To historia, kultura i tradycja, to smak i aromat Azji, który zadomowił się w najróżniejszych zakątkach globu. W samej Japonii jest ponad 38 tysięcy warsztatów, w których wyrabia się tofu.
Na jesienne dni najlepsze są słodkości mistrza Andrzeja Polana. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował m.in.: trufle czekoladowe i tort baaardzo czekoladowy.
O ekonomicznym, oszczędnym gotowaniu z pomysłem opowiedzieli w studiu "Dzień Dobry TVN" nasi goście: Beata Tyszkiewicz, Katarzyna Lengren i Agnieszka Maciąg, których jedną z pasji jest właśnie gotowanie. Filozofii kulinarnych jest mnóstwo, ale kluczem jest zawsze przyjemność gotowania.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Mandaryna przygotowała potrawy specjalnie dla cukrzyków. Podpowiedziała Wam też, na co trzeba zwracać uwagę, wybierając produkty i przyrządzając dania dla diabetyków.
Miejscowość o wdzięcznej nazwie "Twarogi Ruskie", z której prezentowaliśmy w dzisiejszym programie prognozę pogody zainspirowała kulinarnie naszych gości: kucharzy Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka. Przygotowali w naszej kuchni pyszne pierogi.
Dziś proponujemy szybkie i proste przepisy dla ludzi zabieganych. Potrawy, które możemy zrobić szybko bez wychodzenia do sklepu, bazując na tym, co znajdziemy w szafkach kuchennych i lodówce. Zawsze w domu znajdziemy takie produkty, z których uda wyczarować naprawdę fantastyczne potrawy.
Grzanki z olejem miętowo-bazyliowym, piersi z kurczaka pieczone w oleju cytrynowym, penne w grzybami i dressingiem truflowym to dzisiejsze propozycje mistrza Josepha "Józka" Seeletso.
Olej Świąteczny Roztoczański, produkowany przez Tomasza Kostrubca we wsi Ruszów na Zamojszczyźnie, został uznany za najlepszy polski produkt regionalny w 2008 roku. To olej wytwarzany z rzepaku w tradycyjny sposób - zdradza nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.
Pomidory, koper włoski i bazylia... Mamy co zawdzięczać Królowej Bonie. Pasty, pizze i risotta - kuchnia włoska to niekończąca się inspiracja. Świeże lokalne produkty, dużo warzyw i owoców, sery, wino i prostota. Nic dziwnego, że Tomasz Łapanowski i Grzegorz Jakubiak lubią sięgać po przepisy włoskiej kuchni.
Joseph "Józek" Seeletso proponuje spaghetti z grzybami leśnymi, sałatkę z dyni i prawdziwków oraz grillowaną polędwicę z grzybami na maśle.
Dzisiaj zapraszamy na ziołową kuchnię Andrzeja Polana, który proponuje przepisy na borowiki w śmietanie z tymiankiem i cherry, polędwiczki wieprzowe w wiórkach ziemniaczanych oraz kruche ciasto ze śliwkami i bazylią.
Anna Jamróz, Miss Polski 2009 i Monika Suchocka, Miss Polski Nastolatek, przygotowały dziś specjalnie dla nas kilka interesujących potraw. Jak piękności poradziły sobie w naszej kuchni?
Marynowana, świeża i pieczona – uwielbiamy paprykę w każdej postaci! Świetnie w kuchni sprawdzają się gęste, aromatyczne i piekielnie ostre pasty, bałkański ajvar, indonezyjski sambal, marokańska harisa czy amerykańskie tabasco - zdradzają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Czym tym razem zaskoczył nas w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph Seeletso?
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Food Noble Night. To już druga edycja tego prestiżowego wydarzenia towarzysko - kulinarnego organizowanego przez Noble Bank i Noble Concierge, które odbyło się 19 września, w ostatnią sobotę lata.
Mistrz Andrzej Polan poleca marchewkę na słodko i na ostro. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ciasto marchewkowe, wieprzowinę duszoną z marchewką i kapustą oraz... sami się przekonajcie.
Jako pierwszy Polak został laureatem prestiżowej nagrody Chef de l’Avenir 2007 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Nagroda ta nazywana jest „kulinarnym Nobelem”. Wojciech Modest Amaro, bo o nim mowa, gościł dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN".
Kasia Wilk brała udział w wielu projektach muzycznych i współpracowała z gwiazdami polskiej sceny muzycznej takimi jak Kayah, Mezo czy orkiestra Adama Sztaby. Dziś w "Dzień Dobry TVN" odkryła przed nami swój talent kulinarny. Wraz z Robertem Sową przygotowała kilka wyjątkowych potraw.
By odchudzić klasyczny przepis, nie trzeba dużego zachodu - wyjaśnia Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Wystarczy kilka prostych zabiegów. Oliwa zamiast masła lub smalcu, jogurt lub lekka śmietana zamiast tłustej "trzydziestki szóstki". Mniej sera i więcej warzyw, a do tego codzienna dawka ruchu!
Warto eksperymentować z egzotycznymi warzywami i ziołami, ponieważ mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym warzywom - radzi w Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak. - Pod Warszawą jest farma, gdzie uprawia się właśnie takie egzotyczne warzywa. Ich producent zbiera pomysły od kucharzy. Jest tam kilkanaście gatunków pomidorów. Każdy gatunek ma inną przydatność kulinarną - dodaje.
Nasz kucharz, Joseph Seeletso pochodzi z Botswany, której mieszkańcy właśnie świętują Dzień Niepodległości. Joseph zaprezentował w Dzień Dobry TVN narodowe potrawy, czyli Dikgobe, owsiankę z sorgo, Morogo oraz wołowe seswaa.
W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa.
Przepisy kuchni koszernej zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Blicharz i Dorota Witkowska. Dziś rozpoczęło się żydowskie święto Szałasów.
Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Jeśli zdecydowaliście się spędzić jesienny urlop nad dolną Wisłą, z pewnością nie będziecie żałować. Okolice Wisły to istny raj dla łasuchów. Nigdzie nie ma tak pysznych konfitur jak tu - zdradza krytyk kulinarny Maciej Nowak, czyli nasz kulinarny podróżnik.
Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi, ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą oraz zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry - to proponowane przez Beatę Kartowicz i jej córkę Anną dania.
Na jesienne dni Andrzej Polan proponuje wołowinę zapiekaną z kremowymi ziemniakami, kruche babeczki orzechowe z pigwą i ricottą oraz bałkański torcik z galaretką z Sangrii i winogronami. Smacznego!
W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dziś panią Alicję Sołtysiak-Gortat i Helenę Przybysz. Specjalnie dla nas przygotowały potrawy, którymi karmiły w dzieciństwie swoje sławne dziś pociechy: Aleksandrę Przybysz-Jagiełło i Marcina Gortata.