Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
Kopytka:
100 g mąki ziemniaczanej
1 kg ziemniaków
pieprz do smaku
1 łyżeczka soli
1 jajko
Sos:
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie zagniatając wymieszać z mąką, solą, pieprzem i roztrzepanym jajkiem. Z ciasta uformować wałki, jeśli będzie potrzeba to podsypać mąką. Pokroić pod ukosem na 2 cm kawałki. Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Ugotowane kopytka przełożyć do naczynia do zapiekania.
Sos pomidorowy:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polać kopytka w naczyniu do zapiekania. Zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Faszerowane cebule
Składniki:
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 g mięsa mielonego
200 g kaszy gryczanej
4 duże cebule
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę przekroić wzdłuż na połówki. Wydrążyć środki, zostawiając dwa zewnętrzne płaty. Wydrążone części cebuli posiekać i poddusić na oliwie na patelni. Ugotowaną kaszę wymieszać z mięsem mielonym, podduszoną cebulą i przyprawami. Cebulę ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 30-40 minut.
Prażuchy
Składniki:
700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w plasterki)
1 duży burak (obrany i pokrojony w plasterki)
2 marchewki (obrane i pokrojone w plasterki)
100 g kiełbasy (pokrojonej w plasterki)
1 duża cebula (pokrojona w piórka)
sól i pieprz
łyżka oleju
Przygotowanie:
Na dużą patelnię wylać łyżkę oleju. Następnie ułożyć warstwami ziemniaki, marchew, cebulę, buraki i kiełbasę. Układać warstwy aż wykorzystamy wszystkie składniki. Każdą z warstw przyprawić solą i pieprzem. Polać całość kilkoma łyżkami wody. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 30-40 min aż wszystkie składniki będą miękkie.
Bochen z ziarnami słonecznika
Składniki:
750-800 mąki pszennej (najlepiej typ 650)
200 g łuskanych ziaren słonecznika
500 ml letniej wody
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 g drożdży
Przygotowanie:
W dużej misce, w letniej wodzie, rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do zagniatania ciasta), sól i 100 g słonecznika. Wymieszać wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto rękami, przez około 15 min, podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta uformować okrągły bochenek, lekko zwilżyć wodą i posypać odłożoną połową słonecznika. Dużą miskę natłuścić olejem i włożyć do niej ciasto posypaną słonecznikiem częścią do dołu. Resztę słonecznika równomiernie rozsypać po cieście i lekko docisnąć. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze. Odstawić na kolejne 20-25 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 40-4
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN