Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
SAŁATKA Z FASOLI
Składniki:
200 g czerstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę
500 g fasolki szparagowej, umytej, pokrojonej w 3-4 cm kawałki
100 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
oliwa z oliwek
50 g suszonych pomidorów w oliwie, przekrojonych na połowę
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo ułożyć na blaszce do pieczenia , skropić oliwą i wstawić do piekarnika, na 10-15 minut, aby powstały chrupiące grzanki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę, czosnek i chilli. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i fasolkę, wymieszać wszystko na patelni, ciągle smażąc. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej fasolki dodać grzanki, wymieszać, doprawić do smaku.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BOBEM
Składniki:
500 g świeżego bobu
1 mała główka czosnku
1 papryczka chilli, drobno posiekana
sól i pieprz
3-4 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie:
Bób z główką czosnku ugotować w osolonej wodzie. Bób i czosnek obrać, przełożyć do miski, dodać 2-3 łyżki oliwy, papryczkę chilli, sok z cytryny, listki tymianku, następnie rozdusić widelcem na miazgę. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki rozciąć wzdłuż, następnie podcinając nożem wzdłuż rozcięcia uformować płat mięsa. Nałożyć farsz z bobu (jeśli nam zostanie farsz można podać jako dodatek lub nałożyć na tosty). Zwinąć w roladę, związać sznurkiem wędliniarskim. Usmażyć z każdej ze stron po kilka minut. Następnie dusić około 15 minut pod przykryciem.
MALINOWY ETON MESS
Składniki:
400 g malin
50 g likieru malinowego lub 25 g mocnego alkoholu
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
2 żółtka
200 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
50 g bezów, połamanych na duże kawałki
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować 100 g malin z alkoholem, gdy maliny będą miękkie, rozdusić je widelcem, aby powstał gęsty sos. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na gładką masę i wymieszać z mascarpone. Bitą śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Do masy serowo-jajecznej dodać połamane bezy i maliny (część malin zostawić do dekoracji). Wszystko delikatnie wymieszać. Nałożyć do kieliszków lub pucharków od lodów. Posypać malinami i polać kremem. Deser można podać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
CIABATA Z ZIOŁAMI I CZARNYMI OLIWKAMI
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
320 g mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g czarnych oliwek bez pestek
garść letnich świeżych ziół np. majeranek, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Blachę do pieczenia nasmarować oliwą z oliwek. Na blacie ułożyć kawałek pergaminu i obsypać mąką. Na papier wyłożyć ciasto i mokrymi rękami oraz przy użyciu papieru uformować chlebek (ciasto będzie luźne). Przy użyciu pergaminu zsunąć chlebek na blachę do pieczenia (jeśli jest taka potrzeba poprawić chlebek). Posmarować wodą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 ºC, przez około 20-30 min.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN