Rydze duszone w sosie śmietanowym z dynią i prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
- dynia piżmowa,
- miód do smaku,
- sól,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 kg rydzy,
- olej do smażenia,
- 200 ml białego wina,
- 250 ml śmietanki 12%,
- sos sojowy do smaku,
- pęczek natki pietruszki,
- 200 g orzechów laskowych,
- świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Dynię piżmową obierz i jej górną część potnij w kostkę. Blanszuj dynię w gotującej się wodze przez kilka minut, a następnie odcedź. Ugotowaną kostkę dyni przełóż do miski i dopraw do smaku miodem, solą i sokiem z cytryny.
Rydze umyj, większe kawałki grzybów przetnij na połówki, a małe zostaw w całości. Rydze podsmaż na oleju tak, aby miały złoty kolor, podlej winem i poczekaj aż odparują. Dodaj śmietankę 12% i poczekaj aż całość odparuje, a sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dopraw rydze sosem sojowym, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i orzechami laskowymi.
Na talerzu ułóż porcję rydzów w sosie śmietanowym z orzechami, dodaj do niech dynię i udekoruj świeżymi ziołami.
Krem z cukinii ze szpinakiem i jajkiem na śmietance
Składniki:
- 5 jaj,
- 5 zielonych cukinii,
- łyżka soli,
- łyżka pieprzu,
- łyżka ziół peowansalskich,
- 5 szalotek,
- 4 ząbki czosnku,
- mały pęczek tymianku,
- olej do smażenia,
- 2 l rosołu lub bulionu,
- 500 ml śmietanki 12% OSM Łowicz,
- 500 g liści młodego szpinaku,
- sól i pieprz do smaku,
- zielona pasta curry.
Sposób przygotowania:
Jajko ugotuj na miękko przez 7 minut, obierz i przetnij na połówki. Cukinię zieloną potnij w kostkę i przełóż do miski. Dopraw ją sola, pieprzem i ziołami prowansalskimi, cukinia puści wodę po 15 minutach.
W garnku podsmaż szalotkę, czosnek i tymianek. Odcedź cukinię z nadmiaru wody i dodaj ją do garnka, smaż wszystko przez około 15 minut, a następnie dodaj rosół i gotuj aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj śmietankę 12% i poczekaj aż trochę odparuje. Miksuj zupę w robocie kuchennym, dodając do miksowania listki młodego szpinaku. Gotowy krem dopraw do smaku solą, pieprzem i zieloną pasta curry.
Podając krem, dodaj na wierzch kilka listków szpinaku, łyżkę śmietanki i ugotowane jajko.
Tarta gruszkowa z cynamonem i kremem waniliowym
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g mąki migdałowej,
- 75 g brązowego cukru,
- 200 g masła OSM Łowicz,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Składniki na krem waniliowy:
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii
- 150 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
- 50 g masła OSM Łowicz,
- 50 g werbeny cytrynowej.
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.
W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę). Następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Składniki na gruszkową masę:
- 8 gruszek,
- 3 białka jaj,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Gruszki obierz ze skóry, potnij na cienkie mniejsze kawałki i ułóż na górze kremu waniliowego. Posmaruj z góry delikatnie rozmieszanym białkiem z cukrem pudrem i odstaw do lodówki.
Gotową tartę pokrój na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Tarta grzechu warta z przepisów Bartka Boratyna
- Tarta z kurczakiem – nasze najlepsze przepisy – sprawdź!
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
Źródło: Sebastian Olma