Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Ser pieczony w skrzynce z konfiturą jabłkowo-malinową
Konfitura jabłkowo-malinowa:
Składniki:
1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
300 g cukru
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
500 g malin
2 sery Camembert w drewnianych skrzynkach
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Jabłka z sokiem z cytryny i cukrem podgrzewać w garnku o grubym dnie. Maliny rozgotować w osobnym garnku, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać do jabłek. Gotować, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodać łyżkę posiekanego tymianku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Sery wyjąć ze skrzyneczek, odpakować z papieru. Ze skrzynek usunąć naklejki oraz klej (w innym przypadku roztopi się w piekarniku).
Z serów ściąć górę, włożyć z powrotem do skrzyneczek odciętą stroną do góry, przyprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku 10-15 minut. Podawać z konfiturą jabłkowo-malinową oraz kawałkami chrupiącego chleba.
Chutney śliwkowe z owczym serem
Składniki:
2 czerwone cebule
1 kg śliwek węgierek
2 kwaśne jabłka
200 g brązowego cukru
200 ml octu winnego
5-7 ziaren ziela angielskiego
3-4 goździki
skórka otarta z jednej pomarańczy
ser owczy pleśniowy
Przygotowanie:
Cebulę poddusić na patelni z małą ilością oleju. Dodać śliwki, jabłka i cukier. Smażyć około 10 min. Ziele angielskie i goździki utrzeć w moździerzu, razem z octem i skórką z pomarańczy dodać do śliwek. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Podawać z plasterkami sera owczego lub innym serem, o mocnym i charakterystycznym smaku. Ciepłe chutney można przełożyć do słoików i pasteryzować. Ser przed podaniem można wstawić do piekarnika pod rozgrzaną, górną grzałkę na 3-4 minuty. Można go także przypalić nad palnikiem.
Gruszki z orzechami włoskimi w miodzie z serem dojrzewającym
Składniki:
200 g orzechów włoskich
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę gruszek
2 łyżeczki grubo tłuczonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu
500 ml miodu wielokwiatowego
ser typu parmezan
Przygotowanie:
Na suchej patelni podprażyć lekko orzechy, dodać gruszki i pieprz. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do słoików. Do każdego włożyć gałązkę rozmarynu. Miód mocno rozgrzać (nie zagotować), zalać gruszki z orzechami. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po zastygnięciu miodu podawać z kawałkami sera długodojrzewającego.
Serek homogenizowany z konfiturą dyniową
Składniki:
Konfitura dyniowa:
1300 g surowej dyni
2 średnie pomarańcze
skórka otarta z dwóch pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 łyżki cynamonu
Serek homogenizowany:
500 g twarogu
3 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
0, 5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Serek homogenizowany:
Twaróg pokruszyć i przełożyć do robota kuchennego. Żółtka i cukier umieścić w stalowej misce i ustawić na garnku z lekko gotująca się wodą. Przy pomocy miksera ubić na pulchną masę i dodać do sera. Laskę wanilii przepołowić, końcówką noża wyskrobać nasiona, dodać je do sera. Masę serowo-jajeczną zmiksować dolewając porcjami mleka, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Serek podawać z konfiturą dyniową.
Dynię, pomarańcze i skórkę z pomarańczy włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać szklankę wody, gotować na małym ogniu mieszając przez godzinę. Po tym czasie dynia powinna się idealnie rozpaść. Dodajemy przyprawy, cukier i dokładnie mieszamy przez 5 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Powstałą konfiturę miksujemy. Część odkładamy do ostygnięcia, resztę przekładamy do wyparzonych słoików. Zamykamy, odwracamy do góry dnem.
Bułeczki serowe
Składniki:
1 szklanka mleka
8 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Mleko, olej i sól podgrzać. Uważać, aby nie zagotować mleka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na około 10 min. Dodać jajka i ser, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przy pomocy łyżki do lodów formować bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 20-25 min. Podawać z konfiturami, zarówno słodkimi jak i pikantnymi.
Autor: Izabela Wodzńska
Źródło: Dzień Dobry TVN