fot. Jan Kucharzyk / East News
Smażone knedle ziemniaczane z jagnięciną
Składniki:
350 g ziemniaków
150 g kaszy kuskus
100 g mąki
2 jaja
2 łyżki masła
kmin rzymski
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy wrzącym bulionem i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z kaszą, jajkami, mąką oraz przyprawami.
Składniki:
200 g mielonej jagnięciny
1 cebula
1 łyżka orzeszków pinii
suszone morele
cynamon
kolendra
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy jagnięcinę bez dodatku tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę, morele, orzeszki pinii. Wszystko podlewamy delikatnie bulionem warzywnym i smażymy do momentu aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez mięso. Doprawiamy cynamonem, gałką, kolendrą oraz solą i pieprzem. Smak powinien być bardzo zdecydowany w sobie. Ciasto ziemniaczane dzielimy na porcje, z każdej formujemy kulkę a następnie rozgniatamy na płaskie cienkie placki. Na każdy wykładamy farsz i zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Kurczak i ziemniaki w falbankach
Składniki:
250 g ziemniaków
60 g masła
1 pierś z kurczaka
por
150 g pieczarek
300 ml mleka
ciasto filo lub francuskie
musztarda
szałwia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki. Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki. Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Bułeczki ziemniaczano-drożdżowe z serem i warzywnym gulaszem
Składniki:
400 g mąki
2 gotowane ziemniaki
30 g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
sól, cukier
Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy ciasto, aż nam się znudzi. Wtedy zapewne będzie wyrobione prawidłowo. Odstawiamy na bok niech podwoi swoją wielkość. Ciasto dzielimy na małe kawałki, z każdego przygotowujemy rulonik i zwijamy bułeczki. Smarujemy jajkiem i posypujemy serem tartym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni około 20 minut.
Składniki:
2 papryki
2 cebule
1 opakowania pomidorów w puszce
2 garści szpinaku
100 g wędzonego boczku
sól, ostra papryka
kminek mielony
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy boczek i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy paprykę oraz pomidory w puszce. Na koniec dodajemy szpinak i odstawiamy patelnię z ognia. Doprawiamy solą, ostrą papryką, kminkiem, gałką muszkatołową.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN