Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
sok wyciśnięty z jednej cytryny
100 g rodzynek
5 łyżek granulowanych otrębów o smaku śliwki KUPIEC
2 łyżeczki cynamonu
150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
100 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych KUPIEC
50-80 g zarodków pszennych KUPIEC
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.
Placki ziemniaczane
Składniki:
Placki ziemniaczane:
1000 g ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
4 łyżki zarodków pszennych KUPIEC
100 g otrębów pszennych KUPIEC
100 g tartego parmezanu
4 jajka
olej, do smażenia
Szpinak:
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
750-800 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego)
100 ml śmietany uht 18%
150 g koziego sera pleśniowego (rolada)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli zbierze się woda to odlać). Cebulę drobno posiekać i wymieszać z ziemniakami. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i dokładnie wymieszać. Smażyć 5-6 cm placki na patelni z minimalną ilością oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor.Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę. Gotować chwilę aż całość zgęstnieje.Na blasze do pieczenia ułożyć 6 placków. Na każdym nałożyć po dużej łyżce szpinaku. Przykryć kolejnym plackiem, lekko docisnąć, nałożyć kolejną porcje szpinaku i ponownie nakryć plackiem. Na wierch nałożyć po łyżce szpinaku i na każdym ułożyć plaster koziego sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180ºC prze około 20 minut.
Burgery warzywne
Składniki:
10 marchewek (około 1 kg), obrane, pokrojone na kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
3 cebule, posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 0,5 cm kawałki
2 zielone papryki, pokrojone w drobną kostkę
5 łyżek sosu sojowego
0,5 łyżeczki papryki
0,5 łyżeczki oregano
Pieprz i sól
0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 jajko
3-5 łyżek masła orzechowego
0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC plus porcja do panierowania
0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC
10 szt. bułek pełnoziarnistych
Mix świeżych sałat
Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę, podsmażyć około 10 minut. Dodać przyprawy, podsmażyć około 2 minuty.Podduszone warzywa dodać do marchewki, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, masło orzechowe, zarodki i otręby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mokra dodać zarodków.Uformować około 10-12 kotletów, opanierować z zarodkach. Usmażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać w pełnoziarnistej bułce z mixem sałat.
Bulion z lanymi kluskami z zarodków pszennych
Składniki:
Bulion:
około 500-700 g pieczonego kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 por
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
Dodatki:
1 marchewka, pokrojona na 0,5 cm kawałki
3 łodygi selera naciowego pokrojone na 0,5 cm kawałki
2 jajka
0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC
sól i pieprz
pęczek cebulki dymki, drobno pokrojony
Przygotowanie:
Kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Następnie odcedzić. Do odcedzonego bulionu dodać marchewkę i seler, gotować około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso obrane z kurczaka. Jajka rozbełtać i wymieszać z zarodkami pszennymi. Bulion zagotować i wlać cienkim strumieniem jajka rozbełtane z zarodkami. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać cebulę dymkę. Zagotować i podawać.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN