Materiał promocyjny

Ósmy debel świata

Frytka & Matka w gąszczu obowiązków zawodowych i prywatnych znaleźli jednak czas na odwiedzenie Dzień Dobry TVN i zmierzenie się z Piotrem Kucharskim w trudnej sztuce gotowania. Siły w tym pojedynku są nierówne 2:1, ale tylko jeden z zawodników potrafi gotować.

Jabłka pod otrębową kruszonką

Składniki:

1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta

sok wyciśnięty z jednej cytryny

100 g rodzynek

5 łyżek granulowanych otrębów o smaku śliwki KUPIEC

2 łyżeczki cynamonu

150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

100 g cukru

100 g mąki pszennej

100 g otrębów owsianych KUPIEC

50-80 g zarodków pszennych KUPIEC

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane:

1000 g ziemniaków

2 cebule

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

4 łyżki zarodków pszennych KUPIEC

100 g otrębów pszennych KUPIEC

100 g tartego parmezanu

4 jajka

olej, do smażenia

Szpinak:

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy

750-800 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego)

100 ml śmietany uht 18%

150 g koziego sera pleśniowego (rolada)

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli zbierze się woda to odlać). Cebulę drobno posiekać i wymieszać z ziemniakami. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i dokładnie wymieszać. Smażyć 5-6 cm placki na patelni z minimalną ilością oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor.Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę. Gotować chwilę aż całość zgęstnieje.Na blasze do pieczenia ułożyć 6 placków. Na każdym nałożyć po dużej łyżce szpinaku. Przykryć kolejnym plackiem, lekko docisnąć, nałożyć kolejną porcje szpinaku i ponownie nakryć plackiem. Na wierch nałożyć po łyżce szpinaku i na każdym ułożyć plaster koziego sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180ºC prze około 20 minut.

Burgery warzywne

Składniki:

10 marchewek (około 1 kg), obrane, pokrojone na kawałki

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku, posiekane

3 cebule, posiekane

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 0,5 cm kawałki

2 zielone papryki, pokrojone w drobną kostkę

5 łyżek sosu sojowego

0,5 łyżeczki papryki

0,5 łyżeczki oregano

Pieprz i sól

0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej

1 jajko

3-5 łyżek masła orzechowego

0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC plus porcja do panierowania

0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC

10 szt. bułek pełnoziarnistych

Mix świeżych sałat

Przygotowanie:

Marchewkę ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę, podsmażyć około 10 minut. Dodać przyprawy, podsmażyć około 2 minuty.Podduszone warzywa dodać do marchewki, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, masło orzechowe, zarodki i otręby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mokra dodać zarodków.Uformować około 10-12 kotletów, opanierować z zarodkach. Usmażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać w pełnoziarnistej bułce z mixem sałat.

Bulion z lanymi kluskami z zarodków pszennych

Składniki:

Bulion:

około 500-700 g pieczonego kurczaka

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1 por

2 listki laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

5-6 ziarenek pieprzu

Dodatki:

1 marchewka, pokrojona na 0,5 cm kawałki

3 łodygi selera naciowego pokrojone na 0,5 cm kawałki

2 jajka

0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC

sól i pieprz

pęczek cebulki dymki, drobno pokrojony

Przygotowanie:

Kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Następnie odcedzić. Do odcedzonego bulionu dodać marchewkę i seler, gotować około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso obrane z kurczaka. Jajka rozbełtać i wymieszać z zarodkami pszennymi. Bulion zagotować i wlać cienkim strumieniem jajka rozbełtane z zarodkami. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać cebulę dymkę. Zagotować i podawać.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości