Materiał promocyjny

Co przygotować na rodzinny weekendowy brunch? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

DD_20231021_Kuchnia_REP
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na rodzinny, weekendowy brunch. Poznaj jego przepisy na omlety z grzybami i marynowaną dynią, domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i jabłkami, tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką, quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem.

Omlety z grzybami i marynowaną dynią - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
    • sól i pieprz do smaku,
      • 90 g roślinny odpowiednik masła Eleplant,
        • 200 g mieszanki grzybów,
          • szalotka,
            • duży ząbek czosnku,
              • 100 g marynowanej dyni w kawałkach,
                • 50 g orzechów pekan,
                  • szczypiorek.

                    Sposób przygotowania:

                    Jajka wybij do miski, dokładnie wymieszaj rózgą i dopraw solą oraz pieprzem.

                    Na patelni rozpuść tłuszcz roślinny, następnie dodaj pokrojoną mieszankę grzybów, posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Gdy grzyby nabiorą złotego koloru, a szalotka zmięknie, dodaj na patelnię wcześniej rozbite jajka i zacznij szybko mieszać.

                    Gdy omlet będzie się "ścinał" dodaj na jedną połówkę marynowane kawałki dyni, orzechy pekan i posiekany szczypiorek, na ranty omleta dodaj kawałki tłuszczu roślinnego, tak aby rany ładnie się zarumieniły.

                    Omleta podczas przekładania przełóż na talerz, tak aby złożył się na połówkę.

                    Omlet
                    Omlet
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i jabłkami - przepis

                    Składniki:

                    • 300 g mąki pszennej,
                      • łyżka cukru,
                        • 40 g drożdży,
                          • łyżka soli,
                            • 500 ml mleka,
                              • 2 jajka,
                                • 50 g suszonych moreli, śliwek i żurawiny,
                                  • 50 g świeżego imbiru,
                                    • 3 jabłka,
                                      • 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
                                        • łyżka brązowego cukru,
                                          • sok z limonki do smaku,
                                            • cukier puder,
                                              • mięta do dekoracji.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, posiekane suszone owoce, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz rośliny, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.

                                                Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cukru brązowego. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z limonki.

                                                Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.

                                                Racuchy
                                                Racuchy
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis

                                                Składniki:

                                                • 2 jajka,
                                                  • mała łyżeczka przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu,
                                                    • 100 ml słodkiej śmietany,
                                                      • mała łyżka zwykłego cukru,
                                                        • bułka maślana,
                                                          • gruszka,
                                                            • 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
                                                              • 100 g ricotty naturalnej,
                                                                • cytryna,
                                                                  • 50 ml syropu klonowego.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę bułki maślanej zamocz na kilka sekund w mieszance jajecznej, tosty smaż na tłuszczu roślinnym z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy.

                                                                    Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na tłuszczu roślinnym na złoty kolor, dodając pod koniec sok z cytryny.

                                                                    Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny) i ułóż kawałki gruszki. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.

                                                                    Tosty
                                                                    Tosty
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 250 g mąki pszennej,
                                                                      • 150 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
                                                                        • 2 żółtka,
                                                                          • 100 ml mleka,
                                                                            • łyżka soli,
                                                                              • 250 g boczku wędzonego i parzonego,
                                                                                • 3 ząbki czosnku,
                                                                                  • 2 cebule,
                                                                                    • 2 pory,
                                                                                      • mała łyżka soli,
                                                                                        • mały pęczek natki pietruszki,
                                                                                          • mix świeżych ziół.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę tłuszcz roślinny, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

                                                                                            Wędzony i parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z tłuszczem roślinnym, czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj do zimnej masy jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

                                                                                            Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami.

                                                                                            Quiche
                                                                                            Quiche
                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana