Materiał promocyjny

Oszczędna kuchnia - dania za 5 zł

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, na które wydał tylko po 5 zł. Zobacz, jak minimalnym kosztem zrobić pyszne potrawy!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

Kopytka:

100 g mąki ziemniaczanej

1 kg ziemniaków

pieprz do smaku

1 łyżeczka soli

1 jajko

Sos:

1 puszka pomidorów

1 łyżka oliwy

sól i pieprz

1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie zagniatając wymieszać z mąką, solą, pieprzem i roztrzepanym jajkiem. Z ciasta uformować wałki, jeśli będzie potrzeba to podsypać mąką. Pokroić pod ukosem na 2 cm kawałki. Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Ugotowane kopytka przełożyć do naczynia do zapiekania.

Sos pomidorowy:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polać kopytka w naczyniu do zapiekania. Zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Faszerowane cebule

Składniki:

1 łyżeczka słodkiej papryki

200 g mięsa mielonego

200 g kaszy gryczanej

4 duże cebule

sól i pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę przekroić wzdłuż na połówki. Wydrążyć środki, zostawiając dwa zewnętrzne płaty. Wydrążone części cebuli posiekać i poddusić na oliwie na patelni. Ugotowaną kaszę wymieszać z mięsem mielonym, podduszoną cebulą i przyprawami. Cebulę ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 30-40 minut.

Prażuchy

Składniki:

700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w plasterki)

1 duży burak (obrany i pokrojony w plasterki)

2 marchewki (obrane i pokrojone w plasterki)

100 g kiełbasy (pokrojonej w plasterki)

1 duża cebula (pokrojona w piórka)

sól i pieprz

łyżka oleju

Przygotowanie:

Na dużą patelnię wylać łyżkę oleju. Następnie ułożyć warstwami ziemniaki, marchew, cebulę, buraki i kiełbasę. Układać warstwy aż wykorzystamy wszystkie składniki. Każdą z warstw przyprawić solą i pieprzem. Polać całość kilkoma łyżkami wody. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 30-40 min aż wszystkie składniki będą miękkie.

Bochen z ziarnami słonecznika

Składniki:

750-800 mąki pszennej (najlepiej typ 650)

200 g łuskanych ziaren słonecznika

500 ml letniej wody

kilka łyżek oliwy

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

30 g drożdży

Przygotowanie:

W dużej misce, w letniej wodzie, rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do zagniatania ciasta), sól i 100 g słonecznika. Wymieszać wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto rękami, przez około 15 min, podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta uformować okrągły bochenek, lekko zwilżyć wodą i posypać odłożoną połową słonecznika. Dużą miskę natłuścić olejem i włożyć do niej ciasto posypaną słonecznikiem częścią do dołu. Resztę słonecznika równomiernie rozsypać po cieście i lekko docisnąć. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze. Odstawić na kolejne 20-25 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 40-4

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości