Materiał promocyjny

Józkowe bagnety z anyżem

Bliny z avocado i pieczona papryką, cielęcina z ciecierzycą, Józkowe bagnety z anyżem, czyli tzw. chrust. Zobacz najciekawsze przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Bliny z avocado i pieczona papryka

Składniki:

550ml mleka

450g mąki

300ml śmietany 18%

250ml klaryfikowanego masła

14g drożdży w proszku

10g cukru

10g soli

6 jajek

Avocado

Szczypiorek

Pasta z papryki

Pasta paprykowa

Składniki:

2 papryki

Oliwa

Pieprz

Sól l

Przygotowanie:

Bliny: Przesiej mąkę, dodaj suche składniki, następnie dodaj żółtka, śmietanę i mleko. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj całość folią i odstaw na chwilę. W międzyczasie ubij pianę z białek na sztywno. Wymieszaj je z ciastem. Rozgrzej teflonową patelnię. Aby uformować bliny przyda się obręcz, którą umieść na patelni I wlej do niej łyżkę masła. Jak masło zacznie skwierczeć wlej około 40 ml ciasta do obręczy. Będą gotowe do odwrócenia kiedy pęcherzyki z ciasta pękną i nie będzie prawie masła na wierzchu i bokach. To zajmie jakieś 3-4 minuty. Odwróc i przypiecz aż będą złoto - brązowe.

Pasta: Na folii połóż paprykę, skrop oliwa, dodaj sól, pieprz i upiecz w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez okolo 20 minut. Obierz papryke ze skorki, wydraz pestki i z miaszu zrob paste, sprobuj i jezli trzeba dopraw do smaku.

Cielęcina z ciecierzycą

Składniki:

200g ciecierzycy

150g przecieru pomidorowego

100g miodu

6 dużych pomidorow

4 laski trawy cytrynowej

4 gałązki tymianku

4 gicze cielęce

2 litry bulionu z kurczaka

2 ząbki czosnku

1 duża marchew

1 por

Natka pietruszki

Kolendra

Pieprz

Sól

Przygotowanie:

Obierz i pokrój marchew, pora i pomidory w kostkę. Wrzuć do dużej brytwanki do pieczenia, wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, miód, trawę cytrynową, tymianek, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Połóż na wierzchu mięso, przykryj całośc folią i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 2,5 h. Po tym czasie wrzuć ciecierzycę i piecz całość przez kolejną godzinę.

Józkowe bagnety z anyżem – tzw. chrust

Składniki:

350g mąki

100g masła

75g cukru pudru

50ml mleka

10g świeżych drożdży

3g zielonego anyżu

2 jajka

2 litry oleju do smażenia

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier puder do dekoracji

Skórka z cytryny

Przygotowanie:

Podgrzej mleko aby było ciepłe, dodaj drożdże, 20g cukru i 25g mąki, dokładnie całość wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby drożdże zaczęły pracować, na minimum 15 minut. Pozostałą część mąki wsyp do dużej miski, dosyp resztę cukru i wetrzyj masło po odrobinie, aż utworzy się ciasto. Następnie dodaj jajka, wymieszaj, wlej zaczyn z drożdży wcześniej przygotowany, wymieszaj. Całość dopraw skórką z cytryny i anyżem. Wyrabiaj ciasto (długo), aż zacznie odchodzić od rąk lub od miski jeżeli używasz miksera. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na noc. Na następnu dzień rozgrzej olej w dużym naczyniu do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij podłużne paski 1 cm szerokie i 6-7 cm długie. Smaż po kilka aż urosną i się zarumienią. Posyp cukrem pudrem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości