Materiał promocyjny

Duszone rydze, krem z cukinii i gruszkowa tarta - poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Dynia, grzyby, gruszka – smaki jesieni na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował prawdziwie jesienne dania z sezonowych składników. Poznaj jego przepisy na rydze duszone w sosie śmietanowym z dynią i prażonymi orzechami laskowymi, krem z cukinii ze szpinakiem i jajkiem na śmietance, a także na tartę gruszkową z cynamonem i kremem waniliowym.

Rydze duszone w sosie śmietanowym z dynią i prażonymi orzechami laskowymi

Składniki:

  • dynia piżmowa,
    • miód do smaku,
      • sól,
        • sok z cytryny do smaku,
          • 1 kg rydzy,
            • olej do smażenia,
              • 200 ml białego wina,
                • 250 ml śmietanki 12%,
                  • sos sojowy do smaku,
                    • pęczek natki pietruszki,
                      • 200 g orzechów laskowych,
                        • świeże zioła do dekoracji.

                          Sposób przygotowania:

                          Dynię piżmową obierz i jej górną część potnij w kostkę. Blanszuj dynię w gotującej się wodze przez kilka minut, a następnie odcedź. Ugotowaną kostkę dyni przełóż do miski i dopraw do smaku miodem, solą i sokiem z cytryny.

                          Rydze umyj, większe kawałki grzybów przetnij na połówki, a małe zostaw w całości. Rydze podsmaż na oleju tak, aby miały złoty kolor, podlej winem i poczekaj aż odparują. Dodaj śmietankę 12% i poczekaj aż całość odparuje, a sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dopraw rydze sosem sojowym, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i orzechami laskowymi.

                          Na talerzu ułóż porcję rydzów w sosie śmietanowym z orzechami, dodaj do niech dynię i udekoruj świeżymi ziołami.

                          Krem z cukinii ze szpinakiem i jajkiem na śmietance

                          Składniki:

                          • 5 jaj,
                            • 5 zielonych cukinii,
                              • łyżka soli,
                                • łyżka pieprzu,
                                  • łyżka ziół peowansalskich,
                                    • 5 szalotek,
                                      • 4 ząbki czosnku,
                                        • mały pęczek tymianku,
                                          • olej do smażenia,
                                            • 2 l rosołu lub bulionu,
                                              • 500 ml śmietanki 12% OSM Łowicz,
                                                • 500 g liści młodego szpinaku,
                                                  • sól i pieprz do smaku,
                                                    • zielona pasta curry.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Jajko ugotuj na miękko przez 7 minut, obierz i przetnij na połówki. Cukinię zieloną potnij w kostkę i przełóż do miski. Dopraw ją sola, pieprzem i ziołami prowansalskimi, cukinia puści wodę po 15 minutach.

                                                      W garnku podsmaż szalotkę, czosnek i tymianek. Odcedź cukinię z nadmiaru wody i dodaj ją do garnka, smaż wszystko przez około 15 minut, a następnie dodaj rosół i gotuj aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj śmietankę 12% i poczekaj aż trochę odparuje. Miksuj zupę w robocie kuchennym, dodając do miksowania listki młodego szpinaku. Gotowy krem dopraw do smaku solą, pieprzem i zieloną pasta curry.

                                                      Podając krem, dodaj na wierzch kilka listków szpinaku, łyżkę śmietanki i ugotowane jajko.

                                                      Tarta gruszkowa z cynamonem i kremem waniliowym

                                                      Składniki na kruche ciasto:

                                                      • 200 g mąki pszennej,
                                                        • 200 g mąki migdałowej,
                                                          • 75 g brązowego cukru,
                                                            • 200 g masła OSM Łowicz,
                                                              • 2 żółtka.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

                                                                Składniki na krem waniliowy:

                                                                • 6 żółtek,
                                                                  • 2 laski wanilii
                                                                    • 150 g cukru,
                                                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                        • 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
                                                                          • 50 g masła OSM Łowicz,
                                                                            • 50 g werbeny cytrynowej.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              W rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw.

                                                                              W misce ubij żółtka, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę). Następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła, gdy zacznie gęstnieć i mieć konsystencje budyniu zdejmij ją z ognia, dodaj posiekaną werbenę i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

                                                                              Składniki na gruszkową masę:

                                                                              • 8 gruszek,
                                                                                • 3 białka jaj,
                                                                                  • 3 łyżki cukru pudru.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Gruszki obierz ze skóry, potnij na cienkie mniejsze kawałki i ułóż na górze kremu waniliowego. Posmaruj z góry delikatnie rozmieszanym białkiem z cukrem pudrem i odstaw do lodówki.

                                                                                    Gotową tartę pokrój na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana