W kuchni "Dzień Dobry TVN" mieliśmy okazję zobaczyć Sonię Bohosiewicz. Robert Sowa, z pomocą aktorki, przygotował dla nas zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i naturalnym jogurtem oraz pieczony filet z pangi w sosie śmietanowym.
Maja Włoszczowska, nasza srebrna medalistka z Pekinu, zgodziła się zaprezentować nam swoje zdolności kulinarne. Kolarka przygotowała dla nas omlet, tagiatelle ze szpinakiem i łososia pieczonego w folii.
Nasi dyżurni kucharze, Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, postanowili pomóc nam zatrzymać na dłużej smak lata. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali swoje pomysły na letnie przetwory.
Agnieszka Kręglicka jest współwłaścicielką siedmiu warszawskich restauracji: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador oraz Santorini. Każda z nich oferuje smaki różnych kuchni świata - od francuskiej po meksykańską. Jest też entuzjastką naturalnej żywności, produkowanej w tradycyjny sposób. Jej syn Kajtek rozpoczął w tym roku naukę w pierwszej klasie, dlatego postanowiliśmy zapytać ją, jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla dziecka.
Kiedy cały świat zwrócony jest w stronę Białego Domu, Joseph Seleetso przygotował dzisiaj pieczone skrzydełka na ostro, grillowaną kukurydzę z masełkiem ziołowym, żeberka z domowym sosem barbecue oraz ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami, czyli potrawy kuchni amerykańskiej.
Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie, sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco, pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami to dania, które Joseph "Józek" Seleetso przygotował w kuchni Dzień dobry TVN.
W miniony piątek prezydent Lech Kaczyński poleciał do Brukseli na nieformalny szczyt Unii Europejskiej. Częścią szczytu był uroczysty lunch, który zainspirował nas do przybliżenia potraw kuchni belgijskiej. Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczyk z FankyFood przygotowały kilka popisowych potraw.
ONZ ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka. Ziemniak jest bogaty w skrobię i witaminę C. Jest łatwym i tanim w uprawie warzywem. Dzięki niemu Polska jest największych potęg ziemniaczanych świata, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów ziemniaków rocznie.
Nowa La Boheme to ulubiona restauracja prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kucharze tej restauracji przyrządzali potrawy na prezydencką galę. Dziś przygotowali je dla widzów Dzień dobry TVN.
Marcin Kręglicki, restaurator i współwłaściciel kilku warszawskich restauracji, swój pierwszy lokal otworzył w czasach, gdy w Polsce można było dobrze zjeść jedynie w eleganckich hotelach. Dzięki temu powstał Mekong, pierwsza chińska restauracja w Polsce. Jego przyjaciele żartują, że po każdej podróży otwiera z siostrą nową restaurację. W naszej kuchni przygotował przysmaki z grzybów!
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" królowali politycy. Posłanka Renata Zaremba i poseł Ryszard Kalisz pokazali nam co jadają parlamentarzyści. Wspólnie przygotwali boczniaki w panierce, spaghetti’ala Ola, macę Brey,prawdziwkowy "Wstęp do Jesieni", sałatkę z mortadelą i lody z szampanem.
Jeżeli jesteśmy na diecie, możemy jeść makarony pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z ciężkimi sosami - tak uważa Daniel Kucharski, kucharz Bistro Bordo, który specjalizuje się w kuchni włoskiej.
"Ginza" to nowa warszawska restauracja w hotelu Hilton. To idealne miejsce na kolację we dwoje. Menu restauracji obfituje w bogatą ofertę potraw kuchni japońskiej.
Gwiazdy polskiej estrady - Paweł Stasiak i Krzysztof KASA Kasowski, którzy wychowali się w latach PRL-u, postanowili odświeżyć dla nas tamte czasy. W naszej kuchni przygotowali dania rodem z socjalizmu - śledzia w śmietanie, Kaszę gryczaną z gulaszem i buraczkami, oraz meduzę PRL-u, czyli... galaretę z udek kurczaka.
Robert Sowa w tym tygodniu do pomocy w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprosił Kasię Zielińską. Razem przyrządzili jagnięcinę duszoną z pomidorami i pikantną czerwoną fasolę z mieloną wołowiną.
Jak przyrządzić dobre risotto? Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczykz Funky Food zdradziły kilka sekretów w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowały też risotto klasyczne, risotto z dynią i wędzonym oscypkiem oraz risotto biało-czerwone.