Najlepszy przepis na rogale świętomarcińskie. Tak przygotowuje je mistrz świata w cukiernictwie

Rogale Świętomarcińskie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rogale świętomarcińskie w roli głównej
Rogale świętomarcińskie w roli głównej
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Paweł Mieszała to mistrz świata w cukiernictwie. Widzom Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na najlepsze rogale świętomarcińskie. Nasza reporterka odwiedziła go w Luboniu, aby pokazać, jak przygotowuje te małe dzieła sztuki. Zobaczcie sami!

Tradycyjne rogale świętomarcińskie

11 listopada obchodzony jest w Polsce Dzień Świętego Marcina. To data wyczekiwana przez miłośników słodkości, którzy zajadają się wtedy pochodzącymi z Wielkopolski rogalami świętomarcińskimi. Od 2008 roku metoda ich wypieku jest chroniona certyfikatem.

Zwyczajowo do ciasta dodaje się margarynę, jednak mistrz cukiernictwa poleca użyć masła. - Tradycyjnie była to margaryna. Tak zostało to określone w certyfikatach. Natomiast są cukiernicy, którzy przechodzą w tę wersję premium, czyli z dodatkiem masła. Trzeba pamiętać, że są wokół nas osoby, które są wegetarianami, weganami i niekoniecznie preferują masło, więc dla nich pewnie będzie margaryna odpowiedniejsza. Musimy mieć dwie drogi - tłumaczył Paweł Mieszała.

Mistrzowski przepis na rogale świętomarcińskie od Pawła Mieszały

Ciasto drożdżowe

  • mleko 200 ml
  • masło 75 g.
  • jaja 75 g.
  • cukier  75 g.
  • drożdże 40 g.
  • mąka typ 550 530 g.      
  • sól 2 g. 
  • masło do przekładania  250g 

Jaja, cukier, mleko i drożdże podgrzewamy do temp. 45 st. Celsjusza. Następnie dodajemy połowę mąki i dokładnie łączymy. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz, sól i pozostałą część mąki. Ciasto chłodzimy ok. 20 min i zaciągamy z tłuszczem  metodą 3x3.

Na 1000 g gotowego ciasta dodajemy 250g tłuszczu  do zaciągania.

Składniki na masę makową:

  • 40 dag białego maku
  • 30 dag cukru 
  • 10 dag pokruszonych herbatników
  • 5 dag rodzynek 
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 5 dag orzechów arachidowych 
  • 5 dag figi kandyzowane
  • 6 dag masła 
  • 2 białka

Przepis na nadzienie. Orzechy i figi posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, herbatnikami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne kęsy. Wykrawać równoramienne trójkąty o podstawie ok. 8 cm i wysokości 20 cm Na środek nakładamy porcje nadzienia. Zwinąć rogi i zagiąć. Rogale ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na złoto w temp. 200 st. C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, posypać orzechami.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości