Dania, które przytulą od środka - czyli przepisy Moniki Mrozowskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania, które przytulą od środka
Dania, które przytulą od środka
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała dania, które "przytulą nas od środka". Poznaj przepisy kucharki i autorki książki "Przepis na dobre życie". Te dania sprawią, że poczujesz się lepiej. 
Owsianka z mango i migdałami w karmelu
Owsianka z mango i migdałami w karmelu
Owsianka z mango i migdałami w karmelu
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Owsianka z mango i migdałami w karmelu - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
    • szklanka wody,
      • szklanka mleka owsianego,
        • szczypta soli,
          • banan,
            • dodatki:
              • duże mango,
                • 4 łyżki migdałów,
                  • 4 łyżki masła,
                    • 2 łyżki cukru trzcinowego,
                      • szczypta soli.

                        Sposób przygotowania:

                        Płatki owsiane zalewamy wodą oraz mlekiem owsianym, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok 7-10 minut na małym ogniu. Banana dokładnie ugniatamy widelcem. Do ugotowanej owsianki dodajemy banana i mieszamy. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dorzucamy migdały. Chwilę prażymy na małym ogniu i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zrobi się z niego karmel. Do miseczek nakładamy porcję owsianki, trochę mango oraz migdały w karmelu.

                        Kotlety jajeczne
                        Kotlety jajeczne
                        Kotlety jajeczne
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Kotlety jajeczne - przepis

                        Składniki na około 6 kotletów:

                        • 3 ugotowane na twardo jajka,
                          • surowe jajko,
                            • 2 łyżki startego parmezanu,
                              • 4 łyżki płatków drożdżowych,
                                • biała cebula,
                                  • oliwa z oliwek,
                                    • sól do smaku.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złocisty kolor na 2 łyżkach oliwy z oliwek z odrobiną soli. Ugotowane jajka dokładnie rozgniatamy widelcem (można je też zetrzeć na grubej tarce).

                                      Rozgniecione jajka mieszamy z surowym jajkiem, usmażoną cebulą, startym parmezanem, płatkami drożdżowymi i solimy do smaku. Ręce smarujemy oliwą i z masy formujemy małe kotlety, które układamy na blaszce do pieczenia.

                                      Pieczemy w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem, aż kotlety mocno się przyrumienią (ok. 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

                                      Wegańskie zapiekane ziemniaczki - przepis

                                      Składniki:

                                      • 600 g malutkich ziemniaków,
                                        • sól do smaku,
                                          • 4 łyżki oliwy.

                                            Dodatkowo:

                                            • płaska łyżka mąki,
                                              • 250 ml mleka owsianego,
                                                • płaska łyżeczka soli himalajskiej,
                                                  • łyżka przyprawy suszone pomidory,
                                                    • 2 łyżki płatków drożdżowych,
                                                      • łyżka oliwy truflowej.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ziemniaki obieramy ze skórki. Każdy z ziemniaków nacinamy (nie kroimy do końca!) w cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy z wierzchu odrobiną oliwy, solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem) na ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.

                                                        Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy jedną łyżkę mąki na złocisty kolor. Dodajemy sól i dolewamy powoli mleko cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zdejmujemy z gazu, dosypujemy przyprawy, płatki drożdżowe, dolewamy oliwę truflową i całość bardzo dokładnie mieszamy.

                                                        Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, zalewamy je sosem i wstawiamy już bez pokrywki z powrotem na ok. 30-40 minut, żeby ziemniaki wchłonęły sos i ładnie się przypiekły.

                                                        Cynamonki - przepis

                                                        Składniki na ciasto:

                                                        • 1,5 szklanki mąki tortowej orkiszowej,
                                                          • 10 g drożdży,
                                                            • jajko,
                                                              • 1/3 szklanki ciepłego mleka owsianego,
                                                                • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
                                                                  • 30 g masła,
                                                                    • szczypta soli.

                                                                      Składniki na nadzienie:

                                                                      • 30 g masła,
                                                                        • 30 g cukru,
                                                                          • płaska łyżeczka cynamonu.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            W misce w letnim mleku owsianym rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, przesianą mąkę, jajko, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość zagniatamy, np. w robocie kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie.

                                                                            Masło na nadzienie również rozpuszczamy, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i smarujemy nim rozwałkowane ciasto.

                                                                            Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy na plasterki ostrym nożem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy znowu do wyrośnięcia na 20 minut, a następnie pieczemy ok. 20 minut z trybem góra dół, w temperaturze 180 stopni.

                                                                            Pierogi wegańskie z grochem
                                                                            Pierogi wegańskie z grochem
                                                                            Pierogi wegańskie z grochem
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Pierogi wegańskie z grochem - przepis

                                                                            Składniki na farsz:

                                                                            • 100 g grochu żółtego łuskanego,
                                                                              • duża biała cebula,
                                                                                • 3 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                                  • sól do smaku.

                                                                                    Składniki na ciasto:

                                                                                    • szklanka mąki pszennej,
                                                                                      • 1/3 szklanki wody.

                                                                                        Dodatki:

                                                                                        • sos sojowy,
                                                                                          • olej lniany.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Groch namaczamy, najlepiej przez noc, następnie dokładnie płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody, aż stanie się miękki i wchłonie prawie całą wodę (około 30-40 minut).

                                                                                            Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym na złocisty kolor. Mieszamy z ugotowanym grochem i miksujemy na jednolitą masę.

                                                                                            Mąkę zagniatamy z wodą na ciasto, a następnie, po wyrobieniu, odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Następnie wałkujemy na blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów i wykrawamy szklanką kółeczka z ciasta. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu z grochu i zagniatamy rant. Gotujemy partiami 2-3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                            Źródło: Monika Mrozowska

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana