Ciasteczka z wróżbą
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,,
- 25 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 jajka ,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1-2 łyżki wody*.
*dodaj, kiedy ciasto jest za gęste.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, cukier puder, sól i wymieszaj. Dodaj jajka oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż masa będzie gładka. Jeśli jest za suche i twarde wlej wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 15 minut, aby odpoczęło.
Na małych karteczka zapisz wybrane hasła, które chcesz umieścić w ciasteczkach. Każdą karteczkę poskładaj w harmonijkę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C z funkcją grzania “góra - dół”, bez termoobiegu. Ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości około 2 milimetrów. Z ciasta wykrawaj okręgi o średnicy ok. 8 - 10 centymetrów. Na środku każdego z nich umieść karteczkę z wróżbą. Sklejaj ciasto, tak jak na tradycyjne pierogi. Po sklejeniu uformuj w kształt rogalika, zawieszając ciasteczka na brzegu miski lub kubka. Gotowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 20 minut na rumiany kolor. Ciastka studź na kratce.
Rurki z kremem paprykowym i czarnuszką
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500,
- 125 g zimnego masła,
- 125 g kwaśnej śmietany 18% tł.,
- ⅓ łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g cebuli,
- 300 g czerwonej papryki (waga po usunięciu gniazd nasiennych),
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- ok. 150 g kremowego twarożku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- ok. 10 świeżych listków bazylii.
Dodatkowo:
- żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- płaska łyżka czarnuszki.
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć na jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Nożem do pizzy wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek (długość foremki 9 cm) posmaruj masłem i nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp czarnuszką. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200ºC z funkcja grzania „góra – dół”. Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.
Nadzienie:
Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umieść naczyniu do zapiekania, dodaj oliwę z oliwek, niewielką ilość soli, pieprzu i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj ok. 30 – 40 minut, aż papryka będzie miękka. Wyjmij z piekarnika, wystudź i schładzaj w lodówce. W większej misce umieść upieczone warzywa, suszone pomidory, twarożek, paprykę wędzoną, pieprz cayenne oraz bazylię. Zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dodaj nieco więcej twarożku. Gotowe wstaw do lodówki na ok. 1h.
Wytrawne serowe ptysie z kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 100 g masła,
- 250 ml wody,
- szczypta soli,
- 200 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 100 g tartego sera żółtego (ważne żeby był twardy, a nie miękki).
Dodatkowo 40 g tartego sera do posypania ptysiów.
Składniki na farsz:
- 300 g fileta z kurczaka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- łyżeczka musztardy,
- ząbek czosnku,
- 1/3 świeżej papryki,
- 2 - 3 łyżki majonezu,
- pomidorki koktajlowe,
- 50 g parmezanu.
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej wodę, dodaj masło i sól. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę z solą do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Umieść garnek ponownie na palniku i na średniej mocy palnika podgrzewaj, mieszając do momentu, aż masa będzie gładka o konsystencji pasty - ok. 2 minuty. Finalnie ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i wbijaj po jednym jajku, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Masę wymieszaj z tartym serem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5 cm od siebie. Posyp tartym serem. Piecz w 200 st. C przez 25 minut w środkowej części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studź na kratce.
Filet z kurczaka posiekaj drobno, w kosteczkę, dopraw solą i pieprzem. Przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowego kurczaka wymieszaj z posiekaną czerwoną cebulą, posiekaną w kosteczkę papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj starty parmezan, majonez i musztardę.
Gotowym farszem wypełnij ptysie, na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych i przykryj odciętą czapeczką każdego ptysia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 min, podawaj na ciepło.
Zobacz także:
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
- Andrzejkowe przekąski Jaśka Kuronia. Tymi daniami umilisz każdą zabawę
- Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/EastNews