Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zupa grzybowa z grzybów solonych
Składniki:
40 dag grzybów solonych
2 cebule
30 ml śmietan 18%
½ litra mleka
5 dag masła
wywar warzywny:
marchew
seler
pietruszka korzeń
por
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby odsączyć z solanki i namoczyć w mleku. Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle dodać odsączone i pokrojone grzyby. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar warzywny, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Podajemy z łazankami i zieloną pietruszką.
Zapiekanka z kwaszonej kapusty
Składniki:
30 dkg kwaszonej kapusty
30 dkg ziemniaków
3 cebule
30 dkg pieczarek
20 dkg masła
30 dkg boczku wędzonego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Oczyszczone pieczarki i cebule pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wykładamy skrojonym w plastry boczkiem wędzonym, układamy na przemian ziemniaki posypane przyprawą, cebulę, pieczarki i kapustę kwaszoną wcześniej odsączoną i pokrojoną. Na wierzch układamy plastry boczku. Całość zapiekamy ok 45 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Tapas z piklami
Składniki:
½ kg schabu b/k
½ kg karkówki b/k
½ kg polędwicy wieprzowej
5 dkg grzybów suszonych
sól
pieprz mielony
pieprz gruboziarnisty
cykoria
dynia marynowana
gruszka marynowana
śliwka z octu
grzyby marynowane
sos cumberland
żurawina
czarna porzeczka
chrzan tarty
wino czerwone wytrawne
pomarańcza
Przyprawy:
sól
pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone mięsa – schab oprószamy słodką papryką, solą i pieprzem Karkówkę rozcinamy, rozbijamy tłuczkiem faszerujemy uprzednio namoczonymi w mleku grzybami doprawiamy solą i pieprzem i zwijamy w roladę. Polędwiczkę wieprzową obtaczamy w gruboziarnistym pieprzu i soli zawijamy w folię aluminiową. Całość mięsa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 160-180 stopni przez 45 minut. Przygotowujemy sos cumberland – żurawinę i dżem zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, wino, sól i pieprz do smaku, sok z pomarańczy mieszając dokładamy otartą skórkę z pomarańczy. Cykorie rozdzielamy na liście myjemy osączamy z wody i układamy na półmisku, marynaty kroimy w kostkę i układamy na cykorii i serwujemy z upieczonymi mięsami pokrojonymi w cienkie plastry i sosem.
Szarlotka
Surowce na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 jaja
0,25 kg masła
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Surowce na kruszonkę:
12,5 dkg masła
3 łyżki maki krupczatki
2 łyżki mąki
½ szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka cukru waniliowego
Surowce na farsz:
10 jabłek szara reneta
½ szklanki cukru kryształ
5 dkg masła
1 łyżeczka cynamonu
1 cytryna
Przygotowanie:
Jabłka myjemy obieramy i kroimy w cząstki , wrzucamy na patelnię na średni ogień, dodajemy skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i wyrabiamy ciasto. Formę natłuszczamy masłem i rozkładamy rozwałkowane ciasto, następnie rozkładamy uprzednio przygotowany farsz . Na wierzch nakładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN