Zupa z marchewki i soczewicy z curry
Składniki:
1kg marchewki
2 zielone papryki
400 g soczewicy
10 pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 bagietka
80 g tartego sera żółtego
przyprawa curry, kumin
oliwa z oliwek
liście laurowe
rosół z kury Kucharek
włoszczyzna suszona Kucharek
czarny pieprz
świeży tymianek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, doprawiamy rosołem z kury Kucharek, czarnym pieprzem i liśćmi laurowymi. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na patelni z oliwą z oliwek, dodajemy pokrojoną paprykę zieloną i marchewkę. Chwilę smażymy, zalewamy przecedzonym bulionem i gotujemy. Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy. Do gotującej się marchewki dodajemy soczewicę i ponownie gotujemy około 30 minut. Do zupy dodajemy pomidory , curry. Z bagietki przygotowujemy grzanki. Zupę podajemy posypaną serem żółtym z grzankami.
Tortilla z patelni z cukiną, ziemniakami i choriso
Składniki:
10 jaj
2 cukinie
6 ziemniaków
80 g choriso
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinię, ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Cebulę, czosnek szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę choriso. Smażymy do momentu aż choriso puści charakterystyczny paprykowy kolor. Ziemniaki i cukinię podsmażamy na patelni i łączymy z kiełbasą. Jajka rozbijamy, mieszamy, dodajemy ser parmezan, przyprawę uniwersalną Kucharek, czarny pieprz. Masą zalewamy cukinię z ziemniakami, mieszamy wszystko i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażymy i za pomocą pokrywki przewracamy na drugą stronę. Ponownie smażymy na złoty kolor. Jeżeli mamy problem z przewróceniem naszej tortilli proponuję po podsmażeniu jednej strony wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Podajemy z sałatami.
Pieczony kurczak z ziemniakami, grzybami, główkami czosnku i rozmarynem
Składniki:
1 kurczak
10 małych ziemniaków
świeże podgrzybki/ kurki/ borowiki
2 główki czosnku
2 cebule
80 g masła
świeży rozmaryn
przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na małe kawałki. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, rozmaryn, czarny pieprz i przyprawę uniwersalną Kucharek. Taką miksturą dokładnie smarujemy z każdej strony kawałki kurczaka. Ziemniaki kroimy na połówki. Główki czosnku podobnie. Na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek układamy kawałki kurczaka, połówki ziemniaków, grzyby i przekrojone główki czosnku. Podlewamy delikatnie bulionem i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia wszystko delikatnie posypujemy pokrojonym rozmarynem raz jeszcze.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN