W dniach 10-11 listopada odbędzie się kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia, czyli największy jarmark gęsi w Polsce. Jest to tradycyjne wydarzenie towarzyszące obchodom Narodowego Święta Niepodległości. Na odwiedzających czeka masa atrakcji, m.in. możliwość skosztowania dań z gęsiny.
Okrasa gęsia z czosnkiem niedźwiedzim i marynowanymi grzybami - przepis
Składniki:
- 4 piersi z gęsi,
- po dużej łyżce soli, pieprzu i majeranku,
- 10 ząbków czosnku,
- 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 200 g marynowanych grzybów,
- świeża, pszenna bagietka.
Sposób przygotowania:
Skórę z gęsi potnij w kostkę i podsmaż na patelni.
Mięso z pierś zmiel na grubych oczkach, dodaj suche przyprawy, tarty czosnek i suszony czosnek niedźwiedzi, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, po tym czasie sprawdź smak, czy nie trzeba dodaj więcej soli i dodaj podsmażoną skórę.
Okrasę z gęsi podawaj z marynowanymi grzybami i świeżą bagietką.
Uda gęsie duszone z rydzami, orzechami laskowymi i żurawiną - przepis
Składniki:
- 4 gęsie uda,
- 2 duże łyżku soli, pieprzu, tartego czosnku i majeranku,
- olej do smażenia,
- 300 g rydzy,
- 5 szalotek,
- 100 g prażonych orzechów laskowych,
- mały pęczek tymianku,
- litru bulionu z gęsi,
- 3 prażone jabłka,
- 100 g żurawiny.
Sposób przygotowania:
Gęsie uda dokładnie nasmaruj solą, pieprzem, tartym czosnkiem i majerankiem. Odstaw na około 30 minut. Na patelni podsmaż rydze, połówki cebuli szalotki, orzechy laskowe i kilka łodyg tymianku. Po około 15 minutach rydze podlej bulionem z gęsi i dodaj żurawinę. Bulion odparuj o połowę objętości i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj gęsie udka i piecz około 1,5h -2h w temp. 175 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy uda są miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i ustaw piekarnik na funkcję pieczenia z grillem, tak aby skórka była lekko chrupiąca.
Wyjmij gęsie uda, ułóż na półmisku razem z grzybami i dodaj podsmażone wcześniej kawałki jabłek.
Rolowana pierś gęsia z leśnymi grzybami, wątróbką i jałowcem - przepis
Składniki:
- 200 g wątróbki z gęsi,
- jajko,
- 3 łyżki nasion jałowca,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 piersi z gęsi (jedna do zmielenia),
- 1 kg miksu świeżych grzybów,
- 250 ml białego wina,
- 100 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę gęsią zmiel na grubych oczkach razem z jedną piersią, dodaj jajko i dopraw do smaku prażonym jałowcem, solą i pieprzem. Masa powinna być zwarta i gęsta (opcjonalnie można dodać łyżkę mąki). Pierś z gęsi przetnij rozetnij wzdłuż tak, aby można było nałożyć farsz do środka, ewentualnie nacięcie można również tłuczkiem rozciągnąć. Nałóż farsz na pierś i zawiń w roladkę, następnie pierś owiń w pergamin i folię aluminiową. Pierś wstaw do piekarnika na około 1h do temp. 175 st. C. Po upieczeniu pierś wyjmij i ostudź.
Na patelni podsmaż dostępne świeże grzyby, pod koniec smażenia dodaj białe wino i gdy odparuje, dodaj zimne masło tak, aby powstała maślana emulsja, grzyby dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.
Na talerzu ułóż smażone grzyby, wyjętą pierś potnij na cienkie plastry i ułóż na wierzchu. Potrawę udekoruj świeżymi ziołami.
Kapuśniak na gęsi z warzywami i podgrzybkiem - przepis
Składniki:
- korpus z gęsi,
- 2 skrzydła z gęsi,
- po dużej łyżce: liści laurowych, ziela angielskiego, kminku,
- 2 pęczki włoszczyzny,
- 100 g gęsiego tłuszuczu lub skóry,
- 200 g podgrzybków,
- 300 g kiszonej apusty,
- łyżka kminku i majeranku,
- pęczek natki pietruszki,
- czosnek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Korpus z gęsi i skrzydła zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, jeden pęczek włoszczyzny i gotuj od zimnej wody około 1h. Następnie powstały wywar scedź i użyj do zupy.
Warzywa potnij w kostkę, podsmaż na gęsim tłuszczu, gdy będą chrupkie, dodaj pokrojone podgrzybki. Całość duś ze sobą na małym ogniu około 15 minut. Warzywa i grzyby zalej wywarem, zagotuj i dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, kminek i majeranek. Całość gotuj jeszcze chwilę, na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku tartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Dania inspirowane polską gęsią – prosto z programu "MasterChef"
- Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy
- Gęś faszerowana i bulion z gęsi wg przepisów szefa kuchni!
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News