Empanadas z mięsem i pastel de papa

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Martina Gimenesa Castro, który przygotował potrawy kuchni argentyńskiej. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: sorrentinos z mozzarellą i szynką, empanadas z mięsem i pastel de papa. Spróbujecie?

Sorrentinos z mozzarellą i szynką

Składniki:

1 kg ciasta na makaron 

1 kg mozzarelli tartej

0,5 kg ricotty 

0,3 kg szynki

1 puszka pelatti 

3 szt cebula biała 

0,2 kg bazylia

Przygotowanie:

Ciasto:

Mieszamy mąkę, jajka i oliwę z oliwek i sól. Formujemy ciasto mechanicznie. Zostawiamy, żeby odpoczęło na co najmniej 30 minut.

Farsz:

W misce mieszamy: ricottę, mozzarellę i pokrojoną w paski szynkę.

Sos:

Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy świeżą bazylię i pomidory blendowane. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sorrentinos:

Układamy pierwszą warstwę makaronu; wypełniamy farszem. Pędzlem z wodą smarujemy brzegi i pokrywamy drugą warstwą makaronu. Kroimy sorrentino.

Milanesas a la napolitana

Składniki:

0,4 kg polędwicy wołowej

5 szt jajek 

3 szt czosnki

Natka 0,1 kg

0,4 kg bułki tartej 

0,2 kg mozzarelli

Przygotowanie:

Kroimy polędwicę w plastry ok 2 cm. Rozbijamy mięso tłuczkiem. Mieszamy jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki i czosnkiem. Obtaczamy polędwicę w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Smarujemy sosem pomidorowym i zapiekamy z mozzarellą.

Empanadas z mięsem

Składniki:

1 kg mąki pszennej 

0,1 kg smalcu 

0,5 l wody

1 kg mięsa wołowego mielonego

0,5 kg cebuli białej 

0,1 kg oliwek zielonych 

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka kminku rzymskiego 

Pieprz

Sól

Przygotowanie:

Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy.

Ciasto:

Mieszamy mąkę z wodą i roztopionym smalcu i zostawiamy ciasto by odpoczęło. Formujemy formę podobną do pierogów. Można zapiekać w piecu w temperaturze 200 stopni lub smażyć na głębokim tłuszczu.

Pastel de papa

Składniki:

1 kg mięsa wołowego mielonego 

0,5 kg cebula biała 

0,1 kg oliwek zielonych 

1 łyżka papryki słodkiej 

1 łyżka kminku rzymskiego 

Pieprz

Sól

0,5 kg ziemniaków

0,2 kg parmezanu

Przygotowanie:

Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy. Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietanką. Farsz umieszczamy na dnie miski żaroodpornej. Nakładamy puree na wierzch. Posypujemy serem parmezan i zapiekamy w temperaturze 200 stopni w piecu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!