Materiał promocyjny

Kuchnia ziemniaczana Andrzeja Polana

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciekawe dania ziemniaczane.

fot. Jan Kucharzyk / East News

Smażone knedle ziemniaczane z jagnięciną

Składniki:

350 g ziemniaków

150 g kaszy kuskus

100 g mąki

2 jaja

2 łyżki masła

kmin rzymski

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalewamy wrzącym bulionem i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z kaszą, jajkami, mąką oraz przyprawami.

Składniki:

200 g mielonej jagnięciny

1 cebula

1 łyżka orzeszków pinii

suszone morele

cynamon

kolendra

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy jagnięcinę bez dodatku tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę, morele, orzeszki pinii. Wszystko podlewamy delikatnie bulionem warzywnym i smażymy do momentu aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez mięso. Doprawiamy cynamonem, gałką, kolendrą oraz solą i pieprzem. Smak powinien być bardzo zdecydowany w sobie. Ciasto ziemniaczane dzielimy na porcje, z każdej formujemy kulkę a następnie rozgniatamy na płaskie cienkie placki. Na każdy wykładamy farsz i zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Kurczak i ziemniaki w falbankach

Składniki:

250 g ziemniaków

60 g masła

1 pierś z kurczaka

por

150 g pieczarek

300 ml mleka

ciasto filo lub francuskie

musztarda

szałwia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki. Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki. Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

Bułeczki ziemniaczano-drożdżowe z serem i warzywnym gulaszem

Składniki:

400 g mąki

2 gotowane ziemniaki

30 g drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka oleju

sól, cukier

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy ciasto, aż nam się znudzi. Wtedy zapewne będzie wyrobione prawidłowo. Odstawiamy na bok niech podwoi swoją wielkość. Ciasto dzielimy na małe kawałki, z każdego przygotowujemy rulonik i zwijamy bułeczki. Smarujemy jajkiem i posypujemy serem tartym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni około 20 minut.

Składniki:

2 papryki

2 cebule

1 opakowania pomidorów w puszce

2 garści szpinaku

100 g wędzonego boczku

sól, ostra papryka

kminek mielony

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy boczek i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy paprykę oraz pomidory w puszce. Na koniec dodajemy szpinak i odstawiamy patelnię z ognia. Doprawiamy solą, ostrą papryką, kminkiem, gałką muszkatołową.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości