Materiał promocyjny

Co przygotować na rodzinny weekendowy brunch? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Co zrobić na brunch? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy
DD_20231021_Kuchnia_REP
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na rodzinny, weekendowy brunch. Poznaj jego przepisy na omlety z grzybami i marynowaną dynią, domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i jabłkami, tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką, quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem.

Omlety z grzybami i marynowaną dynią - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 90 g roślinny odpowiednik masła Eleplant,
  • 200 g mieszanki grzybów,
  • szalotka,
  • duży ząbek czosnku,
  • 100 g marynowanej dyni w kawałkach,
  • 50 g orzechów pekan,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Jajka wybij do miski, dokładnie wymieszaj rózgą i dopraw solą oraz pieprzem.

Na patelni rozpuść tłuszcz roślinny, następnie dodaj pokrojoną mieszankę grzybów, posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Gdy grzyby nabiorą złotego koloru, a szalotka zmięknie, dodaj na patelnię wcześniej rozbite jajka i zacznij szybko mieszać.

Gdy omlet będzie się "ścinał" dodaj na jedną połówkę marynowane kawałki dyni, orzechy pekan i posiekany szczypiorek, na ranty omleta dodaj kawałki tłuszczu roślinnego, tak aby rany ładnie się zarumieniły.

Omleta podczas przekładania przełóż na talerz, tak aby złożył się na połówkę.

Omlet
Omlet
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i jabłkami - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 40 g drożdży,
  • łyżka soli,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g suszonych moreli, śliwek i żurawiny,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 3 jabłka,
  • 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
  • łyżka brązowego cukru,
  • sok z limonki do smaku,
  • cukier puder,
  • mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, posiekane suszone owoce, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz rośliny, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.

Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cukru brązowego. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z limonki.

Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.

Racuchy
Racuchy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • mała łyżeczka przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • mała łyżka zwykłego cukru,
  • bułka maślana,
  • gruszka,
  • 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
  • 100 g ricotty naturalnej,
  • cytryna,
  • 50 ml syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę bułki maślanej zamocz na kilka sekund w mieszance jajecznej, tosty smaż na tłuszczu roślinnym z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy.

Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na tłuszczu roślinnym na złoty kolor, dodając pod koniec sok z cytryny.

Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny) i ułóż kawałki gruszki. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.

Tosty
Tosty
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml mleka,
  • łyżka soli,
  • 250 g boczku wędzonego i parzonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 pory,
  • mała łyżka soli,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • mix świeżych ziół.

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę tłuszcz roślinny, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

Wędzony i parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z tłuszczem roślinnym, czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj do zimnej masy jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami.

Quiche
Quiche
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości