Wytrawne przekąski andrzejkowe Sióstr Pszczółek. Zaskocz gości ciasteczkami z wróżbą, serowymi ptysiami i rurkami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne przekąski... nie tylko dla Andrzejów
Pyszne przekąski... nie tylko dla Andrzejów
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do Andrzejek. Z tej okazji Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło znane jako Siostry Pszczółki pokazały, jak przygotować wytrawne przekąski na imprezę. Poznaj ich przepisy na ciasteczka z wróżbą, rurki z kremem paprykowym i czarnuszką oraz wytrawne ptysie serowe z kurczakiem.
Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą
Źródło: Ola Skowron/EastNews

Ciasteczka z wróżbą

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,,
    • 25 g cukru pudru,
      • szczypta soli,
        • 2 jajka ,
          • 2 łyżki oleju roślinnego,
            • 1-2 łyżki wody*.

              *dodaj, kiedy ciasto jest za gęste.

              Sposób przygotowania:

              Do miski przesiej mąkę, cukier puder, sól i wymieszaj. Dodaj jajka oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż masa będzie gładka. Jeśli jest za suche i twarde wlej wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 15 minut, aby odpoczęło.

              Na małych karteczka zapisz wybrane hasła, które chcesz umieścić w ciasteczkach. Każdą karteczkę poskładaj w harmonijkę.

              Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C z funkcją grzania “góra - dół”, bez termoobiegu. Ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości około 2 milimetrów. Z ciasta wykrawaj okręgi o średnicy ok. 8 - 10 centymetrów. Na środku każdego z nich umieść karteczkę z wróżbą. Sklejaj ciasto, tak jak na tradycyjne pierogi. Po sklejeniu uformuj w kształt rogalika, zawieszając ciasteczka na brzegu miski lub kubka. Gotowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 20 minut na rumiany kolor. Ciastka studź na kratce.

              Rurki z kremem paprykowym i czarnuszką
              Rurki z kremem paprykowym i czarnuszką
              Rurki z kremem paprykowym i czarnuszką
              Źródło: Ola Skowron/EastNews

              Rurki z kremem paprykowym i czarnuszką

              Składniki na ciasto:

              • 250 g mąki pszennej typ 500,
                • 125 g zimnego masła,
                  • 125 g kwaśnej śmietany 18% tł.,
                    • ⅓ łyżeczki soli.

                      Składniki na nadzienie:

                      • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                        • 100 g cebuli,
                          • 300 g czerwonej papryki (waga po usunięciu gniazd nasiennych),
                            • 2 ząbki czosnku,
                              • ok. 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
                                • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                  • ok. 150 g kremowego twarożku,
                                    • szczypta pieprzu cayenne,
                                      • sól,
                                        • świeżo zmielony pieprz,
                                          • ok. 10 świeżych listków bazylii.

                                            Dodatkowo:

                                            • żółtko,
                                              • 2 łyżki mleka,
                                                • płaska łyżka czarnuszki.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć na jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

                                                  Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Nożem do pizzy wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek (długość foremki 9 cm) posmaruj masłem i nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp czarnuszką. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200ºC z funkcja grzania „góra – dół”. Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

                                                  Nadzienie:

                                                  Cebulę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umieść naczyniu do zapiekania, dodaj oliwę z oliwek, niewielką ilość soli, pieprzu i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj ok. 30 – 40 minut, aż papryka będzie miękka. Wyjmij z piekarnika, wystudź i schładzaj w lodówce. W większej misce umieść upieczone warzywa, suszone pomidory, twarożek, paprykę wędzoną, pieprz cayenne oraz bazylię. Zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dodaj nieco więcej twarożku. Gotowe wstaw do lodówki na ok. 1h.

                                                  Wytrawne serowe ptysie z kurczakiem
                                                  Wytrawne serowe ptysie z kurczakiem
                                                  Wytrawne serowe ptysie z kurczakiem
                                                  Źródło: Ola Skowron/EastNews

                                                  Wytrawne serowe ptysie z kurczakiem

                                                  Składniki na ciasto:

                                                  • 100 g masła,
                                                    • 250 ml wody,
                                                      • szczypta soli,
                                                        • 200 g mąki pszennej,
                                                          • 6 jajek,
                                                            • 100 g tartego sera żółtego (ważne żeby był twardy, a nie miękki).

                                                              Dodatkowo 40 g tartego sera do posypania ptysiów.

                                                              Składniki na farsz:

                                                              • 300 g fileta z kurczaka,
                                                                • 1/2 czerwonej cebuli,
                                                                  • łyżeczka musztardy,
                                                                    • ząbek czosnku,
                                                                      • 1/3 świeżej papryki,
                                                                        • 2 - 3 łyżki majonezu,
                                                                          • pomidorki koktajlowe,
                                                                            • 50 g parmezanu.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              W rondelku podgrzej wodę, dodaj masło i sól. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę z solą do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Umieść garnek ponownie na palniku i na średniej mocy palnika podgrzewaj, mieszając do momentu, aż masa będzie gładka o konsystencji pasty - ok. 2 minuty. Finalnie ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i wbijaj po jednym jajku, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Masę wymieszaj z tartym serem.

                                                                              Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5 cm od siebie. Posyp tartym serem. Piecz w 200 st. C przez 25 minut w środkowej części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studź na kratce.

                                                                              Filet z kurczaka posiekaj drobno, w kosteczkę, dopraw solą i pieprzem. Przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowego kurczaka wymieszaj z posiekaną czerwoną cebulą, posiekaną w kosteczkę papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj starty parmezan, majonez i musztardę.

                                                                              Gotowym farszem wypełnij ptysie, na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych i przykryj odciętą czapeczką każdego ptysia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 min, podawaj na ciepło.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                              Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło 

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/EastNews

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana