kujawsko-Pomorskie w ramach akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina". Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotowuje dania z gęsi. Poznaj jego przepisy i dowiedz się, jak przyrządzić pyszne i zaskakujące dania z tego drobiu.

W dniach 10-11 listopada odbędzie się kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia, czyli największy jarmark gęsi w Polsce. Jest to tradycyjne wydarzenie towarzyszące obchodom Narodowego Święta Niepodległości. Na odwiedzających czeka masa atrakcji, m.in. możliwość skosztowania dań z gęsiny. 

Okrasa gęsia z czosnkiem niedźwiedzim i marynowanymi grzybami - przepis

Składniki:

  • 4 piersi z gęsi,
    • po dużej łyżce soli, pieprzu i majeranku,
      • 10 ząbków czosnku,
        • 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
          • 200 g marynowanych grzybów,
            • świeża, pszenna bagietka.

              Sposób przygotowania:

              Skórę z gęsi potnij w kostkę i podsmaż na patelni.

              Mięso z pierś zmiel na grubych oczkach, dodaj suche przyprawy, tarty czosnek i suszony czosnek niedźwiedzi, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, po tym czasie sprawdź smak, czy nie trzeba dodaj więcej soli i dodaj podsmażoną skórę.

              Okrasę z gęsi podawaj z marynowanymi grzybami i świeżą bagietką.

              Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
              Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
              Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną
              Źródło: Michał Woźniak/East News

              Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną - przepis

              Składniki:

              • 4 gęsie uda,
                • 2 duże łyżku soli, pieprzu, tartego czosnku i majeranku,
                  • olej do smażenia,
                    • 300 g rydzy,
                      • 5 szalotek,
                        • 100 g prażonych orzechów laskowych,
                          • mały pęczek tymianku,
                            • litru bulionu z gęsi,
                              • 3 prażone jabłka,
                                • 100 g żurawiny.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Gęsie uda dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, tartym czosnkiem i majerankiem. Odstaw na około 30 minut. Na patelni podsmaż rydze, połówki cebuli szalotki, orzechy laskowe i kilka łodyg tymianku. Po około 15 minutach rydze podlej bulionem z gęsi i dodaj żurawinę. Bulion odparuj o połowę objętości i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj gęsie udka i piecz około 1,5h -2h w temp. 175 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy uda są miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i ustaw piekarnik na funkcję pieczenia z grillem, tak aby skórka była lekko chrupiąca.

                                  Wyjmij gęsie uda, ułóż na półmisku razem z grzybami i dodaj podsmażone wcześniej kawałki jabłek.

                                  Grzyby
                                  Grzyby
                                  Grzyby
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                  Rolowana pierś gęsia z leśnymi grzybami, wątróbką i jałowcem - przepis

                                  Składniki:

                                  • 200 g wątróbki z gęsi,
                                    • jajko,
                                      • 3 łyżki nasion jałowca,
                                        • sól i pieprz do smaku,
                                          • 4 piersi z gęsi (jedna do zmielenia),
                                            • 1 kg miksu świeżych grzybów,
                                              • 250 ml białego wina,
                                                • 100 g masła,
                                                  • pęczek natki pietruszki,
                                                    • świeże zioła do dekoracji.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Wątróbkę gęsią zmiel na grubych oczkach razem z jedną piersią, dodaj jajko i dopraw do smaku prażonym jałowcem, solą i pieprzem. Masa powinna być zwarta i gęsta (opcjonalnie można dodać łyżkę mąki). Pierś z gęsi przetnij rozetnij wzdłuż tak, aby można było nałożyć farsz do środka, ewentualnie nacięcie można również tłuczkiem rozciągnąć. Nałóż farsz na pierś i zawiń w roladkę, następnie pierś owiń w pergamin i folię aluminiową. Pierś wstaw do piekarnika na około 1h do temp. 175 st. C. Po upieczeniu pierś wyjmij i ostudź.

                                                      Na patelni podsmaż dostępne świeże grzyby, pod koniec smażenia dodaj białe wino i gdy odparuje, dodaj zimne masło tak, aby powstała maślana emulsja, grzyby dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.

                                                      Na talerzu ułóż smażone grzyby, wyjętą pierś potnij na cienkie plastry i ułóż na wierzchu. Potrawę udekoruj świeżymi ziołami.

                                                      Kapuśniak na gęsi z warzywami i podgrzybkiem
                                                      Kapuśniak na gęsi z warzywami i podgrzybkiem
                                                      Kapuśniak na gęsi z warzywami i podgrzybkiem
                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                      Kapuśniak na gęsi z warzywami i podgrzybkiem - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • korpus z gęsi,
                                                        • 2 skrzydła z gęsi,
                                                          • po dużej łyżce: liści laurowych, ziela angielskiego, kminku,
                                                            • 2 pęczki włoszczyzny,
                                                              • 100 g gęsiego tłuszuczu lub skóry,
                                                                • 200 g podgrzybków,
                                                                  • 300 g kiszonej apusty,
                                                                    • łyżka kminku i majeranku,
                                                                      • pęczek natki pietruszki,
                                                                        • czosnek, sól i pieprz do smaku.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Korpus z gęsi i skrzydła zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, jeden pęczek włoszczyzny i gotuj od zimnej wody około 1h. Następnie powstały wywar scedź i użyj do zupy.

                                                                          Warzywa potnij w kostkę, podsmaż na gęsim tłuszczu, gdy będą chrupkie, dodaj pokrojone podgrzybki. Całość duś ze sobą na małym ogniu około 15 minut. Warzywa i grzyby zalej wywarem, zagotuj i dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, kminek i majeranek. Całość gotuj jeszcze chwilę, na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku tartym czosnkiem, solą i pieprzem.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana