Sorrentinos z mozzarellą i szynką
Składniki:
1 kg ciasta na makaron
1 kg mozzarelli tartej
0,5 kg ricotty
0,3 kg szynki
1 puszka pelatti
3 szt cebula biała
0,2 kg bazylia
Przygotowanie:
Ciasto:
Mieszamy mąkę, jajka i oliwę z oliwek i sól. Formujemy ciasto mechanicznie. Zostawiamy, żeby odpoczęło na co najmniej 30 minut.
Farsz:
W misce mieszamy: ricottę, mozzarellę i pokrojoną w paski szynkę.
Sos:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy świeżą bazylię i pomidory blendowane. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sorrentinos:
Układamy pierwszą warstwę makaronu; wypełniamy farszem. Pędzlem z wodą smarujemy brzegi i pokrywamy drugą warstwą makaronu. Kroimy sorrentino.
Milanesas a la napolitana
Składniki:
0,4 kg polędwicy wołowej
5 szt jajek
3 szt czosnki
Natka 0,1 kg
0,4 kg bułki tartej
0,2 kg mozzarelli
Przygotowanie:
Kroimy polędwicę w plastry ok 2 cm. Rozbijamy mięso tłuczkiem. Mieszamy jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki i czosnkiem. Obtaczamy polędwicę w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Smarujemy sosem pomidorowym i zapiekamy z mozzarellą.
Empanadas z mięsem
Składniki:
1 kg mąki pszennej
0,1 kg smalcu
0,5 l wody
1 kg mięsa wołowego mielonego
0,5 kg cebuli białej
0,1 kg oliwek zielonych
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku rzymskiego
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy.
Ciasto:
Mieszamy mąkę z wodą i roztopionym smalcu i zostawiamy ciasto by odpoczęło. Formujemy formę podobną do pierogów. Można zapiekać w piecu w temperaturze 200 stopni lub smażyć na głębokim tłuszczu.
Pastel de papa
Składniki:
1 kg mięsa wołowego mielonego
0,5 kg cebula biała
0,1 kg oliwek zielonych
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku rzymskiego
Pieprz
Sól
0,5 kg ziemniaków
0,2 kg parmezanu
Przygotowanie:
Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy. Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietanką. Farsz umieszczamy na dnie miski żaroodpornej. Nakładamy puree na wierzch. Posypujemy serem parmezan i zapiekamy w temperaturze 200 stopni w piecu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje