W kuchni dla rycerzy: jagnięcina w winie

Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry Wakacje: uczestnik programu MasterChef Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.

Chłodnik uniejowski

Składniki:

500 ml kefiru

250 ml kwaśnej śmietany 18%

pęczek młodej botwiny

2 buraki

1 świeży ogórek

5 rzodkiewek

3 jajka

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

1 ząbek czosnku

1 cytryna

sól

świeżo mielony czarny pieprz

miód

Przygotowanie:

Umytą botwinę i buraki kroimy w drobną kostkę. Warzywa parzymy wrzątkiem przez krótką chwilę, odcedzamy i całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy do przestygnięcia. Kefir i śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórek i wcześniej ugotowane na twardo jajka. Siekamy świeży koperek i szczypiorek, dodajemy do kefiru i śmietany. Przygotowane wcześniej buraki i botwinę łączymy z powstałą masą. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą, miodem, ewentualnie możemy zakwasić chłodnik cytryną. Całość chłodzimy lodówce.

Gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu

Składniki:

3 szt. goleni jagnięcej tylnej

250 ml czerwonego wytrawnego wina

świeży rozmaryn

ziele angielskie

liście laurowe

kilka owoców jałowca

1 złota cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 łyżeczka musztardy dijon

2 pomidory

0,5 kg borowików z czarnego lasu

1 łyżka masła klarowanego

1 ząbek czosnku

1 pęczek natki pietruszki

2 gałązki tymianku

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso marynujemy. Świeży rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, pokrojone w większą kostkę cebulę, obraną marchew i zgnieciony czosnek wkładamy do naczynia, wszystkie składniki zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy gicz jagnięcą i całość odstawiamy na godziną do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy gicz, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso rumienimy na rozgrzanej patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa i resztę ziół przecedzamy przez sito i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. Podsmażonymi dodatkami obkładamy mięso, dodajemy pokrojone pomidory, oraz musztardę, a na koniec zalewamy całość naszym winem z marynaty. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i dusimy jeszcze około godziny.

Oczyszczone grzyby kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek, gałązki tymianku oraz grzyby. Całość smażymy ok. 5 min., doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a na koniec oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Rycerskie placki z cukinii z rozmarynem

Składniki:

30 g mąki pszennej

sól

świeżo mielony czarny pieprz

1 jajko

2 łyżki mleka

1 cukinia (ok. 300 g)

ćwiartka cebuli

świeża natka pietruszki

gałązka rozmarynu

olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Niewielką ilość mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, następnie doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, do powstałej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko oraz 2 łyżki mleka, całość mieszamy aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Umytą i osuszoną, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w cienkie paski metodą julienne, cebulę wraz z ziołami drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z pestek winogron na złoto (ok. 2-3 minut z każdej strony).

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości