Czego nie wiemy o przyprawach?
Przyprawy odgrywają bardzo istotną rolę w kuchni. Dzięki nim potrawy mają wyrazisty smak. Jak się okazuje, przyprawy były równie ważne, a może nawet ważniejsze w przeszłości. Które z nich zmieniły bieg historii i dlaczego?
- Dla mnie jest sześć istotnych (pieprz, kardamon, cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa) i wszystkie pochodzą z Azji. Jeśli popatrzymy na epoki odkryć, czyli wyprawy Kolumba czy Vasco da Gamy, wszyscy chcieli dostrzec na wschód, żeby odnaleźć przyprawy. One są fundamentem tego, jak Europa później zdominowała świat - tłumaczył pisarz i dziennikarz, autor książki "Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię", Thomas Reinertsen Berg.
Przyprawy zmieniły nasz świat
W starożytności pieprz był jednym z symboli statusu. - To tak jak dziś szampan, pokazywało to, że masz pieniądze i koneksje, które sprawiały, że tak egzotyczne przyprawy trafiały na twój stół - powiedział Thomas.
Dlaczego imbir był pierwszą uprawianą przyprawą? - Jest łatwy w uprawie. Wystarczy podzielić korzeń na dwie części i mamy dwa imbiry. Jest uprawiany od tak dawna, że nie znamy żadnego "dziko rosnącego" imbiru, dlatego nie jesteśmy do końca pewni, skąd pochodzi, ale najprawdopodobniej z tropikalnych części południowych Chin - dodał ekspert od przypraw.
Prowadzący Dzień Dobry TVN Paulina Krupińska-Karpiel i Damian Michałowski postanowili sprawdzić wiedzę naszego rozmówcy i przygotowali dla niego krótki test. Gość musiał rozpoznać przyprawy wyłącznie za pomocą węchu. W miseczkach przygotowano kurkumę, anyż i sumak. Jaki były wynik?
Zobacz całą rozmowę z pisarzem w naszym materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Właściwości i zastosowanie soli kamiennej. Co warto o niej wiedzieć?
- Co zyskasz, pijąc herbatę masala czaj? Przepis na masala czaj
- Czym jest glutaminian sodu i czy jest szkodliwy?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News