Omlety z grzybami i marynowaną dynią - przepis
Składniki:
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- 90 g roślinny odpowiednik masła Eleplant,
- 200 g mieszanki grzybów,
- szalotka,
- duży ząbek czosnku,
- 100 g marynowanej dyni w kawałkach,
- 50 g orzechów pekan,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Jajka wybij do miski, dokładnie wymieszaj rózgą i dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozpuść tłuszcz roślinny, następnie dodaj pokrojoną mieszankę grzybów, posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Gdy grzyby nabiorą złotego koloru, a szalotka zmięknie, dodaj na patelnię wcześniej rozbite jajka i zacznij szybko mieszać.
Gdy omlet będzie się "ścinał" dodaj na jedną połówkę marynowane kawałki dyni, orzechy pekan i posiekany szczypiorek, na ranty omleta dodaj kawałki tłuszczu roślinnego, tak aby rany ładnie się zarumieniły.
Omleta podczas przekładania przełóż na talerz, tak aby złożył się na połówkę.
Domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i jabłkami - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- 40 g drożdży,
- łyżka soli,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 50 g suszonych moreli, śliwek i żurawiny,
- 50 g świeżego imbiru,
- 3 jabłka,
- 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
- łyżka brązowego cukru,
- sok z limonki do smaku,
- cukier puder,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, posiekane suszone owoce, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz rośliny, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cukru brązowego. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z limonki.
Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.
Tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- mała łyżeczka przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- mała łyżka zwykłego cukru,
- bułka maślana,
- gruszka,
- 50 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
- 100 g ricotty naturalnej,
- cytryna,
- 50 ml syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę bułki maślanej zamocz na kilka sekund w mieszance jajecznej, tosty smaż na tłuszczu roślinnym z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy.
Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na tłuszczu roślinnym na złoty kolor, dodając pod koniec sok z cytryny.
Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny) i ułóż kawałki gruszki. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.
Quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g roślinnego odpowiednika masła Eleplant,
- 2 żółtka,
- 100 ml mleka,
- łyżka soli,
- 250 g boczku wędzonego i parzonego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 pory,
- mała łyżka soli,
- mały pęczek natki pietruszki,
- mix świeżych ziół.
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę tłuszcz roślinny, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.
Wędzony i parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z tłuszczem roślinnym, czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj do zimnej masy jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Czym jest quiche? Przepis na quiche ze szpinakiem i kurczakiem
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
- Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN