Materiał promocyjny

Polędwiczki w wykonaniu Kacpra Kuszewskiego

Polędwiczki i puree ziemniaczane to ulubiony zestaw obiadowy Kacpra Kuszewskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzce XIII edycji "Tańca z Gwiazdami". Czy poradzi sobie równie dobrze w naszej kuchni, jak w tanecznym show?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Polędwiczki wieprzowe z karmelizowaną gruszką i

sosem z gruszkówki

Składniki:

1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie małe

3 twarde gruszki (konferencja)

150 g masła , a najlepiej masła sklarowanego (do smażenia)

kilka szalotek lub dwie małe zwykłe cebule

1/4 szklanki wódki gruszkówki ( jeśli nie uda się kupić, to może być brandy)

1/3 szklanki nektaru gruszkowego (takiego mętnego)

1 szklanka śmietany 30%

1 czubata łyżeczka suszonego tymianku

cukier brązowy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Do przygotowania będą potrzebne: patelnia, szeroki rondel z grubym dnem, folia aluminiowa, garnek do ziemniaków oraz "ugniatacz" do puree. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ósemki, dusimy na maśle posypane cukrem aż będą miękkie i rumiane. Polędwiczkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy krótko na maśle, zawijamy w folię aluminiową, żeby nie wystygła. Na tę samą patelnię wkładamy resztkę masła, posiekaną cebulę i tymianek, dusimy kilka minut, wlewamy wódkę, odparowujemy przez 2 minuty, wlewamy nektar i śmietanę, gotujemy przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Jeśli danie ma być kompletne, to jeszcze trzeba zrobić:

Puree ziemniaczane

czyli obrane ziemniaki

Składniki:

masło

sól

musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy)

Polewamy polędwiczkę sosem, podajemy z gruszkami i puree ziemniaczanym przyprawionym łyżką musztardy francuskiej.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości