Przyprawy, które zmieniły historię. Dlaczego pieprz był tak cenny w starożytności?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Przyprawy, które zmieniły historię
Przyprawy, które zmieniły historię
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Przyprawy odgrywały ważną rolę w przeszłości. Niektóre z nich wręcz zmieniły bieg historii. Dlaczego pieprz był tak cenny w starożytności? Czemu to właśnie imbir stał się pierwszą uprawianą przyprawą na świecie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział pisarz i dziennikarz, Thomas Reinertsen Berg.

Czego nie wiemy o przyprawach?

Przyprawy odgrywają bardzo istotną rolę w kuchni. Dzięki nim potrawy mają wyrazisty smak. Jak się okazuje, przyprawy były równie ważne, a może nawet ważniejsze w przeszłości. Które z nich zmieniły bieg historii i dlaczego?

- Dla mnie jest sześć istotnych (pieprz, kardamon, cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa) i wszystkie pochodzą z Azji. Jeśli popatrzymy na epoki odkryć, czyli wyprawy Kolumba czy Vasco da Gamy, wszyscy chcieli dostrzec na wschód, żeby odnaleźć przyprawy. One są fundamentem tego, jak Europa później zdominowała świat - tłumaczył pisarz i dziennikarz, autor książki "Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię", Thomas Reinertsen Berg.

Przyprawy zmieniły nasz świat

W starożytności pieprz był jednym z symboli statusu. - To tak jak dziś szampan, pokazywało to, że masz pieniądze i koneksje, które sprawiały, że tak egzotyczne przyprawy trafiały na twój stół - powiedział Thomas.

Dlaczego imbir był pierwszą uprawianą przyprawą? - Jest łatwy w uprawie. Wystarczy podzielić korzeń na dwie części i mamy dwa imbiry. Jest uprawiany od tak dawna, że nie znamy żadnego "dziko rosnącego" imbiru, dlatego nie jesteśmy do końca pewni, skąd pochodzi, ale najprawdopodobniej z tropikalnych części południowych Chin - dodał ekspert od przypraw.

Prowadzący Dzień Dobry TVN Paulina Krupińska-Karpiel i Damian Michałowski postanowili sprawdzić wiedzę naszego rozmówcy i przygotowali dla niego krótki test. Gość musiał rozpoznać przyprawy wyłącznie za pomocą węchu. W miseczkach przygotowano kurkumę, anyż i sumak. Jaki były wynik?

Zobacz całą rozmowę z pisarzem w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana