Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Polędwiczki wieprzowe z karmelizowaną gruszką i
sosem z gruszkówki
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie małe
3 twarde gruszki (konferencja)
150 g masła , a najlepiej masła sklarowanego (do smażenia)
kilka szalotek lub dwie małe zwykłe cebule
1/4 szklanki wódki gruszkówki ( jeśli nie uda się kupić, to może być brandy)
1/3 szklanki nektaru gruszkowego (takiego mętnego)
1 szklanka śmietany 30%
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
cukier brązowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do przygotowania będą potrzebne: patelnia, szeroki rondel z grubym dnem, folia aluminiowa, garnek do ziemniaków oraz "ugniatacz" do puree. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ósemki, dusimy na maśle posypane cukrem aż będą miękkie i rumiane. Polędwiczkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy krótko na maśle, zawijamy w folię aluminiową, żeby nie wystygła. Na tę samą patelnię wkładamy resztkę masła, posiekaną cebulę i tymianek, dusimy kilka minut, wlewamy wódkę, odparowujemy przez 2 minuty, wlewamy nektar i śmietanę, gotujemy przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Jeśli danie ma być kompletne, to jeszcze trzeba zrobić:
Puree ziemniaczane
czyli obrane ziemniaki
Składniki:
masło
sól
musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy)
Polewamy polędwiczkę sosem, podajemy z gruszkami i puree ziemniaczanym przyprawionym łyżką musztardy francuskiej.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN